Danas tranzitna Venera iz III dekade Škorpije ulazi u inkonjunkciju sa Uranom u znaku Ovna. Inkonjunkcija ili kvinkunks nije tradicionalni tzv. ptolomejski aspekt, jer znaci koji grade inkonjunkciju nemaju ništa zajedničko, ni pol, ni element, ni kvalitet.

Za planete koje grade inkonjunkciju kažemo da se ne vide ili da su u averziji jedna prema drugoj. Kepler je inkonjunkciju nazivao aspektom smrti.

Uran u Ovnu uvek predstavlja pionira, Ovan je prvi znak zodijaka i "početak svih početaka". Ovan je kardinalni (brzi), muški (aktivni) znak koji pripada vatrenom elementu, prva iskra, mladost, početak proleća, inicijalna kapisla, koja pobuđuje sve ostale energetske potencijale.

S druge strane, Škorpija je osmi znak zodijaka, vodeni, ženski (pasivni), fiksni (statičan, čvrst) znak, koji simboliše smrt, propadanje, destrukciju, kraj, inat, strah, dramu, ekstrem...

Ovan kao prvi znak daruje život, Škorpija kao osmi znak ga oduzima. Kao što je rečeno, Ovan pripada Vatri, Škorpija Vodi - "gašenje", Voda i Vatra nemaju ništa zajedničko, ne tolerišu se, a Ovan i Škorpija se ne vide i ne povezuju se.

Međutim, Veneru i Urana povezuje zajednički dispozitor - debilitirani Mars u znaku Vage. Naredna tri dana će biti izuzetno važna za vaš finansijski i emotivni plan.

U ova tri dana, kontakt Venere i Urana će doneti sukob mišljenja, subjektivan doživljaj stvarnosti, te preterane i dramatične rekacije na dešavanja u vašoj neposrednoj okolini. Ako niste zadovoljni nečim, ako se osećate zanemareni od strane partnera ili prijatelja, ovo je vreme da napravite presek i donesete nove, bolje i kvalitetnije odluke, koje će se ticati samo vas i vašeg boljeg života. Inkonjunkcija se doslovno tumači kao smrt starog i početak novog.

Ako ste usamljeni, vaša znatiželja vas može odvesti na put upoznavanja nekog novog, za koga ćete vrlo brzo shvatiti da ga, dalekosežno gledano, ne vidite u svojoj budućnosti. Ovo nije vreme za otpočinjanje novih veza. Na finansijskom planu, ovaj aspekt će ukazati na nezadovoljstva i prolazno stanje agonije zbog istrošenih resursa.

Zapamtite, ponekad nije dovoljno samo preći most. S vremena na vreme, morate prvo spaliti most, pa preplivati reku tj. savladati situaciju na teži način, jer time stičemo iskustvo, koje će nam biti potrebno za neke nove pobede!

Astrolog: Miloš Tomić

Najlepša imena za devojčice iz stare srpske tradicije


Poslednju deceniju ili dve u Srbiji su popularna što kraća i neobičnija imena za devojčice kao što su: Lea, Mia, Lara, Una, Dunja, Ema, Tea… ali i ona "aristokratskog" porekla poput Anastasije, Helene, Sofije…

Ovakva, što neobičnija, svetski aktuelna i moderna imena nažalost prete da potpuno potisnu ona koja su se vekovima davala devojčicama u Srbiji. Iako su mnoga od tih retkih imena proslavila velike i moćne žene srpske i svetske istorije, preti im potpuno nestajanje iz naših imenoslova.

U tekstu se ne bavimo imenima isključivo srpskog porekla, nego onim koja su postojala u Srbiji od davnina, koja su se u narodu odomaćila i bila prihvaćena kao tradicionalna, narodna.

Najlepša stara srpska imena za dečake: 10 muških imena sa simbolikom koju će roditelji zavoleti...

Anka – staro ime u značenju "milost, zahvalnost". Ovo ime potisnule su njegove varijante poput Ana i Anja. Poznata u našoj istoriji je Anka Pomodarka, kako su je zvali, princeza iz dinastije Obrenović. Bila je ćerka Jevrema Obrenovića i Tomanije, pisac i organizatorka prvih srpskih salona u svom domu u Beogradu.

Bisera – u značenju "biser, svetlucava, dragocena"… Ime je upisano u kalendar Srpske pravoslavne crkve. Bisera Vukotić poznata je svetska glumica – u Italiji znana kao Olga Bisera. Rođena je u Mostaru, Fakultet dramskih umetnosti pohađala je u Beogradu, a sa 25 otišla u Holivud. Poznata je i naša Bisera Veletanlić.

Delfa – ime grčkog porekla u značenju "more, morska". Najznačajnija Srpkinja, poreklom Hercegovka, sa ovim imenom bila je Delfa Ivanić, srpska slikarka, dobrotvorka i zajedno sa Nadeždom Petrović idejni tvorac Kola srpskih sestara.

Žanka – izvedeno od Žan(a)+ka u značenju "božanstvena". Najpoznatija je, svakako, velika srpska glumica Žanka Stokić.

Julka – ime grčkog porekla u značenju "blistava". Varijante ovog imena su Jula, Julijana, Julija, Juca… Poznata je Julka Hlapec Đorđević, jedna od najobrazovanijih žena 20. veka. Bila je srpska književnica, feministkinja, kritičarka, filozof, prevodilac i intelektualka koja je sa samo 24 godine doktorirala, u Beču 1906. godine.

Kosara – jedno od najranije zabeleženih slovenskih ženskih imena. U svom korenu nosi reč "kosa" i time odražava želju roditelja da im kćer ima bujnu i lepu kosu, koja je vekovima jedan od najizraženijih simbola ženstvenosti i ženske lepote. Osim u Srbiji, zastupljeno je i u Makedoniji i Bugarskoj. Danas se ovo ime izuzetno retko daje devojčicama po rođenju.

Najpoznatija Kosara u istoriji bila je Teodora-Kosara, ćerka cara Samuila, a supruga Jovana Vladimira. Još jedna Kosara – Bobić, bila je velika ljubav srpskog pesnika Velimira Rajića.

Mitra/Dmitra – u značenju "kreativna, duhovno snažna, poštena, nezavisna, sposobna da prebrodi sve poteškoće u životu i da voli čista srca". Mitra Mitrović bila je srpska književnica, aktivistkinja Ženskog pokreta i osnivač lista Žena danas.

Prodana – staro slavenosrpsko zaštitno ime. Nadevalo se onom detetu koje je od boga dato kao zamena za starije koje je stradalo.

Roksanda – često ime u srpskim narodnim pesmama, izvedeno od Roksana u značenju "svetla, sjajna – svetlo, zora". Jedina poznata Srpkinja koja danas nosi ovo ime je naša modna kreatorka Roksanda Ilinčić.

Čarna – Staro ime u značenju "očaravajuća, crna".

Izvor: Opanak