Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo podrška i ljubav: 5 stvari koje ne bi trebalo da kažete anksioznoj osobi

Da li u porodici, među prijateljima ili poznancima imate anksioznu osobu? Samo oni koji su podložni ovom poremećaju znaju sa koliko teškoća se suočavaju. Savetujemo šta bi trebalo da izbegavate u razgovoru sa anksioznim osobama, ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ljudi koji pate od anksioznosti često su suočeni sa mnogobrojnim neprijatnostima, teškoćama, pa čak i napadima panike. Smatra se da smo sami odgovorni za negovanje sopstvenog mentalno stanja, na primer pomoću joge ili meditacije, ali postoje mnogobrojne teškoće tokom života sa kojima prosečan čovek ne može sam da se izbori.

Svako iskustvo sa anksioznošću je individualno, ali postoje neke stvari koje ne bi trebalo isticati u razgovoru sa anksioznom osobom, čak i ako želite da pomognete. Pokušajte da sledeće fraze izbegavate...

9 načina da se izborite sa anksioznošću

1. Samo budi srećan

Nažalost to nije tako jednostavno, pogotovu za anksiozne osobe. Kao i svako, i oni žele da budu srećni, da se osećaju smireno i opušteno, ali njima je mnogo teže da pobede osećaj nelagodnosti. Ako na ovaj način savetujete anksioznu osobu, ona vas može pogrešno shvatiti i pomisliti da je osuđujete.

2. Treba da se opustiš

Relaksacija svakome prija, ali na ovaj način nećete pomoći osobi koja se oseća bespomoćno i uplašeno. Bolje je da voljenu osobu posavetujete da se fokusira na dah, kako bi izbacila negativne misli i uspela da se smiri.

3. Ti si mentalno bolestan

Anksioznost je opako oboljenje koje može da navede ljude da se ponašaju na specifičan način, što će izgledati zabrinjavajuće ili sumanuto za nekoga ko se nikada sa tom bolešću nije susreo. Teško ćete nekome ko ima ovo oboljenje pomoći ako mu govorite da je bolestan i da mu treba stručna pomoć. Na taj način možete čak postići i kontraefekat i pogoršati mu stanje.

4. Budi zahvalan

Ova izreka za anksiozne ljude, koji se osećaju uplašeno i usamljeno, može biti najviše iritirajuća. Motivacione fraze neće pomoći, već će učiniti da se osoba oseća još više nezadovoljno i nepoverljivo prema sebi.

8 pitanja i odgovora o anksioznosti

5. To je u tvojoj glavi

Za anksiozne ljude, njihovo oboljenje nije samo u njihovim glavama, već i u srcu, neujednačenom dahu, celom telu, svuda oko njih. Za njih je to deo stvarnosti, a kada nekome ko se oseća usamljeno, iscrpljeno i povređeno kažete da je svoje oboljenje umislio, to će prouzrokovati da se oseća još lošije.

Međutim, svi se suočavamo sa strahovima, teškoćama i neprijatnostima, pa često i ne znamo šta bi nekome ko se oseća loše mogli da kažemo, a da ga istinski utešimo. Ljubav, podrška i prijateljski zagrljaj nekada često leče više od reči, važno je da vaša voljena osoba oseća da ste uz nju i promene će same krenuti na pozitivno.

samo_podrska_i_ljubav_5_stvari_koje_ne_bi_trebalo_da_kazete_anksioznoj_osobi1
Izvor: Foto: Profimedia

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj