- Pčelinji hleb ili perga je najkvalitetnjii proizvod koji ovaj vredan insekt pravi za sebe i ostavlja ga za zimu.
- Perga je zapravo fermentisani polen zapečaćen u saću, sadrži neverovatan broj vitamina i minerala, a najbolji je sveznik jakom imunitetu kad dođu hladni dani.
Da li ste ikada čuli za pčelinji hleb? Ne, to nisu peciva napravljena od brašna koja prave pčele. U stvari, to je jedan od najvrednijih pčelinjih proizvoda koje ovi insekti proizvode za sebe, ali može biti i neverovatno koristan i za ljude. Zapravo, pčelinji hleb ili perga jeste najkvalitetnija materija koja se može dobiti iz košnice jer predstavlja “obrok koji pčela pravi za sebe”.
Šta je pčelinji hleb?
Pčelinji hleb je u suštini fermentisani polen koji pčele sakupljaju sa cvetova i stavljaju u ćelije saća, zajedno sa medom. Čuva se u hermetički zatvorenoj posudi. Stručnjaci kažu da "pčele žvaću polen, obilno ga vlažeći pljuvačkom. Ta pljuvačka uzrokuje fermentaciju polenske paste, obogaćujući je enzimima, ugljenim hidratima i vitaminima koji se ne nalaze u originalnom polenu.“
Dakle, pčelinji hleb je polen koji je prošao fermentaciju mlečne kiseline, konzerviran mešavinom meda i enzima i zatvoren u saće. Pčelari ga nazivaju "medni hleb“ zbog njegovog posebnog značaja i za pčele i za ljude. Štaviše, njegov ukus zaista podseća na ražani hleb pomešan sa medom. Pčele ga skladište za svoje zimske zalihe hrane, pa otuda i naziv "pčelinji hleb“.
Polen koji je prošao ovu obradu može se dugo čuvati nepromenjen u košnici, dok polen gubi većinu svojih enzima i vitamina nakon samo sedam dana skladištenja. Štaviše, pčelinji hleb lako vare živi organizmi. Proverite kako se još bustuje imunitet u jesen.
Najbolje vreme za sakupljanje pčelinjeg hleba
Najbolje je sakupljati pčelinji hleb u proleće, jer pčele u to vreme skladište velike količine meda i ne koriste ga sav. Međutim, berba bi trebalo da se završi sredinom leta, jer je pčelinji hleb, kao izvor proteina, neophodan samim pčelama da se pripreme za zimu. Svež pčelinji hleb je najbolje kupovati u leto i tokom jeseni.
Korisna svojstva pčelinjeg hleba
- Biljni polen sadrži masti, proteine, ugljene hidrate i esencijalne mikronutrijente kao što su kalcijum, fosfor, magnezijum, cink, mangan, hrom, jod, a posebno kalijum, kao i gvožđe, bakar i kobalt.
- Polen takođe sadrži vitamine B grupe, vitamine E, C, D, P, PP i K, kao i karotenoide - provitamin A, koji je 20 puta zastupljeniji u polenu nego u šargarepi.
- Takođe sadrži supstance sa antibakterijskim svojstvima.
- Polen sadrži mnoga fenolna jedinjenja koja imaju važna svojstva za organizam - antisklerotska, antiinflamatorna, antioksidativno, diuretički, holeretično i antitumorski.
Koje su koristi od pčelinjeg hleba?
Pčelinji hleb sesmatra jednim od najkorisnijih pčelinjih proizvoda. Preparati napravljeni od njega koriste se kao pomoćna sredstva u obnavljanju normalnih telesnih funkcija mnogih sistema, funkcije mozga i nervnog sistema, poboljšava mikrofloru creva i reguliše njihovu funkciju, stimuliše imunosistem, jača organiza, povećava mentalne i fizičke performanse i podstiče njihov oporavak tokom umora, čak deluje kao afrodizijak...
Svako ko želi da reguliše vitalne unutrašnje procese u telu, bori se protiv umora i poboljša kvalitet života trebalo bi da u svoju ishranu uključi pčelinji hleb. Posebno je važan za razvoj jakog imunog sistema kod dece.
Kako se koristi i ko treba da vodi računa
- Najčešće se uzima kao zdrava grickalica.
- Za brz oporavak od umora, uzimajte 1/3 do 1 kašičicu pčelinjeg hleba 3 puta dnevno.
- Kao pojačivač imuniteta, uzima se 1/2 do 1/2 kašičice 2-3 puta dnevno.
- Proizvod može da izazove i alergije, pa bi osobe sa alergijama trebalo da ga koristie oprezno.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO: