U savremenom životu koji je pun očekivanja i "moranja", prosečan čovek je često pod stresom i pritiskom. Većina ljudi razmišlja da mora da završi sve obaveze na poslu, da odvede dete na trening, popije kafu sa prijateljem, sredi kuću, isplanira letovanje... Mnoge obaveze koje namećemo sebi po ugledu na okruženje i trendove života koji se diktiraju, mogu predstavljati opterećenje, i pojačan stres koji je okidač za loše mentalno zdravlje.

Takođe, mnoge negativne vesti sa kojima se susrećemo u medijima, pandemija, karantin, pojava masovnog straha i kontinuiranog stresa, sve ovo se nepovoljno odrazilo na psihičko stanje mnogih ljudi. Dr Branimir Radmanović, docent na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i načelnik odeljenja za psihotičke poremećaje Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Kragujevac, objašnjava koji su prvi simptomi da je psihičko zdravlje narušeno i osoba treba da se obrati lekaru za pomoć:

"Kada ponašanje neke osobe značajno počinje da odudara od nekog uobičajenog ponašanja, kada primetimo sumnjičavost, neuobičajenu impulsivnost, neke stvari u govoru, u ponašanju, odnos prema kolegama na poslu, prema svojim obavezama koji nije uobičajen... Tada treba razmisliti da se nešto ne dešava psihijatrijski i obratiti se za pomoć." - objasnio je Dr Branimir Radmanović u emisiji JUTRO na TV Prva.

Doktor takođe ističe da je podrška porodice izuzetno značajna u tretiranju mentalnog zdravlja i da nam nedostaje da čvrsta stabilna porodica u društvu. Za osobe sa narušenim psihičkim stanjem izuzetno je važna podrška i razumevanje okoline.

"Porodica može da pruži prvu podršku. Osoba koja odlazi sa porodicom da se obrati lekaru ili psihijatru, mnogo bolje prolazi nego kada se sama obraća." - istakao je Dr Branimir Radmanović.

Napomena: Ukoliko osećate simptome narušenog mentalnog zdravlja, obavezno potražite pomoć stručnjaka!

Izvor: Sensa