Planete kruže i pulsiraju na nebu iznad nas, a čakre – energetska središta našeg suptilnog tela - pulsiraju i vibriraju u nama, usklađujući makro i mikrosvemir. Zato iz svoje astrološke karte možemo doznati dosta i o svom energetskom stanju i čakrama. Korenska čakra nalazi se u dnu karlice i povezana je sa elementom zemlje. Zemlja simbolizuje čvrstu strukturu, fizički identitet. Tri zemljana znaka Zodijaka su Bik, Devica i Jarac. Evo kako Muladhara čakrom vladaju Mars i Pluton!

U psihološkom smislu prva čakra je povezana s opstankom i samoočuvanjem. To su potrebe koje pripisujemo znaku Bika, a znak Jarca opisuje sigurnost koju možemo osetiti kroz materijalni nivo postojanja. Jarac korespondira sa pingalom, Devica odražava receptivnu energiju ide, a Bik održava ravnotežu kroz sushumna nadi u prvoj čakri. Često se uz prvu čakru povezuje Saturn, vladar Jarca.

U psihološkom smislu, Saturn nije lični, nego je društvena planeta, a simbolizuje ambiciju da na društvenom nivou izgradimo za sebe sigurno mesto. Opisuje sposobnost prihvatanja pravila i preuzimanja odgovornosti. Ali nagon za opstankom je instinktivna energija, primarna i neosvešćena.

Planeta koja puno bolje odgovara energiji prve čakre je Mars. Ona simbolizuje instinkte, primarnu, sirovu i primitivnu energiju koja nam je potrebna za opstanak. Ona je simbol snage i sposobnosti da se odbranimo. Boja korenskečakre je crvena, a i sam Mars na nebu pulsira crvenim sjajem.

U prvoj čakri spava kundalini, a njeno buđenje zahteva svesnost, rad na transformaciji sirovih energija Marsa. Potencijal evolucijskog razvoja svesnosti koji ostvarujemo buđenjem moćne transformativneenergije kundalini u astrologiji možemo povezati s Plutonom, a u karmičkoj astrologiji Pluton simbolizuje evolucijski razvoj duše i pravi je astrološki ekvivalent kundalinienergije. Pluton se nalazi izvan tela, ispod korenske čakre.

Uz blokiranu energiju prvečakre ili Marsa u natalnom horoskopu, javlja se duboki egzistencijalni strah. Kad su ove energije čiste, osećaćemo se dobro u svojoj koži, opušteno u svojoj životnoj okolini. Uz povezanost s vlastitim telom i zdrav nagon za opstankom, osećamo se uzemljeno.

Izvor: Sensa.hr