Domaći kolači sa jabukama mirišu na dom, detinjstvo, mekane i vruće kolače naših baka, posute vanil šećerom. Uz šolju toplog mleka, ova poslastica je sigurno bila deo vašeg detinjstva, a sada vam donosimo zdraviju varijantu. Kombinacija jabuka i cimeta je neprevaziđena, a u ovom veganskom slatkišu koji se može jesti i tokom posta, zaista obećava čaroliju slasti i ukusa.

Priprema je jednostavna i nećete potrošiti puno vremena, a kolač je domaćinski i bogat. Poslužite ga prijateljima i porodici uz šolju tople kafe ili čaja. Započnite neke lepe razgovore dok vas ukus kolača sa jabukom vraća u neka stara, bezbrižna vremena. Uživajte u trenutku, u svakom zalogaju!

Sastojci:

Kora:

  • 300g brašna
  • 100g šećera
  • 10g praška za pecivo
  • kašičica cimeta
  • prstohvat soli
  • 250g bademovog mleka
  • 85ml biljnog ulja
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 200g rendanih jabuka

Fil:

  • 900g jabuka iseckanih na kockice
  • 200g šećera
  • 30g kukuruznog skroba
  • 1 kašika limunovog soka
  • 10g cimeta
  • 300ml kokosovog jogurta


Priprema: Prvo ćemo pripremiti koru, pa u posudu sipajte bašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i so, pa dobro izmešajte. Dodajte zatim ulje, mleko, sirće i rendane jabuke, pa sve dobro izmešajte ručno. Obložite pleh papirom za pečenje, sipajte smesu i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Kada korica postane zlatna, isključite rernu i ostavite a strane da s eohladi.

Napravite fil tako što ćete pomešati jabuke, šećer, skrob, limunov sok i cimet. Dobro izmešajte da se sjedini, a zatim na ohlađenu koru ravnomerno premažite kokosov jogurt. Preko jogurta ravnomerno sipajte fil. Ostavite kolač da još malo odstoji, pa isecite na kocke i poslužite.

Detaljnu pripremu pogledajte u video prilogu ispod!

Recept za veganski kolač sa jabukama TikTok/marinoscon

Izvor: Sensa