Horoskop - Pred nama je period koji donosi pomešana osećanja, ali kraj godine otvara vrata za više svesti o sopstvenim postupcima, više odgovornosti, pa i samokritičnosti, piše astrološkinjaSenkaLjubić.

Ove godine, 8. decembar je dan energije, uzbuđenja, novih stvari i ljudi koji iznenada ulaze u naše živote. Pun Mesec  u znaku Blizanaca, osnažen Marsom, pokreće nas, budi nas i mami novim mogućnostima. Spremni smo da se upustimo u svaki zanimljiv izazov, ljubavna osvajanja i avanture duha. Želimo da podelimo svoje mišljenje i da se dokažemo da smo u pravu, kako bi se društvene mreže zapalile. Uz nekoliko verbalnih okršaja zbog različitih stavova, ipak možemo otkriti neke nove mudrosti.

Venera je u Jarcu od 10. decembra i nagoveštava da ćemo biti oprezniji u stvarima srca, štedljiviji sa novcem, ali ne i škrti. U ljubavi tražimo više praktičnosti, a manje snova. Moćnija manifestacijaljubavi od skupog poklona biće podela kućnih poslova. U ljubavnoj vezi želimo da osetimo sigurnost i postojanost. Nove ljubavi pod patronatom Venere u Jarcu se razvijaju sporo, pa je važno pokazati odgovornu i zrelu stranu ličnosti. Odličan period za proveru stanja na vašem bankovnom računu, plaćanje zaostalih obaveza ili naplatu potraživanja.

Velike iluzije i preterane želje koje prevazilaze nivo mogućeg zapaliće naše umove kada Sunce u Strelcu 14. decembra "posrne" o Neptun. Aspekt kvadrata simbolizuje tenzije koje nastaju usled naše nepažnje, nepripremljenosti ili nespremnosti da prihvatimo stvarnost. Mašta i snovi daju nam hrabrost iznutra, ali od toga nema nikakve koristi ako nas niko ne razume i ako zbog nerealnih očekivanja zanemarujemo svoje obaveze. Moglo bi da nam se desi nekoliko razočaranja, zbog čega će naš optimizam potpuno splasnuti.

20. decembra Jupiter ulazi u znak Ovna. Jaka vatrena energija popravljaraspoloženje i spremni smo za akciju. Priprema za praznike često izaziva stres, ali sa ovom optimističnom energijom ništa nam nije teško. Želja za putovanjima i potpuno novim iskustvima mnogima postaje neodoljiva. Uz odlično raspoloženje, lakše osećamo zadovoljstvo i zahvalnost za ono što imamo, ne želimo da se fokusiramo na ono što nam nedostaje.

Zimska kratkodnevnica 21. decembra donosi nam najdužu noć u godini. Sunce ulazi u znak Jarca u 22:49 i počinje zima! Lepo je ako imamo sa kim da podelimo tu dugu noć i zapalimo mirisne sveće da se podsetimo da se svetlo u našem srcu nikada ne gasi. Mlad Mesec u Jarcu 23. decembra je pravo vreme za ličnu inventuru: spisak uspeha i neuspeha, šta smo naučili i šta želimo da promenimo. Ulazimo u period odmora i očuvanjaenergije, a sa jasnom slikom gde se trenutno nalazimo, lakše je sanjati šta sve želimo da postignemo u novoj godini.

Godina se bliži kraju, ali stiže iznenađenje: 29. decembra Merkur u Jarcu ide retrogradno. Loša reputacija negativnog Merkura dostigla je velike razmere, pa je teško odoleti predrasudama o bezbroj loših događaja koji će nam se obrušiti na glavu. Merkur je retrogradan kada je najbliži Zemlji, pa je njegova energija najjača. Sve što nam je potrebno je više svesti o sopstvenim postupcima, više odgovornosti, pa čak i samokritičnosti. Ako pažljivije obavljamo svakodnevne obaveze, neće nam se dogoditi ništa loše.

Izvor: Sensa/Senka Ljubić