Dnevni horoskop - sekstil Meseca i Merkura - donosi nam više energije, kako za druženje tako i za različite intelektualne aktivnosti, piše Lovesensa.

Sigurno se osećate vedrije i energičnije, a dobar je dan i za planiranje budućnosti. Danas osmišljeni projekti imaće dobar razvojni put.

Ribe danas slave pomirenje i prave velike planove s partnerom. Najvažnije je da održe duh zajedništva i ne donose odluke bez iskrenog razgovora.

Ako ste spremni za novu ljubav, drage Ribe, slobodno učinite prvi korak. Neka vam dovoljna motivacija bude osećaj da priželjkujete promenu i, verujte, snovi mogu postati stvarnost.

I na poslu će se pokazati da vaše nove ideje odlično rešavaju pitanja koja su iskrsla tokom projekta. Tim će umeti da to ceni.

Izvor: Lovesensa

PROČITAJTE JOŠ:

10 NAJVAŽNIJIH ČINJENICA O ZAGRLJAJU

ŠTA DA RADITE AKO JE VAŠ ČLAN PORODICE AGRESIVAN I NEPRIJATAN

KAKO SE PRAVI TEGLA SREĆE: ovaj ritual će vam doneti blagostanje

5 mitova o hormonima u koje ne treba verovati: ginekološki vodič kroz žensku endokrinologiju

Hormoni utiču na mnoge procese u telu, od vašeg metabolizma, preko raspoloženja, do toga da li će vam kosa opadati ili ne. Oni su kompleksni i međusobno zavisni.

Doktor Sara Gotfrajd je provela decenije pokušavajući da pomogne ženama da upostave hormonalnu ravnotežu prirodnim putom, i tada je otkrila da mnogi ljudi veruju u bar jedan od narednih pet mitova o hormonima. Upravo to ju je motivisalo da ih ukratko izloži u vidu ginekološkog vodiča koji nije pisan suviše stručnim jezikom i koji će svaka žena lako razumeti i primeniti. Nije se ustručavala da izloži i svoje lično iskustvo i zato je njen tekst pisan upravo u 1. licu.

1. Mit broj 1: "Previše sam mlada da bih imala hormonski problem."

Problem: Kad sam bila mlađa, i ja sam mislila da je menopauza neka litica koja me tek čeka u dalekoj budućnosti i da ću s nje "pasti" tek u nekoj, tada za mene dalekoj, 50. godini.

Istina: Nije baš tako. Telo se sprema za menopauzu decenijama ranije i očekujte da vam da signale da li je sve u redu ili ne. Događa se da testosteron, DHEA, progesteron pa i čak i estrogen počnu da opadaju. U tridesetim godinama, već sam imala znake hormonskog disbalansa - češće menstruacije (svakih 26 umesto 28 dana), PMS, opadajući libido i struk koji je rastao bili su važni znaci.

Zdravi jajnici, štitna žlezda, materica: kako energija i čakre utiču na ženske zdravstvene probleme

2. Mit broj 2: "Osećam stalnu ravnodušnost (ili osećam se teška, ili stalno sam umorna). Nešto sigurno pogrešno radim."

Problem: Srce me zaboli kad čujem pacijentkinju kako za promene raspoloženja ili osećaj iscrpljenosti stalno krivi sebe umesto da potraži biološko objašnjenje.

Istina: Pre nego što počnete da pijete antidepresive ili jurite terapeute, znajte da bi trebalo biologiju da krivite za većinu vaših emocionalnih simptoma. (Ne kažem da ne bi trebalo da tražite pomoć stručnjaka ukoliko imate konstantne i jake simptome - molim vas uradite to.)

PageBreak

Tiroida utiče na raspoloženje i depresiju

Ali oko 20 posto žena sa promenama u raspoloženju i depresijom imaju problem sa tiroidom. Nizak estrogen i progesteron takođe mogu uzrokovati da vam raspoloženje pada. Mnogim ženama malo poboljšanje u hormonalnoj ravnoteži može pomoći da se osećaju kao potpuno druga osoba.

3. Mit broj 3: "Moj doktor kaže da se hormoni previše menjaju da bi njihovo merenje bilo značajno."

Problem: Tokom moje medicinske edukacije, učili su me da je merenje nivoa hormona gubljenje vremena i novca, jer oni previše variraju.

Istina: Pratimo hormone kao što su estrogen, progesteron i testosteron kada žene pokušavaju da zatrudne ili su u ranim mesecima trudnoće. Pitala sam se zašto bi ovi brojevi bili bitan indikator ženinog zdravlja u jednoj situaciji ali ne u drugoj? Zar ne bi moj nivo hormona bio pouzdan indikator mog zdravlja i nakon mojih trudnoća ako je bio pouzdan pre? Zašto dupli standardi?

Tokom tridesetih godina, kada sam bila izmorena mama, kinjena supruga, i zauzeta doktorka, borila sam se sa manjkom energije, naslagama na stomaku, nepostojećim libidom i neraspoloženjem. Tek kada sam testirala hromone shvatila sam da su potpuno neuravnoteženi. Zapravi, kortizol u krvi mi je bio tri puta veći od normalnog. Ne bih znala da su hormoni glavni "krivac" za to da ih nisam izmerila.

I vi bi trebalo da izmerite hormone. Ono što proveravate može da se poboljša. Vaši hormoni su verovatno najbitnija biljka u vašoj bašti kako bi vaša priroda mogla da raste i cveta.

Gubitak težine, neplodnost, razdražljivost: kako prepoznati simptome hormonskog poremećaja

4. Mit broj 4: "Umorna sam i stalno dobijam na kilaži - moram da prihvatim da starim."

Problem: Možda mislite da je normalno ovako da se osećate jer starite. I ako se ovog čuli od vašeg doktora, možda se bojite da pokažete neslaganje ili nemate nikakve informacije koje bi podržale vaše neslaganje. Ne dozvolite da izgubite kontrolu nad svojim životom i telom.

Istina: Često mislimo da su problemi koje imamo u vezi s godinama, ali jednostavan test može da pokaže da li su vezani za hormone. Na primer, umor i debljanje su klasičan primer niskih nivoa hormona tiroide. A uz to, mnogi doktori mešaju simptom sa problemom i možda će vam prepisati drugačiju dijetu ili režim treniranja kako biste mogli da održavate određeni broj kilograma a da pritom uopšte ne ulaze u uzrok vaših simptoma.

Ovo me podseća na dijagnozu za kataraktu. Doktori su govorili pacijentima da im se vid muti zato što stare, ali sada zamućen vid shvatamo ozbiljno i pacijente šaljemo pravo kod oftamologa na dalja testiranja.

5. Mit broj 5: "Moj doktor kaže da mi je nivo hormona normalan."

Problem: Vaš doktor je "stara škola" i posmatra normalno stanje za 95 odsto populacije, ne optimalno stanje nivoa hormona.

Istina: Vaš doktor ima najbolje namere, ali nije dovoljno dobro informisan. Možda koristi stare referentne vrednosti, koristi vrednosti koje su bile "normalne" kada se on školovao i nije upoznat sa novim smernicama koje su suzile optimalne vrednosti. Oni takođe možda nisu svesni novih istraživanja, ili se samo oslanjaju na mit da brojevi ne lažu. Previše doktora se oslanja na limitirane laboratorijske rezultate više nego na ono što im pacijent govori.

Pošto različite laboratorije mere vrednosti različitim jedinicama, možete izračunati optimalne na osnovu referentnih ovako: od više vrednosti dozvoljene u vašoj skali, oduzmite nižu i dobijeni broj pomnožite sa 0.75. Rezultat saberite sa nižom vrednošću i zaokružite na jednu decimalu.

Mini vodič kroz hormonalne promene

Izvor:Lovesensa