Merkur će biti retrogradan u Ovnu od 22. marta 2018. godine i to od poslepodnevnih sati, posle 13h. Pre nego što je promenio pravac, već poslednjih nekoliko dana on se stacionirao na 16. stepenu Ovna. Usporio je tada svoje kretanje i, kako je u konjukciji sa Venerom, doneo je nekima kolebanje u donošnju odluke, odugovlačenje, zastoj, čekanje koje je imalo uticaja na vesti, komunikaciju, dogovore ili novac. Kako je Mars, koji utiče na Merkura, u Jarcu, potrebno je biti istrajan, uporan, ali i uložiti veći trud, biti radan i odgovoran u svim poslovima i komunikaciji.

U narednom periodu doći će do ponavljanja nečega, ili mogućnosti da se vratite na nešto od ranije, što treba da poboljšate, popravite, završite. Za povratak na ranije ovaj retogradni Merkur je povoljan.

Merkur umanjuje pažnju, te se mentalne aktivnosti odvijaju nešto sporije, odnosno traže ponavljanje, više udubljivanja, kao i korišćenje znanja iz prošlosti. On definitivno donosi preispitivanje, predomišljanje, dvoumljenja u donošenju odluka, koje su ako se donesu pod njegovim uticajem, u oblasti koja je sada pod uticajem retrogradnog Merkura, nepouzdane i promenljive.

Astrolog objašnjava: šta je retrogradni Merkur i kakav uticaj ima na naše živote...

Nije povoljno vreme za kupovinu sportske opreme, automobila, posebno ne polovnog, jer će biti puno kvarova i nećete dobro proći, posebno od 3. do 6. aprila.

Merkur je u konjukciji sa Venerom, pa su 22. i 23. marta mogući susreti sa nekim osobama u prošlosti. Biće to susreti i ljubavni, i prijateljski ali i poslovni. Dok je Merkur retogradan, nije povoljno vreme za nove kontakte, jer neće potrajati, ili će biti zaastoja u tom odnosu, posebno ako Merkur vlada vašom 3, 5, 7. 11. kućom u natalu.

Od 22. marta Merkur nas stalno vraća, a nekima će to prijati, dok drugima ne - u zavisnosti od toga kakve vam aspekte pravi sa natalnim planetama. Očekujte i ponavljanje neke situacije s vama važnim autoritetom, a ako čekate važnu vest, povoljni datumi su 1. i 2. april. Zatim je od 3. do 6. aprila moguće i ponavljanje nekog konflikata, rasprave, ili vest koja može da vas uznemiri mada je očekujete od ranije. To su dani kada će Merkur biti u kvadratu sa Marsom i Saturnom. Zbog nedostatka pažnje, impulsivnosti, ili brzine moguće su greške i saobraćajne nesreće. Zato budite oprezni u saobraćaju. Moguće su i saobraćajne kazne i zabrane. Takođe, moguće su i razne druge kazne, posebno ako očekujete neku odluku od ranije. Ne zaboravite da retrogradnost Merkura znači i da ta odluka ne mora biti konačna.

Dobro je da dok Merkur ide retorgradno da ponovo učite ili utvrđujete nešto što ste ranije učili, ili pak prepravljate, korigujete i nastojite da poboljšate nešto što ste pisali. Mnogi se vraćaju čitanju knjiga koje vole i to će vam prijati.

Retrogradan Merkur je dobar da uspostavite kontakt s dragim osobama iz vaše prošlosti, prijateljima ili bivšom ljubavlju. Vreme je da raščistite neki nezavršen odnos, ili da se ponovo sretnete s rođakom od kojeg ste se udaljili. Pravo je vreme da obnovite stara prijateljstva, ili neki drugi odnos. Ako vam je Merkur vladar 5. kućom, odnosno ako vam je peta kuća u Blizancima, ili u Devici, postoji mogućnost obrnavljanja stare ljubavne veze.

Povoljni dani za to su 22. i 23. mart, dok je Merkur u konjukciji sa Venerom i 1. i 2. aprila dok je u konjukciji sa Suncem. Tada vam predstoje susreti s dragimosobama koje možda dugo niste videli. Biće vam prijatno, ali sa obnavljanjem veza budite oprezni, ne žurite, dobro razmislite, kako ne biste opet upali u slične situacije, ili probleme. Oni koji imaju predispoziciju za tako nešto, što se vidi iz natala, koji imaju u natalu retrogradni Merkur, ili vladara u 5. kući ljubavi, ili 11. prijateljstva ili neki drugi pokazatelj za to, oni to mogu da slobodno urade.

PageBreak

Kako da iskoristimo vreme retrogradnog Merkura u Ovnu

Ovog puta Merkur kreće retrogradno u Ovnu, gde će biti u konjukciji sa Venerom te će doći kod nekih povratka na vezu od ranije, nečega što ste ranije učili. Putovaćete na mesta gde ste nekada već bili, ali očekujte kašnjenja, zastoje na granicama, posebno krajem marta i prvih 10 dana aprila. Oni koji čekaju neku odluku ili vesti sada mogu čekati duže nego uobičajeno. Računajte na kašnjenja i poteškoće u komunikaciji i putovanjima, pa je bitno da se za to pripremite i naoružete većim strpljenjem i odgovarajućim informacijama. Moguće su promene reda vožnje, zaturanje stvari, nemarne greške.

Tipično za retrogradni Merkur je da on nas stavlja u situaciju da iz više puta pokušaja dođemo do nečega, da ima mnogo više ponavljanja. Dovodi i do odlaganja nečega što je zakazano, pomeranja, ali ipak to može da se ostvari, samo zahteva čekanje, strpljenje, što nije lako kada je Merkur u Ovnu. Ponavljanja može biti i zbog omaški, grešaka, Merkur u Ovnu je brz, a koncentracija je u padu, a kod nekih je moguć i premor te se zbog toga može sporije učiti. Koncentracija je znatno manja, a vi nestrpljiviji. Osvestite to i biće vam lakše.

Greške su moguće zbog premora, kada Merkur bude u kvadratu sa Saturnom, smanjene pažnje, pogrešne odluke, nesigurnosti u donošenju odluke, strahu od moguće greške, koje mogu da dovedu do problema. Oko dana budite oprezni i sa dokumentima, papirima, mobilnim telefonima, ključevima, jer može doći do zaturanja, ili do krađe. Dogovore takođe izbegavajte jer postoji rizik zbog neiskrenosti, neispunjenih obećanja, ili laži, prevara.

Sada je vreme kada je moguće i da dođe do zastoja u isplati, kao i u sticanje novca, ako vam je vladar druge kuće natalu. Nije povoljan za za podizanje kredita, jer može biti odugovlačenja u prikupljanju dokumenata.

Astrološki saveti: šta obavezno treba da uradimo posle retrogradnog Merkura...

Sve u svemu retrogradni Merkur, ma koliko je za neke neprijatan, jer koči u učenju, informisanju, komunikaciji i putovanju, s razlogom je tu da nas nešto nauči ili nam pruži mogućnost da nešto poboljšamo. Prilika je da opravimo komunikaciju. On je tu da nas nauči bilo da budemo strpljivi, da menjamo način razmišljanja. Kada je retogradni Merkur u Ovnu važno je da sa više optimizma, entuzijazma pristupimo nečemu, da bi smo bolje prošli i da bi smo nešto bolje uradili, posebno popravili, ili završili.

Astrolog: Svetlana Milenković-Filipović