Od 27. juna retrogradnimplanetima pridružuje se Neptun, koji će se retrogradno kretati do 27. novembra (ali "iz senke" će potpuno izaći tek 17. marta sledeće godine). To signalizuje da počinje "kosmička provera realnosti", kaže Theresa Reed.

Retrogradni Neptun donosi potrebnu jasnoću ako ste u bilo kojem području svog života gajili iluzije. "Bićete prisiljeni videti stvari i ljude onakvima kakvi zaista jesu umesto onakvima kakvi biste želeli da budu." To bi vam moglo teško pasti ako uporno zabijate glavu u pesak, ali "ako ste spremni skinuti ružičastenaočare, možete postati prosvijetljeni", ističe astrolog i savetuje da u svim svojim odnosima praktikujemo svesnost. "Ako se neko ili nešto čini predobrim da bi bilo istinito, verujte da verovatno i jeste."

Ovo je dobro vreme i za povlačenje: preporučuje se mesto koje će vam dopustiti povezivanje sa vlastitom duhovnošću ili kreativnošću, ili sa oboje.

Kad Neptun, planeta životnih misterija i duhovnog rasta, krene retrogradno, podstiče nas da zaronimo dublje, kaže astrolog Philip Young. Moguća je konfuzija pa moramo uložiti napor da bismo usmeravali svoj duhovni rad. Neptun u Ribama astrolog upoređuje sa kretanjem kroz izmaglicu (koja izdaleka u najboljem slučaju izgleda snovito), a retrogradnu fazu sa ulaskom u maglu u kojoj nam je vidljivost ograničena na ono neposredno ispred nas. Tu je uveliko reč o veri i verovanju putem predavanja, čak i čekanju dok se magla ne raščisti. Retrogradna je energija takva da nam pomaže da usporimo i razmislimo o stvarima, "a ono o čemu najviše želimo razmišljati sa Neptunom jesu naša svrha, naši snovi i naša lična misterija" i kako trebamo imati veru u te snove i svrhu.

"Jedan je od najboljih načina kretanja kroz tu energiju dopuštanjem i verovanjem, predavanjem duhovnim vizijama i snovima, koji bi u ovom periodu trebali biti naglašeni kod svih nas", kaže Young. Odličan način da dođemo u dodir sa tom energijom i razvijemo razumevanje lične misterije, ali i povezanosti sa drugima, jeste meditiranjem, a može pomoći i boravak u blizini vode.

"Retrogradni Neptun može doneti i pozitivno i negativno kako se vaše fantazije, snovi i duboki untrašnji narativi iznose na svetlo", navodi Nicole Chiarella. Snovite vizije možda će se pokazati upravo takvima – kao puki snovi, možda ćete shvatiti kako život koji ste želeli nije ono što vas zaista ispunjava ili da vam se u karijeri ne nude prilike koje su vam se činile otvorenima, ili pak da vam poslovni plan nije dovoljno realističan ili praktičan.

"Iako te grube realnosti nikad nije zabavno progutati, one vas pozivaju da svoja maštanja spojite sa stvarnošću kako biste stvorili održiviju situaciju." A budući da će Neptunova retrogradna faza potrajati, astrolog svim znakovima savetuje da razmisle i budu iskreni o tome gde vide sebe u odnosu na "život iz snova" ili buduće ciljeve. Ovo je zapravo "velika nebeska prilika" da osigurate da bude usklađeno sve što je potrebno – mišlju, rečju i delom.

Izvor: Sensa.hr