Pletenice sa suvim grožđem i čokoladom
Pletenice su mi jedno od omiljenih slatkih peciva. Ali, nije uvek bilo tako. Kada sam znala samo za njihovu kupovnu verziju, nisam ih volela, uglavnom zbog suvog grožđa. Međutim, kada sam usavršila recept za testo i počela da kod kuće pravim savršene pletenice, odlučila sam da pored suvog grožđa (sa čijom količinom i dalje ne preterujem) dodam i čokoladu, i to se ispostavilo kao pun pogodak, piše Vegetarijanka u kuhinji/Kristina Đorđević. Sledeći korak bio je veganizovanje recepta, i to sam uspešno realizovala zahvaljujući akvafabi koja je ovde zamenila jaje. A, ako baš nikako ne volite suvo grožđe, umesto njega možete staviti seckane sveže urme. Provereno dobro!
Sastojci (za 5 pletenica):
- 120 ml tople vode
- 5 g suvog kvasca
- 3 kašike šećera
- 1/2 praška za pecivo (5 g)
- 60 g akvafabe + za premazivanje pletenica
- 40 ml suncokretovog ulja + za premazivanje
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 nepuna kašika vinskog sirćeta
- 1/3 kašičice soli
- oko 350 g belog pšeničnog brašna
- suvo grožđe
- posna crna čokolada
Priprema:
U toplu vodu staviti kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna, promešati i ostaviti da nadođe. U činiji za mešenje, viljuškom umutiti akvafabu sobne temperature, dodati šećer i vanilin šećer i lepo sjediniti, a potom sipati ulje i sve lepo promešati. Potom dodati sirće i nadošli kvasac, promešati, zatim u to staviti oko 200 g prosejanog brašna, so i prašak za pecivo, pa promešati kašikom. Dodati i suvo grožđe (ili čokoladu isečenu na kockice, ili i jedno i drugo). Količinu odredite sami, po svom ukusu.
Nakon toga, postepeno dodavati ostatak brašna, i umesiti glatko testo koje ne treba da bude tvrdo, ali ne bi trebalo ni da se lepi za ruke, dakle, srednje mekoće. Staviti testo u pobrašnjenu činiju, pokriti krpom i ostaviti ga na toplom da narasta 1–2 sata, zavisi od toga koliko imate vremena. I jedan sat je sasvim dovoljan, ako narasta na toplom mestu.
Naraslo testo podeliti na 5 jednakih delova, a svaki od tih delova, zatim, podeliti na 3 loptice. Svaku lopticu rukama oblikovati u valjak. Uzeti 3 valjka, spojiti ih pri vrhu da se ne bi odvajali, i isplesti pletenicu.
Dobijene pletenice ređati u pleh prekriven papirom za pečenje. Praviti razmake između pletenica, jer će dosta narasti. Ostaviti ih pokrivene krpom, da odstoje oko 45 minuta na toplom. Pre pečenja ih premazati neumućenom akvafabom i peći ih u rerni zagrejanoj na 180 ˚C, 12–15 minuta, odnosno, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju. Pečene pletenice premazati sa malo suncokretovog ulja, pa kad ga upiju, pokriti ih krpom, potom ostaviti da se malo prohlade, i služiti.
Pletenice su i sutradan divne, samo ih čuvajte zamotane u krpu, pa stavljene u kesu. Možete ih jesti hladne, ili ih podgrejati u rerni.
Izvor: Sensa