Planete kruže i pulsiraju na nebu ponad nas, a čakre – energetska središta našeg suptilnog tela - pulsiraju i vibriraju u nama, usklađujući makro i mikrosvemir. Zato iz svoje astrološke karte možemo saznati dosta i o svom energetskom stanju i čakrama. U gornjem delu karlice je druga čakra, povezana s elementom vode. Vodeni znakovi su Rak, Škorpija i Ribe i simboliziraju osećanja, intuiciju i kreativnost. Evo kako Svadhisthana čakrom vlada Venera!

Rak odražava aktivnu energijupingale, Ribe odražavaju receptivnu energiju ide, dok ih uravnotežuje Škorpija koja korespondira sa sushumnom u drugoj čakri.

U psihološkom smislu, druga čakra je sedište našeg emocionalnog identiteta. To je sposobnost da se povežemo sa osećajima, prepoznamo svoje želje. Imamo potrebu da ugodimo sebi, spontano se prepustiti stvaranju, seksualnosti.

I ova je energija vrlo lična, često neosvešćena, a planetarna vladarka druge čakre je Venera. Ona simbolizuje želje, osećaj vlastite vrednosti, seksualnost i senzualnost i estetski senzibilitet koji podstiče kreativno izražavanje.

Ovde je naša sposobnost da uživamo u životu, osetimo blagodati materijalnog sveta kroz njegovu lepotu. U nekim se pristupima druga čakra povezuje sa Mesecom ili sa Jupiterom. Energija Meseca nije povezana sa seksualnošću i ne simbolizuje želje, nego je usmerena na zaštitu i brižnost prema drugima.

Jupiter je, uz Saturn, društvena planeta koji simbolizuje sposobnost intelektualnog i duhovnog razvoja, potragu za smislom i svrhom postojanja, a u drugoj čakri energije su još instinktivne.

Narandžasta boja druge čakre nastaje mešanjem primarnih boja crvene i žute, boja kojima pulsiraju prva i treća čakra. Kao da receptivna energija druge čakre i svojom bojom balansira dinamične energije susednih čakra. Uz blokiranuenergiju druge čakre ili Venere, suočavamo se sa osećajem krivice i srama, postavljamo sebi prevelike zahteve, težimo savršenstvu, prema nekim nedostižnim merilima.

Kada su ove energije funkcionalne, osećamo vlastitu vrednost i znamo da zaslužujemo prijatnost, lepotu i užitke. Spontani smo, povezani sa vlastitim osećajima, lako izražavamo svoju kreativnost i seksualnost.

Izvor: Sensa.hr