Svi smo svakoga dana izloženi stresu, u većoj ili manjoj meri. I često ne možemo da ga se klonimo jer se krije u situacijama koje ne možemo da kontrolišemo, u obavezama koje su sve veće, u stalnoj žurbi i jurnjavi... Ali, postoje neki ljudi koji su više izloženi stresu, ne zato što rade na takvim radnim mestima, već zbog svog psihološkog sklopa- zbog načina na koji gledaju na svet, sebe u njemu, zbog drugih...

Psiholozi su izdvojili koji tipovi žena su podložniji stresu i samim tim i svim negativnim posledica po zdravlje koje on donosi: 

- Žena koja je odgovorna za sve!

To je ona žena koja će radije sve uraditi sama jer je samo tako sigurna da će to biti dobro urađeno. Ona često ne ume da čeka, nestrpljiva je, ali pouzdana, vredna, daje se 100 odsto. Glavna opasnost se krije u tome što ona ne oseća preopterećenje niti obraćanja pažnju na signale koje joj šalje telo. Ako ste se pronašli u ovom opisu, smanjite opterećenje, dozvolite sebi da radite ono što želite, a ne ono što mislite da morate, jer „niko to neće raditi osim vas“, naučite da mislite pre svega o sebi, a tek onda o drugima. Naučite da delegirate posao, bilo on u kancelariji ili kod kuće. Vežbajte tako što ćete u svojoj situaciji zamisliti nekog drugog. Zapitajte se šta bi se desilo ako bi ta osoba pogrešila. Kakve će biti posledice? Kada shvatite da se ništa kritično ne dešava i da nije sva sudbina sveta na vašim leđima, biće vam mnogo lakše. 

- Perfekcionistkinja

Ona je pedantna, suviše samokritična, nepoverljiva, oprezna prema dostignućima drugih ljudi, sumnjajući da su oni veoma daleko od idealnih… Prevelika briga da sve bude kako je ona zamislila stvara joj dodatni stres jer se, nažalost, retko dešava da sve ide po planu. Ovkva osoba mora da nauči da savršenstvo ne postoji i da je gubljenje vremena težnja ka njemu. Dozvolite sebi (i drugima u isto vreme) da budete nesavršeni.

- Uvek je tu za druge

Ona sve hoće i može, ne ume da kaže ne, često obećava više nego što može, ne ume da traži nešto od drugih...Ima preveliku želju da pomaže drugima, i dok zaboravlja na sebe, prihvatajući i više nego što može da podnese, stalno je pod stresom da drugima ugodi. Vremenom, latentni stres može dovesti i do psihosomatskih bolesti i do depresivnih stanja. Morate da naučite da kažete ne i da formulišete sopstvene želje. Umesto „da, naravno“, kažite „razmisliću o tome". Odredite svoje prioritete i nemojte da ih prilagođavate drugima. Budite važniji sebi!

- "Savršena žena"

Ona je druželjubiva, pozitivna, smirena, izgleda kao da se nikad ne umori, sanja da bude idealna supruga, majka i uspešna poslovna žena. Često je koriste drugi ljudi, i ona sama to vrlo dobro zna, ali trpi ovu situaciju kako ne bi pokvarila sliku koju ostavlja u javnosti. Zbog svega toga je pod stalnim stresom i tenzijom. Pošto je uvek smirena i pozitivna, ne izražava glasno svoja osećanja, ima tendeciju da zadržava negativne emocije i da se pravi da je sve u redu.

Naučite da delegirate odgovornosti. Dozvolite sebi da se ponekad osećate loše, da mislite negativno...Sve je to deo života, ne može sve stalno da bude sjajno. Dozvolite sebi da izrazite negativne emocije. Na taj način ih se oslobađate.

Izvor: Sensa