Jyotish, na Zapadu poznat i kao vedska ili indijska astrologija, je vrlo moćna, precizna metoda za predviđanje budućnosti. Međutim, malo je poznato da Jyotish odlično opisuje i otkriva naše odnose s bliskim osobama u prošlom životu...

Ova uloga Jyotisha je u potpunosti prihvatljiva i lako razumljiva poznavateljima i ljubiteljima astrologije, jer se ovaj drevni nauk u potpunosti temelji na teoriji karme (zakon akcije i reakcije, usud, sudbina) i reinkarnacije (ponovno otelotvorenje).

Najveći umovi Jyotisha, začetnici i tvorci najpoznatijih astroloških klasika, Parashara Muni (cca. 3000 godina pr. Kr.) i Varahamira (505-587.), temelje svoje opservacije i zapise na prošlom, sadašnjem i budućem rođenju individue u ovom materijalnom svetu. Oni nam govore kako se mi ponovno rađamo i prenosimo svoju karmu iz prošloga života, pa u sadašnjem životu ličnim delima stvaramo novo karmičko seme (profit i dugove) sve dok jednog dana ne dostignemo mokshu (konačno oslobođenje od vezanosti za materijalni svet i njegove produkte).

U svakom novom rođenju (u procesu reinkarnacije) mi se ponovno srećemo sa oko 60 do 70 odsto osoba koje smo poznavali iz svog prošlog života (ili prošlih života). Pojednostavljeno rečeno to znači da se sa otprilike 60 (više ili manje) bliskih osoba koje pripadaju našem užem porodičnom ili društvenom krugu (otac, majka, muž, supruga, deca, babe, dede, unuci, ujaci, stričevi, tetke, bratanci, sestričine, nećaci, ljubavnici, ljubavnice , momci, devojke, bliski prijatelji i prijateljice, bliske kolege i kolegice, veliki neprijatelji i slično), dakle osobe s kojima smo u bliskom prijateljskom ili neprijateljskom odnosu - ponovno srećemo iz prošlih života.

Da li je déjà vu puka sličnost sa uspomenama...

Iz prošloga života, neko ko je bio naš otac, majka, muž / supruga, deca, babe / dede, unuci, ujaci, stričevi, tetke, bratanci / sestričine, nećaci / nećake, ljubavnici / ljubavnice, momci / devojke, bliski prijatelji i prijateljice, bliske kolege i kolegice s posla, neprijatelji... Se ponovo inkarnirao (otelotvorio), baš kao i mi, i u ovom životu sa njima imamo određenu novu (nekad i staru) vrstu odnosa (na jedan od gore spomenutih načina).

Drugim rečima, neko ko nam je u prošlom životu bio otac, u ovom životu može da nam bude majka, ćerka ili brat... A neko ko nam je u prošlom životu bio bliski prijatelj / prijateljica u ovom životu može biti naš stric, sestra, deda ili tetka. (Naravno, spomenuti primeri su samo hipotetički i ne vrede kao neko određeno pravilo prema kojim bi trebalo bilo šta i kako ravnati zarad određivanja prave vrste odnosa.)

Vrsta odnosa koju smo imali s ovim nama bliskim osobama u prošlom životu se može vrlo lako otkriti na temelju rasporeda i položaja planeta u našoj karti rođenja, kao i u karti bliske osobe.

Upoređivanjem ove dve karte, Jyotishi (vedski astrolog) može lako da otkrije i opiše postojeći odnos i kaže nam gotovo sve o sledećim značajnim stvarima:

  • vrsta odnosa koju smo imali s nama bliskom osobom u prošlom životu
  • da li je taj odnos bio dobar ili loš, prijateljski ili neprijateljski
  • količina karmičkog duga između bliskih osoba, ko kome više i šta duguje (prema univerzalnom zakonu svemira karmički dug se mora otplatiti)
  • postoji li potreba za otplatom velike količine karmičkog duga u što kraćem mogućem roku (ovo je važno, da dug prema bliskoj osobi ne prenosimo ponovo u sledeći život)
  • životno područje ili više njih u kom će dužnik (a to možemo biti mi ili nama bliska osoba) davati potporu i na taj način otplatiti svoj karmički dug
  • postoji li nerešena ili izjednačena situacija u kojoj se nalazi ista količina karmičkog duga između dve osobe (mi i bliska osoba dugujemo jedna drugoj istu količinu karmičkog duga)

Svedoci smo toga kako u svom životu prolazimo kroz različite porodične, ljubavne, društvene ili poslovne odnose, itd, koji su katkad s određenom bliskom osobom izuzetno pozitivni i prijateljski, dok je s nekom drugom takođe bliskom osobom naš odnos pun neprijateljstva, rivalstva i neprijatnih situacija koje bi najradije izbegli. Tako se događa da nam neke nama bliske osobe kroz različita razdoblja života nesebično pružaju svoju potporu i ohrabrenje, žrtvujući za nas svoje vreme i energiju kad god da je to potrebno, dok nas pak druge nama bliske osobe (iz porodičnog, društvenog ili poslovnog kruga) "sapliću", trudeći se da nam zagorčaju život kad god da je to moguće.

Zašto je to tako? Iako se trudimo i nastojimo da sa svima održimo relativno dobre odnose, neke situacije nam jednostavno izmaknu kontroli i uprkos našoj najboljoj volji, osoba iz bliskog miljea će nam "zabiti nož u leđa" kad god joj se za to ukaže prilika. Dokazi za ovo su svuda oko nas - u stvarnom životu (u porodici, na poslu, među prijateljima), crnoj hronici, Facebooku, u romanima, časopisima, filmovima, televizijskim serijama, itd.

Sve je baš onako kako i treba da bude: ne mislimo na prošlost i ne bojmo se budućnosti...

Ukoliko vam se ukaže prilika da uporedite svoju kartu rođenja sa kartom neke bliske osobe potrudite se da u potpunosti razumete vaše odnose. Dobrim razumevanjem odnosa iz prošlosti bićete u prilici da se bolje postavite prema određenoj osobi (ili zauzmete "bolji gard"), da rešite neke trenutno postojeće konflikte na zadovoljavajući način (što će znatno unaprediti kvalitet vašeg odnosa)... To bi bio put ka mirnijem i staloženijem životu, koji pruža nužno potreban duševni mir i srećniju budućnost u ovo doba haosa i nemira.

"Razotkrivajući svoj prošli život, bolje shvatamo svoju sadašnjost, i stvaramo čvršće temelje za svoju srećniju budućnost." - Nepoznati autor

Izvor: Astrologija-tarot-numerologija.com