Svaki čovek ima omiljenu knjigu, a i lika kog je zavoleo i sa kojim može da se identifikuje. Ako ste ljubitelj knjiga, onda ćete sigurno želeti da saznate koji književni lik najviše odgovara vašem horoskopskom znaku. Knjige, a pogotovo svetski klasici, zauzimaju važna mesta u životima svih nas, jer nas oblikuju i prosvećuju. Otkrijte koji ste književni lik prema vašem horoskopskom znaku.

Ovan

Ako ste rođeni u znaku Ovna, onda je Džo Marč iz romana "Male žene" Luize Mej Olkot prava za vas. Knjiga je adaptirana u vrhunski film. Roman govori o životu četiri sestre. Džozefina, Džo je protagonista romana i postaje jedan od najpopularnijih likova u književnosti od objavljivanja romana. Džo je hrabra, diretkna, elokventna, drugačija i slobodna. Odbija da se uklopi u društveni kalup.

Bik

Bik podseća na Fani Prajs junakinju iz knjige "Mansfild Park" koju je napisala Džejn Ostin 1814. godine. Protagonistkinja je često pogrešno shvaćena zbog svojih gestova, a u suštini Fani je samo osetljiva, nežnaosoba koja voli prirodu i poeziju.

Blizanci

Blizanci odgovaraju glavnom liku knjige "Ema" koju je napisala Džejn Ostin 1816. godine. Ema Vudhaus je komunikativna, živahna, inteligentna i društvena. Takođe poseduje neosporan šarm kojim lako privlači druge. Tokom cele priče, Ema mora da nauči da nije uvek u pravu i da su nesporazumi neizbežni u vezi.

Rak

Rakovi liče na lik Helen Hantingdon iz knjige "Stanarka napuštenog zamka", koju je napisala En Bronte 1848. godine. Ovo je drugi i poslednji roman En Bronte pre njene prerane smrti u 29. godini. Helen prema sajtu CaTine.ro demonstrira emotivnu prirodu, ali isto kao i hrabrost da se suprotstavi društvu. 

Lav

Vulkanska priroda Lava povezuje se sa likom Ane Karenjine istoimenog romana Lava Tolstoja. Ana je obrazovana i pripada aristokratiji ruskog društva 19. veka. Harizmatična je i kao magnet privlači ljude oko sebe, svojom toplinom. Kao i Lav, Ana je strastvena i prevazilazi društvene norme da bi živela život o kome sanja.

Devica

Lik koji odgovara osobinama znaka Device je Mina Marej iz romana "Drakula". Roman je uspeo da impresionira i da ostane obeležje klasične književnosti i danas. Mina ima izuzetnu analitičku energiju i organizacione sposobnosti. Ona obraća pažnju na detalje i uvek pronalazi najbolja rešenja u napetim situacijama. Uvek je u potrazi za istinom i oslanja se na iskustvo i intuiciju.

Vaga

Vage su veoma inteligentni vazdušni znaci. Oni su upoređeni sa likom Izabel Arčer u romanu "Portret jedne dame", koji je napisao Henri Džejms. Izabel je žena orijentisana na detalje koja uvek traži svetlu stranu stvari. Ona je šarmantna, ali ima oštar um koji ne propušta nijedan detalj. 

Škorpija

Ketrin iz "Orkanskih visova" je pravi lik za Škorpiju. Roman se i danas smatra remek-delom klasične književnosti. Ketrin je duboka i emotivna ličnost. Pomalo misteriozna i osetljiva.

Strelac

Doroteja Bruk iz "Midlmarča" je savršen lik za Strelca. Doroteja pokazuje sve osobine Strelca; entuzijazam, optimizam, inteligenciju i hrabrost.

Jarac

Vitsajev Everdin glavna junakinja knjige "Daleko od razuzdane gomile" koju je napisao Tomas Hardi, najviše liči Jarcu. Ističe se po svojim kvalitetima. Ona je nezavisna, odlučna i izuzetno vredna i odgovorna žena. 

Vodolija

"Džejn Ejr" koju je napisala Šarlote Bronte definitivno je predstavnik Vodolije. Hrabra i osetljiva u isto vreme. Bez obzira što vodi težak život, Džejn krši pravila društva i slkedi svoje srce. Takođe je veoma slobodnog i nezavisnog duha i takvom životu teži.

Ribe

Ribe se mogu uporediti sa Ketrin Morland protagonistkinjom romana "Nortengerska opatija", koju je napisala Džejn Ostin. Ketrin ruši svačija očekivanja i uspeva da zadivi čitaoca. Sanjiva sa neverovatnom maštom i donekle odvojena od stvarnosti društva u kome živi.

Pročitajte, mudre citate Vedrane Rudan.

BONUS VIDEO: 

TVRD JE ORAH VOĆKA ČUDNOVATA: Ovaj čovek je autor prvog GORSKOG VIJENCA u stripu, koji je mnoge oduševio! (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

   Sensa/ A.S.