Mitološke priče, posebno one iz grčke mitologije, u velikoj meri su odredile našu kulturu, a mitovi nam često pokazuju ono što ne želimo da vidimo o sebi.

Vodeni znakovi moraju naučiti da slede svoje srca i osećanja, jer će ih to dovesti do cilja...

Rak, Škorpije i Ribe se oslanjaju na ono što osećaju. Njihovo ponašanje je organizovano tako da ispuni potrebe unutrašnjeg sveta, da u njemu stvori prijatnost i osećaj zaštićenosti. A unutrašnji svet je bogat sadržajima, osečajima podjednako osvešćenim kao i nesvesnim. Osećanja i njihov intenzitet se neprestano menjaju. Zbog toga razvojni put vode znači rad sa osećanjima, njihovo usmeravanje u tokove koji će stvoriti sigurnost. A to mogu ljubav, hrabro srce, vera i poverenje.

Eros i psiha

Ljubomorna na lepotu smrtnice Psihe, boginja Afrodita je poslala svog sina Erosa da je žrtvuje morskoj nemani. U trenutku iznenađenja, kada je ugledao prelepu Psihu, Erosa je ubola sopstvena strelica pa se snažno zaljubio. Psihu je odveo u skriveni hram, gde su se venčali. Ipak, Psiha nije smela da vidi njegovo lice, pa je Eros dolazio samo noću. Psiha je bila srećna, ali njene zavidne sestre su joj usadile u srce sumnju da je njen muž čudovište. Jedne noći je upalila svetiljku i pored sebe je ugledala prekrasnog muškarca. Zapanjeno je ustuknula pa se i ona ubola na Erosovu strelicu. Njena privrženost se pretvorila u najdublju ljubav. Međutim Eros se u tom trenutku probudio i nestao. Besna Afrodita je ponovno kaznila Psihu teškim zadacima koji traže vreme i napor, brižnost i promišljenost, koji nose rizik poniženja i patnje. Ako uspe, Psiha ce ponovno dobiti Erosa. U poslednjem i najtežem zadatku Psiha je morala da se spusti u podzemlje. To je simbol "silaska" u najdublje slojeve nesvesnog i preobražaja, gde simbolički umiru svi slabi, naivni i nepotrebni delovi bića. Priča ima srećan kraj u kome su Psiha i Eros zajedno, sjedinjeni u ljubavi.

Preobražaj bića

U početku svake ljubavi postoji sanjivo stanje u kome ne vidimo svog partnera u pravom svetlu, nego naivnim očima ljubavi. To je neodrživo stanje. Zavidne sestre su zapravo nagoni, koji traže od nas da nastavimo da istražujemo svoja osećanja. Samo usled gubitka, patnje i straha moguć je dubok preobražaj bica, koje postaje celovito i može doživeti dubinu ljubavi, osećanja i života. Psiha se prepustila vođstvu svog srca i nepokolebljivo je pratila tok njegove želje. To je poruka Raku, Škorpiji i Ribama. Slediti svoje srce u periodu sreće i teških izazova jedini je nacin sazrevanja i ostvarenja istinske sreće.