Palačinke u šatou predstavljaju idealnu poslasticu, kojom možete da uveselite ukućane u prazničnim, zimskim danima. Ovaj stari nostalgičarski recept evocira uspomene na detinjstvo.
Sastojci za palačinke:
- 200 g brašna (tip 400, meko)
- 2 jajeta
- 1 dl ulja
- 3 dl mleka i malo mlake vode
- kašičica soli i šećera
Fil za palačinke:
- 100 g mlevenih oraha
- 20 g šećera
- kesica vanilinog šećera
- malo mleka
Krem od šatoa:
- 4 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 300 ml proseka
Priprema:
Za pripremu palačinki, umutite jaja, brašno, mleko, ulje i dodajte malo soli i šećera. Kada smesa postane osrednje gusta, možete da odvajate kutlačom smesu i da pečete palačinke u tiganju.
Zatim napravite fil. Mlevene orahe pomešajte sa šećerom i prelijte sa malo ključalog mleka, kako biste dobili kremastu smesu za mazanje. Palačinke premažite filom i dvaput preklopite da dobijete trougao. Poređajte ih na tanjir za serviranje jedan do drugog, tako da se malo preklapaju.
Za pripremu kremastog šatoa, pripremite dve činije, veću u koju ćete staviti zagrejanu vodu i drugu nešto manju u kojoj ćete praviti krem. U manjoj činiji umutite žumanca sa šećerom dok smesa ne postane penasta. Zatim polako dodajte proseko i smesu sipajte u lonac sa vrućom vodom. Krem kuvajte na pari uz stalno mešanje, dok se ne pojave prvi mehurići.
Prelijte šato preko palačinki i poslužite gostima.
Pročitajte recept za vegansku lazanju.
BONUS VIDEO:
Izvor: Sensa//A.S.