Da bi naše telo pravilno funkcionisalo, potrebne su mu i dovoljne količine osnovnih minerala i vitamina. Jedan od pet najvažnijih elementarnih nutrijenata za funkcionisanje ljudskog tela, pored gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, je mineral cink, piše sajt zadovoljna.nova.rs.
Cink ima nekoliko važnih uloga u telu. Između ostalog, doprinosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju i pomaže telu da proizvodi važan tiroidni hormon T3. Takođe, cink doprinosi boljem funkcionisanju imunog sistema, deobi ćelija, bržem zarastanju rana i regeneraciji tkiva i opštem rastu i razvoju čoveka, zbog čega je važno da trudnice unose dovoljne količine ovog vrednog minerala.
Školjke ostriga su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i dosta selena koji doprinosi sintezi tiroidnih hormona. Da biste u svoj organizam uneli dovoljno svih hranljivih materija, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća. Različite vrste žitarica takođe su bogate mineralima, a odličan izvor su i jaja i alge. Dodatne količine cinka se takođe mogu dobiti putem dodataka ishrani.
Iako telu nisu potrebne velike količine cinka, može se desiti da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko telo nema sposobnost da skladišti rezervne količine cinka, što znači da je važno redovno unositi dovoljne količine hranom.
Nedostatak cinka može se manifestovati u obliku:
- Akne, ekcem, suva ljuskava koža, seboroični dermatitis ili alopecija
- Nespecifična oralna ulceracija ili beli sloj na površini jezika
- Respiratorni problemi
- Gastrointestinalni problemi
- Gubitak apetita
- Letargija
- Gubitak kose
- Sporo zarastanje rana
S obzirom da se cink dobijen iz mesa mnogo efikasnije apsorbuje u organizmu, vegetarijancima se preporučuje da konzumiraju veće količine mahunarki, soje, pasulja, koštičavog voća i prehrambenih proizvoda od celih žitarica.
Pre uzimanja suplemenata cinka, trebalo bi da se konsultujete sa stručnjakom.
10 namirnica koje sadrže najveće količine cinka:
- Meso (posebno crveno, ali ga ipak treba jesti umereno)
- Školjke (ostrige, rakovi, škampi)
- Mahunarke (slanutak, sočivo, pasulj)
- Seme (konoplja, lan, bundeva ili tikva)
- Orašasti plodovi (pinjoli, kikiriki, indijski oraščići i bademi)
- Mlečni proizvodi (sir, mleko)
- Jaja
- Integralne žitarice
- Neke vrste povrća (krompir, grašak, kelj)
- Crna čokolada
(Sensa)
BONUS VIDEO: