Kada smo svakog dana zatrpani obavezama, pretrpanim rasporedom, manjkom vremena i potrebom da sve to stignemo, stres postane nešto sa čime se svakodnevno nosimo i saživimo.

- Ali samo zato što ste nekako naučili da se mentalno nosite sa stresom, i navikli na njega, to ne znači nužno da je i vaše telo- objašnjava dr St.Surin Lord koja se bavi integralnom dermatologijom.

Ako imate stresan posao, i stalno ste u rokovima, vi možda više i ne porepoznajete stres kao takav, jer ste na njega navikli. Ali to ne znači da vam telo ne šalje signale za uzbunu! Stres se najpre vidi na koži, kao najvećem organu našeg tela. 

Mnogi ljudi ne osećaju da su pod stresom, ali, na primer, imaju seboreični dermatitis. To je skoro siguran pokazatelj da ste i te kako pod stresom. On izaziva porast hormona kortizola koji izazivaju upale u telu. Stoga, ako imate akne, ekcem, psorijazu ili seboroični dermatitis, stres može samo još više da doprinese njihovom rasplamsavanju, ali i dugoročno, mnogim drugim zdravstvenim tegobama

Ako imate ove probleme, tretman je dvostruk. Prvo, potrebno je da se konsultujete sa lekarom da biste tačno utvrdili šta se dešava sa vašom kožom.

-Ukoliko vam koža često puca, ekcem se pogoršava ili se širi psorijaza usled stresa, sigurno ćete od dermatologa dobiti odgovarajuću terapiju. Ali problem se rešava samo uklanjanjem izvora stresa. Jer dok god samo mažete kreme, a pritom izgarate od posla, stanje s vašom kožom neće se popraviti. Samo ćete lečiti posledice. Stoga je važno da uklonite uzrok, tj. da naučite kako da upravljate stresom i kako na njega da reagujete. I takođe važno, da pronađete aktivnosti koje vam pomažu da se opustite i relaksirate. U tome vam najviše mogu pomoći vežbanje, tj. fizička aktivnost i meditacija.

Izvor: Sensa