Zbog Zemljine rotacije, jedan stepen zodijaka diže se iznad horizonta na otprilike svaka četiri minuta. Zato i sami možete uvideti koliko je važno da se zna precizno vreme rođenja!

Šta otkriva vaša kombinacija znaka i podznaka (1. deo): Ovan...

Šta otkriva vaša kombinacija znaka i podznaka (2. deo): Bik...

Šta otkriva vaša kombinacija znaka i podznaka (3. deo): Blizanci...

Šta otkriva vaša kombinacija znaka i podznaka (4. deo): Rak...

Šta otkriva vaša kombinacija znaka i podznaka (5. deo): Lav...

Devica - Ovan

Ascendent u Ovnu ne slaže se baš najbolje sa znakom Device. Ovaj spoj znaka i podznaka često dovodi do unutrašnje podvojenosti i prilično skokovitog ponašanja. U ovoj kombinaciji prinuđene su da žive jedna pored druge dve suprotne prirode koje će se teško stopiti u jedinstvenu prirodu. Ono što je tipično za Devicu, a to je odbijanje da se prepusti svojim nagonima, ovde se protivi razuzdanosti Ovnove životinjske duše.

Uredan i pragmatičan um iscrpljuje se u pokušajima da obuzda energične i agresivne ispade. Device ovog tipa su rastrzane između njihove dvostruke i kompleksne prirode. Ove osobe osciliraju između hrabrosti, smelosti i pojačanog razuma zbog neprestane zabrinutosti. Prirodno, i ovde će Ovan uspeti da ostvari svoj karakteristični pečat, ali mora prethodno da prevaziđe unutrašnje barijere koje Devica nesvesno konstruiše protiv njegove žestine i silovitosti - a ličnost rascepljena između navaljivanja i povlačenja često se dugo traži pre nego što se pronađe.

Devica - Ovan je, u zavisnosti od situacije, ambiciozno i plodno biće, istovremeno ekscentrično i konzervativno, ekstrovertno i introvertno, pobunjeno i disciplinovano, instinktivno i promišljeno, oduševljeno i skeptično... Ako ove dve prirode stalno protivreče jedna drugoj, lako se može desiti da se takva ličnost povuče u sebe, opterećena različitim osećanjima kao što su: krivica, stalna sumnja, nezadovoljstvo. Tako se stvara skrupulozni temperament, manijački pedantan do beskorisnosti i neuroze.

Ako ličnost, zahvaljujući povoljnom razvoju, uspe da u sebi uravnoteži uticaje oba znaka, metodičnost, strogost, mera, realizam i inteligencija postaće dragocena sredstva za razvoj inovatorskog duha Ovna i za ostvarivanje ideala. Avanture će se doživljavati u izvesnoj sigurnosti, a potreba za slobodom izraziće se kroz traganje za unutrašnjim skladom, izvan anarhije i u zaklonu od spoljnog haosa. Takva ličnost će biti odmerena i istrajna i naučiće da vlada svojom energijom da bi njeni poleti bili plodni a impulsi blagotvorni...

Vi imate više samopouzdanja i prodorniji ste od tipične Device. U osnovi ste nemirni, vaš pristup svetu je neposredan pre nego diplomatski. Toliko ste drugačiji od ostalih, pa vam se često dešava da Vas pogrešno shvate. Borite se za svoja ubeđenja kada je to potrebno, ali više volite da koristite svoj kritički duh koji čini od vas sjajnog protivnika. Uživate u pronalaženju dobrih argumenata. Ako još naučite da obuzdate svoj jezik, da Vaše kritike budu saopštene sa više takta - postići ćete mnogo.

Inteligentni ste i u vama su usađeni postojanost, metodičnost i apsolutna preciznost kojoj ne izmiče ni najsitniji detalj. Umete da pokrenete druge, imate neiscrpnu energiju i potrebno je da nađete gde da je usmerite - možda bi trebalo da se posvetite nekoj novoj konstruktivnoj ideji i njenom ostvarenju. Pripazite samo da vas sitnice ne onemoguće i da od "mnoštva lišća ne vidite drvo"...

Devica - Bik

Dopunjavanje ova dva znaka Zemlje, jednog fiksnog i drugog promenljivog, rađa pozitivnu, praktičnu, urednu i stabilnu prirodu. Pragmatični duh Bika Devica još više potvrđuje i zapaža se jaka sklonost klasifikacijama i kategorizacijama stvari, bića i događaja, kao i izraženi smisao za prilagođavanje svakidašnjici.

Ovo je ličnost koja bez mnogo buke ume da osvoji istinsku nezavisnost, koja u potpunosti poznaje vrednosti i teškoće stvarnog života i poseduje smisao za dostizanje realnih ciljeva, čime često osvaja solidan društveni i materijalni položaj - što je ipak ne sprečava da maksimalno razvije svoja osećanja i da ponudi drugima najbolji deo sebe.

Ovakva osoba je sklona samokontroli, metodičnom radu i izbegavanju avantura. Takav stav će je držati uglavnom u bezbednosti od rizika i udaraca života, ali će pretiti da je zatvori u monotoniju iz koje ona neće tražiti izlaz, jer joj ne smeta. Može joj se ipak desiti da u starosti sebi sa gorčinom prebaci zato što nije iskoristila sve ono što joj život pruža, što se nije upustila u rizik u ovoj ili onoj prilici.

Ali, ta prebacivanja brzo se tope, jer ona zna da doduše nije izvukla najbolje od života, ali je zato izbegla najgore. Njena preterana rezervisanost ponekad smeta okolini, a u mladosti je može dovesti i do pojačane stidljivosti i opreznosti. Događa se da je iskušenja malo otvrdnu, ali tada ona može da se zatvori u sebe i pobegne od društva, jer više voli blagu toplinu porodičnog života od drugarskih zabava, koje smatra za preterano površne...

Imate tihu i mirnu prirodu, potrebno vam je izvesno vreme da primite utiske i naučite novo; kad, međutim nešto naučite, retko to zaboravljate. Obazrivo izričete pohvale, niste skloni trošenju novca i nikad ne donosite brze zaključke. Vas imidž - čulni ste i pomalo sami sebi povlađujete. Više volite dugoročne odnose, duboke i iskrene, bez obzira koliko oni bili blještavi. Bolje se razvijate u čvrstoj kući, sa obilato nameštenom i opremljenom kuhinjom, kao u šatoru ili karavanu.

Mit ili istina: podznak s godinama postaje važniji od znaka...

Kada se jednom vežete za jedno mesto, teško se prepuštate odvajanju ukoliko to okolnosti zahtevaju. Zaljubljeni u stabilnosti, voleći prirodu i istinske, jednostavne stvari, vi ste jedna od onih osoba koje istinski uživaju u životnim zadovoljstvima. Emotivni život vam je nešto topliji nego kod ostalih Devica. Skloni vernosti u prijateljstvu i ljubavi, vi ste solidan drug na koga se može računati. Udobno smešteni u punoći svojih telesnih užitaka, vi polako preživate svoje snove, mirno probavljate stvarnost a potom, progresivno ili sirovo oslobađate uskladištenu energiju.

Posedujete mnogo skrivenih snaga i energije. Ne tražite da budete osoba koja će briljirati ali ste strpljivi i minuciozni i samo imate potrebu da spoznaju vaše vrednosti. Pokazujete izvesnu svojeglavost u želji da živite na način koji ste izabrali. Ipak, kada pređete u akciju, sposobni ste da sve prevrnete na svom putu, uklanjajući one koji vam stvaraju smetnje. Ovaj princip samoodbrane ima jednu relativno ograničenu teritoriju i spremni ste na sve da bi obezbedili sigurnost na tom području koje vam pripada.

PageBreak

Devica - Blizanci

U ovom slučaju ujedinjuju se zemljani znak Device sa vazdušnim znakom Blizanaca. Time je udvostručeno dejstvo vladaoca ovih dvaju znakova, planete Merkura. Ono što je zajedničko za oba ova znaka je način razmišljanja lišen sentimentalnosti, mada najčešće ispravan. Kod vas je inteligencija ta koja vlada, sa svim onim fascinantnim i tužnim. Vaš um je kritičan i deluje kao mal; sudovi su vam racionalni i logični, ali ipak strani životu. Želja za znanjem je vrlo razvijena, ali to je znanje skup činjenica koje teško razvijaju misaonost i dublje prodiranje u problematiku.

Zahvaljujući ovoj hladnoći i vrlo umerenom temperamentu, vi ste gotovo uvek gospodar situacije, u čemu se i krije izvor vaših problema. I, dok s jedne strane postoji intelektualni podstrek, želja za komunikacijom i sva ona vazdušasta lakoća tipična za Blizance, s druge sve to čini težim strana Device, vezana za Zemlju. Tako vam je brzina i elastičnost pomečana sa izrazitom sklonošću za tačnost i red, metodu i preciznost, savršenstvo i detalj. Ipak, u tome leži i određeni rizik: možete se naći pred životom koji je ispunjen u materijalnom i intelektualnom smislu, ali zato može biti siromašan u pogledu neophodnog doprinosa koji daju srce i osećanja.

Imate izvanrednu inteligenciju i razvijen kritički duh - odlikuje Vas stalna potreba da nešto shvatite, upoznate i naučite. Imate veoma razvijeno osećanje za praktično, vrlo ste prilagodljivi i promenljivih raspoloženja; promenljivost vam zavisi od naknadnog, često mudrijeg razmišljanja. vaši su talenti brojni, vrlo različiti i odatle, često, dolazi do problema kada treba da se orijentišete ka nečemu. Vi ste društvena osoba koja uživa da bude tamo gde se nešto dešava. Ipak, drugima nerado dozvoljavate da vas upoznaju.

Ovaj podznak vam daje dar govorništva i prirodnu sposobnost koordinacije, iako Vam je nervni sistem kao tempirana bomba. Raznovrsni ste, ali morate da naučite da se koncentrišete a da ne delujete impulsivno. Pripazite da ne rasipate energiju obavljajući više stvari istovremeno. Imate iznad svega potrebu za sigurnošću i vaše detinjstvo, mnogo više nego kod drugih znakova, uticaće na vaš razvoj. Ne volite da budete sami i tražićete stalno ponovo one koji su slični Vama i sa kojima ćete moći dobro da sarađujete - potrebni su vam kontakti, ali i vaš prostor, u kome vas niko neće uznemiravati.

Veoma ste radoznali i ništa vas ne ostavlja ravnodušnom. Rečima se spretno služite, sposobni ste da branite svoje ideje i da se nametnete; brzim zaključivanjem možete izvući ono najbolje od drugih i ako praktično primenite svoje sposobnosti, možete biti uspešni u profesijama vezanim za obrazovanje, komunikaciju i javnim delatnostima. U suprotnom, možete biti skloni manipulisanju drugima. Vodite računa o svojoj verbalnoj agresivnosti, i o vulkanskom temperamentu koji Vam može naškoditi. Vaša inteligencija vas ponekad sprečava da reagujete. Stalo vam je da se dopadnete drugima, odakle proističe i izvesna nestabilnost na sentimentalnom planu.

Devica - Rak

Kuća ovog osetljivog i miroljubivog stvorenja njegova je školjka i porodični krug je centar njegovog života. Ovakva osoba svoje slabosti nadoknađuje tako što život organizuje do detalja, stalno se pridržavajuci svojih principa. Nepoverljiva je i pazi da se ne otvara pred bilo kim. Ume da se izrazi samo u porodičnoj intimnosti ili u uskom krugu brižljivo odabranih prijatelja a vernost u ljubavi i prijateljstvu stavlja na prvo mesto.

Devica - Rak je daleko od toga da se oduševljava na prvi nalet, ne daje se olako i gaji jednu vrstu stidljivog ponašanja, više u moralnom nego u fizičkom smislu, što od nje čini veoma taktično biće, osetljivo, iskreno i blago. Ponekad se, međutim, pokazuje kao suviše ukočeno. Pošto ne ume da rizikuje, ova osoba propušta prilike u životu, i to one koje valja zgrabiti odmah čim se ukažu. Ali zauzvrat, ona nije bez sposobnosti prilagođavanja. Ako mora da donese neku odluku, ona to čini sa velikom brigom za detalj. Ozbiljna i skromna, pokušava da zauzme mesto za koje misli da joj pripada, ne gajeći preterane ambicije.

U ovoj kombinaciji vidljiv je poznati sentimentalizam Raka koji se meša sa cerebralnom logikom Device, tako da dolazi do borbe unutar ličnosti u kojoj je pobednik čas blažena mašta jednog čas intelektualne težnje drugog znaka. Rađaju se sukobi koji ovu ličnost čine "neodoljivom" za druge, ličnost koja je čas spremna da popusti entuzijazmu, čas se u potpunosti pokorava razumu, ali koja nikada ne zaboravlja onu drugu stranu svojeg "ja", u senci njene unutrašnjosti. Svakako je prednost nositi dve tako suprotne ličnosti u sebi jer to čini ove osobe posebno nadarenim da neposredno sagledaju suštinu svake situacije...

Vaša egzistencija je u velikoj meri pod uticajem porodičnih slika i porodičnog života. Vi ste mirniji, stidljiviji i osećajniji nego tipična Devica i dajete prednost kućnom i porodičnom okruženju. Sanjarije vas stalno vezuju za detinjstvo i vode vaša osećanja i izbor. Spontani ste samo kada se osećate potpuno sigurno; tada otkrivate da ste luckastiji više nego što pokazujete. Vaše glavne ljudske vrline potiču iz činjenice da nikada ne zaboravljate svoje korene, niti iskustva koja ste stekli u životu. Vaš autoritet je uvek obojen izvesnom brigom za druge - imate odličnu intuiciju pri ocenjivanju ljudi i često se okrećete tuđim željama i potrebama.

Emocije su vam veoma jake i sa vama se mora postupati veoma pažljivo. Strah od ismevanja ili kritike, ponekad vas čini diskretnom, diplomatičnom i konvencionalnom osobom; zbog izražene osetljivosti, podložni ste uticajima sredine i težite da vidite život kroz druge. Mašta vam je bogata ali ono što želite nije uvek realno. Vodite računa o svojim raspoloženjima, moglo bi vam se dogoditi da sve shvatate previše lično.

Nadvladani osećanjima kojima ne možete da zagospodarite, potreban vam je zaštitnički oklop, mekani omot koji vam daje sigurnost. Vi ste biće bogato prelivima i sposobno da pomiri san i javu. Još ako bi malo izašli iz svoje školjke, uvideli bi da svet nije tako preteći kao sto zamišljate.

Natalna karta krije idealnog partnera: pronađite srodnu dušu uz pomoć descendenta...

PageBreak

Devica - Lav

Devica nije baš u svom elementu u spoju sa Lavom, koji unosi u ovu ličnost snage potpuno suprotne snagama Device. Ipak, ova struktura je mnogo lakša za življenje nego obrnuta kombinacija - Lava sa podznakom Device. Rađa se ličnost koja, iako sposobna za velika ostvarenja, mora neprestano da vodi tešku bitku kako bi održala u ravnoteži čas preterane impulse Lava čas obuzdavajuću logiku Device; veština da dobije ovu bitku omogućiće joj da osvoji solidne pozicije koje, čak i ako je ne zadovolje u potpunosti, ulivaju joj neophodan podstrek u daljem usponu.

Stidljiv i rezervisan temperament Device umanjuje maniju veličine koja pokreće Lava. Ovo biće uglavnom ume sebi da pruži sredstva za ostvarenje svojih planova do poslednjeg detalja. Reč je o nemirnoj prirodi, ali veoma plodnoj i produktivnoj koja ne zna za ograničenja i prepreke. Ovaj karakter teži da se brzo uravnoteži i sazri. Svestan svojih ograničenja koliko i svojih sposobnosti, on tačno zna dokle može da ide i čuva hladnokrvnost u teškim situacijama. Rođeni u ovoj kombinaciji imaju potrebu da se potvrde da bi se oslobodili a logički i praktični duh im je glavni adut za materijalni uspeh.

Vi ste Devica koja voli da bude centru pažnje, mada možda i ne želite to toliko kao što se čini na prvi pogled. Vaše prisustvo se oseća, Vaše organizatorske sposobnosti dolaze do izražaja i imate uticaja na okolinu. Generalno, uspeh postižete bez nekih velikih napora. Izazivate poverenje kod drugih ljudi, radite mnogo, znate da se povremeno pokažete veoma efikasnim i da svoj diskretni autoritet pokazujete nad drugima.

Vaša snaga je više upadljiva nego Vaša slabost. Izbegavajte da svoje želje smatrate stvarnošću, da imate iluzije o sebi ali i o drugima; ako ostanete lucidna osoba imate šanse da uspete na materijalnom planu. Neosporno je da ste egocentrični, ambiciozni i da ne možete proći nezapaženo. Pa ipak, imate i mnogo kvaliteta: volju, hrabrost, razumevanje za drugoga, osećanje časti. Vi vladate i postajete neophodni, brinete se o svemu i svima, ulažući u to sve svoje snage. Uvek ste u potrazi za čvrstim osloncima i možete računati na pomoć prijatelja.

Vaše teškoće ogledaju se i u tome što čim dobijete jednu bitku, bacate se u drugu, ne bi li se popeli još malo. Po prirodi egocentrični i ponosni, umete da se plasirate, društveni ste, esteta, jednom rečju kreativac. Vaše ponašanje može varirati od preterane eksponiranosti do suzdržanosti, tako da Vaša okolina nikad ne zna s kim ima posla. Veoma ste probirljivi o bilo kojim izborima da se radi.

Zahtevate puno i negujete izvesne principe, a osrednjost vas prilično rastužuje. Ambiciozni ste, Vaši ciljevi moraju da budu uzvišeni, a sredstva kojim će se oni postići otmena. Idealista, verujete u izvesne vrline kao što su poštenje i pristojnost. Vaša negativna osobina: loše postavljen i upravljen ponos koji veliča vaš egoizam. Odnosi sa okolinom zbog toga stradaju. Takvo ponašanje bi moglo da vas vodi u velike greške, naročito na emotivnom planu.

Devica - Devica

U znaku Device, krajem leta, dan i noć traju približno jednako dugo, pa je osoba rođena u ovom znaku obično obdarena smislom za suprotnosti. "Dvostruka Devica" je esencija reda i preciznosti. Pedantna je, pridaje veliki značaj racionalnom, čistunac je do manijačkih razmera. Odlikuje je duh ravnoteže praćene gvozdenom logikom, borba i savez za osvajanje idealnog sveta u kojem je sve tačnost, metod i sigurnost.

Ovde se vodi uporna borba protiv sveta stvarnosti, jer se ovaj spoj često pokazuje lišenim one doze elastičnosti i prilagodljivosti koja čini život lakšim i ublažuje sukobe sa realnošću. Ovakva osoba često opterećuje sebe nepotrebnim detaljima, što joj koči intuiciju i sprečava sintetički duh. Osećanje nesigurnosti obuzima je kad god oseti da nema logičkog razumevanja događaja i ljudi. Mora da razume da bi priznala. Tako ona "pravi svoju kartoteku i lepi etikete" da bi sredila svoje utiske. Ali, nijedan intelektualni sistem, ma koliko bio uopšten i precizan, ne može da obuhvati stvarnost. Živi svet nesvodiv je na usku kategorizaciju.

Čista Devica je tako kao Eva koja kuša jabuku saznanja ili naučnik koji pokušava da uhvati svet u formule: što više uči, sfera saznanja koju treba steći širi se, otkrivajući granice ljudske svesti koja se odrekla intuicije i isključila mozak iz čula. Ukoliko ne uspe da pomiri suprotnosti, kod nje će prevladati noćna ili dnevna strana. Može se sresti i rezervisana, stidljiva, samodisciplinovana Devica, uglavljena u svoje navike; ali i ekspanzivna, razvratna, nemoguća, avanturistička Devica. Sve u svemu, smerna ili raspusna, stereotipna i banalna, ili originalna i izuzetna, "dvostruka Devica" je teško kada u stanju da pomiri u sebi te protivrečne težnje i odgovara uvek više jednoj ili drugoj od kategorija po podeli njenih planeta po zodijačkom krugu...

Imate zdrav razum i osoba ste od inicijative; uredni ste i organizovani. Vaša težnja ka perfekcionizmu često vas može učiniti veoma napornom. Težite samokontroli, metodičkom delovanju i izbegavanju avantura. Takvo ponašanje vas uglavnom drži dalje od opasnosti i teških udaraca, ali bi Vas moglo zatvoriti u jedan monoton život, tim pre što vi ne pokazujete želju da se menjate. Jer i vi takođe volite život, zadovoljstva, uživanja ali vas neki unutrašnji glas stalno opominje da se zaustavite, da sačekate, da sve svoje utiske akumulirate, skupljajući ih do maksimuma...

Tim glasom kod vas upravlja Devica i ako vam se ponekad učini da život prolazi pored vas, ne dotičući vas se previše, znajte da je za to kriv uticaj vašeg podznaka. Pošteni u svojim aktivnostima i društvenim odnosima, takvi ste i u ljubavi. Nošeni ka vernosti, kako u prijateljstvu tako i u ljubavi, vi ste čvrst drugar na koga se može računati. Međutim vaša prevelika rezervisanost ponekad zbunjuje okolinu i izlaže vas, tokom mladosti, ispadima i obazrivosti. Nevolje vas često ohrabruju, ali postoji rizik da se zatvorite u sebe i to u vašoj komunikaciji može dovesti do ozbiljnih teškoća. Pokušajte da ublažite svoju kritiku pažnjom i brigom o drugima.

Podznak - kapije bića...

PageBreak

Devica - Vaga

Savršenstvo u harmoniji - to je cilj osoba koje su rođene u ovoj kombinaciji znaka i podznaka koja spaja intelektualnost i estetske težnje. Ipak, za njih još nisu okončane sve nevolje. Jer, čak ni u spoju sa Vagom ne nalaze se u svom elementu: sve ono što čini Devicu nalazi istinsku i oštru opoziciju, surovo odbijanje od strane Vage u njoj i obratno. Ova bića poseduju veliku osećajnost i često pokušavaju da razumom spoznaju svoje emocije. Imaju potrebu da se dopadnu i da osvoje ali njihov privatni život uvek ostaje pomalo u tajnosti.

Spolja ste taktični ste i miroljubivi, šarmantni i nasmejani. U dubini duše nedostaje vam poverenje u sebe. U svakoj stvari vidite i ono što je pozitivno i ono što je negativno, pa vam je teško da zauzmete stav; stoga delujete neodlučno. Ova veza Devica - Vaga za vas je dosta teška jer vam je potrebno vreme da predbodite svoje komplekse iako znate da se dopadnete. Veoma ste osetljivi, pomalo nepoverljivi, treba vam vremena pre nego što se upustite u neku vezu.

Kada je to već gotovo, tada je vaša vernost pouzdana kao i vaša iskrenost. Vi ste emotivni, pokazujete u mnogo slučajeva da su vam emocije i raspoloženja intenzivni, ali u vama postoji više zebnje nego što se to spolja vidi. Obično nezainteresovani, delujete kada vas pokrenu sentimentalni ili estetski motivi. Zavodljivost, strpljenje, mera, simpatija, samokontrola, metodičnost, ravnoteža, sklad, želja za otvaranjem i voljno zatvaranje - sve su to odlike Vaše psihološke kombinacije Devica - Vaga. Ali suprotnost ovih dvaju znakova uočljiva je u svim sferama vašeg života.

To je prouzrokovalo da vaš unutrašnji život bude umotan u zaštitni omot, tako da kontrolišete svoje impulse i uveravate se u dobru zasnovanost svake radnje pre nego je se prihvatite. Takođe, može se uočiti i rascepljenost između optimizma i pesimizma, idealizma i realizma, između osećajnosti i preterane kritičnosti. Zbog toga možete biti prilično komplikovani u svakodnevnom ophođenju sa drugima, čime ćete, svakako, često nailaziti na nerazumevanje okoline.

Vi, ipak, vodite računa o tome šta će drugi reći (iako to možda ne pokazujete), i taj strah može inhibirati vašu prirodnu kreativnost. Potajno ambiciozna, vaša priroda često ne uspeva da zadovolji svoje prohteve, sprečena blokadama koje sama sebi stvara. Sigurno je, međutim, da je reč o jednoj blagoj prirodi, punoj razumevanja, tako da ostaje humana i otvorena u neophodnoj meri da bi ispoljila ono najbolje u sebi. Sreća se za vas krije u jednostavnim stvarima.

Ako želite da je pronađete, trudite se da ne podležete iskušenju egocentričnosti, koje vas povremeno zahvata. Ono što sami želite, što Vam se čini ispravno, ugodno i povoljno, za vas kao da je jedino merilo vrednosti i očekujete da se i drugi ravnaju prema tom merilu. Zato bi trebalo da preispitate samu sebe i da pri tom budete što je moguće više objektivniji. To bi preispitivanje trebalo da rezultira i nečim od onoga čemu toliko težite i što uvek ne postižete: atmosferom bez kriza (ili bar retke krize) u privatnom životu.

Devica - Škorpija

U ovoj kombinaciji je svakako najkritičkiji duh zodijaka: u njemu dominira unutrašnje samoispitivanje i rastrzanost. Na taj način, formira se priroda sposobna da dosegne sve krajnosti, da im se potpuno prepusti, ali i da ih odbaci. Ipak, ovo biće je u stanju da koordinira protivrečnosti i obdareno je sposobnošću mirenja suprotnosti marljivom dijalektikom koja mu omogućava korišćenje sinteze "za" i "protiv" radi ostvarenja dugoročnog cilja.

Taj cilj može biti uzvišen ili razuman, zavisno od dominirajućeg znaka, ali - da bi ga dostigao - čovek mora da bude oprezan i da se strasno angažuje, da ima dovoljno i skromnosti i ambicije, uzdržavanja i nestrpljenja. Bez obzira na sve, ovakva osoba je uvek spremna da izađe iz svog privatnog života kako bi stupila u neposredniji dodir sa stvarnim životom, da bi mogla učestvovati u borbi za ličnu afirmaciju a često i za potvrdu svojih ideala.

Nije vas nimalo lako upoznati, jer mnogo toga leži prikriveno ispod površine. Često delujete kao veoma spokojna i jednostavna osoba, a u suštini ste izuzetno komplikovano ljudsko biće, daleko osetljivije nego što to pokazujete. Imate snažnu volju, pomalo rezervisani, drugima ulivate poštovanje i skloni ste da stvari sagledavate u celosti, do samog dna.

Vi ste intenzivniji i misteriozniji od ostalih Devica. Unutrašnji život i metafizički smisao za Vas je od velike važnosti. Vaš moćni šarm će vam pomoći da steknete poverenje u sebe tokom godina i "zrenja" ličnosti - vaše prisustvo se u svakom slučaju oseća. Pripadnike suprotnog pola privlačite bez previše utrošenog truda. Ono što vas privlači je - moć, traženje nje, šta god da radite. Morate se, međutim, neprekidno čuvati svog sarkastičnog jezika, koji može odvratiti druge ljude od vas. Vodite računa i o svojim mazohističkim ponašanjima u ljubavi ili reskiru da se samouništite ako naiđete na nerešive konflikte.

Dopadaju vam se zamršene situacije u kojima možete dokazati svoju strategiju i pronicljivost - kombinacija vašeg znaka i podznaka čini da budete jedan od najvećih zodijačkih detektiva, ne promiče vam ni jedan detalj. Postavljate mnogo pitanja, tražite da uspostavite razmenu sa drugim ljudima, ali razmenu psihičkog tipa, no to vam ne ide uvek od ruke zato što ste vi sami ispunjeni strepnjama i inhibicijama koje vas ponekad jednostavno parališu. Ali, vi zaista želite da budete perfekcionista, da idete napred, da prevaziđete sopstvene kontradikcije i nedostatke. U tom smislu, odlučujuću ulogu bi mogla da odigraju Vaša prijateljstva.

Samo ako konačno popustite pred impulsima svoje podsvesti i ako uspete da ovladate svojim fobijama, mogli bi da dosegnete poznavanje sebe i uživate u nekoj vrsti lucidne sreće, pomalo naivno ali skloni razvoju filozofije života koja će vam doneti aktivnu elastičnost karaktera u sukobu sa teškoćama. Imate želju i volju ali vam je potrebno vreme da se izmirite sa samim sobom. Tek ako uspete da pobedite svoje psihološke probleme, možete se nadati da ćete sami od sebe izvući velike stvari.

Blizanci sa Strelčevima, Rakovi sa Jarčevima: koje su sudbinske veze horoskopskih znakova...

PageBreak

Devica - Strelac

Veza ova dva Pokretna znaka je prilično kontradiktorna. Devica hoće sigurnost, mir, efikasnost i diskreciju. Strelac ima smisla za putovanja, avanturu i neprekidno je u pokretu. Ova kombinacija obično daje ličnost koja uspeva da izbegne "gvozdenoj logici" koju nosi znak Device i tako prodre u istinsku suštinu života, ljudi i situacija. Strelac sa svoje strane nudi mogućnost da ovakva osoba otkrije filozofski i ideološki smisao života, što, podržano realizmom Device, doprinosi stvaranju snažne ličnosti, sposobne da se uzdigne iznad životnih nedaća i spozna najdublje istine.

Međutim, čak i ovde, mnogim ljudima, koji imaju ovakvu sintezu znaka i podznaka, u životu često "ne cvetaju ruže". Ovakav karakter može sprečiti da određene najvažnije i prirodne potrebe ličnosti budu zaista proživljene ili u dovoljnoj meri podržane. U običnim okolnostima, ovakve osobe poštuju društvene konvencije i priznate moralne vrednosti - mogli bi da ih obeležimo kao modele konformizma. Privlače ih drugi, i vole da budu cenjene zbog svog poštenja, integriteta i razumnog ponašanja. Govore i deluju uglavnom kada su sigurne da su u pravu, što baš ne doprinosi nekoj spontanosti.

Poštene su i iskrene, darežljive i optimisti, ali veoma vezane za jedan ponekad prestrogi moralni kod časti. Njihov svakodnevni život obogaćen je miroljubivom i velikodušnom duhovnošću; umeju da neguju mistiku malih i velikih stvari, a da ih na to ne navodi želja za uklanjanjem prosečnosti svog materijalnog života. To su veoma čvrste osobe na koje se možete osloniti. Idealisti su i žele same sebe da prevaziđu, znaju da se bore za pravednu stvar, vole da uzmu slabe u svoju odbranu. Ovde filozofija svrgava razum: svet je prostran i to je dovoljan izazov da se potrude da ga osvoje.

Vaša ključna reč je sloboda - sloboda misli, govora, akcije. Bezbrižni ste, prijateljski nastrojeni i optimista, verovatno ste u ranoj mladosti bili prilično nemirni, međutim, kako ste intuitivni i idealista, često Vas u kasnijim godinama zainteresuju kakvi duhovni horizonti i tada se skrasite. Vi ste nonšalantniji od obične Device, skloni životinjama, sportu i životu u prirodi. Prihvatate život filozofski i sa njegove vedre strane. Govorite otvoreno o tuđim greškama (malo više takta bi vas daleko odvelo). Pazite da ne ometate druge i patite ako se osetite odbačenim. Ne zato što volite da se svidite već zato što se stalno pitate gde ste to pogrešili i onda ste time opsednuti sve dok ne nadjete razlog odbacivanja.

Istovremeno možete da budete i egoista ali i vrlo velikodušna i darežljiva osoba. Hrabri ste, pričljivi, lako se uzbudite, smejete se na način koji pleni pažnju, tako da ste zaista jedna od onih osoba kojoj se retko može dogoditi da ostanu neprimećene u gomili. Retko se dešava da menjate svoje ideale i da utičete na svoju okolinu rečju ili primerom. Idejama koje su u opticaju vi dajete strogost svoje analize. Vi ste realizator koji ume da sprovede u delo ono što su drugi uopšteno zamislili, ali ste često skloni da radite u senci.

Devica - Jarac

Evo strpljivog čoveka - pauka, koji lagano plete savršenu geometrijsku mrežu svog života. Ova kombinacija rađa veoma precizno nastrojen karakter, svestan svojih vrednosti, ali i svojih granica. Traganje, kao sredstvo neprestanog usavršavanja svojeg "ja", ključna je tačka njegove egzistencije: kritički je usmereno, ali i veoma konstruktivno traganje. Ne plaši se dužnosti koje zahtevaju revnost, sabranost i samopregor; nepokolebljivo ide svojim putem, nepoverljiv prema čulima, pazeći da ne podlegne čudnim iskušenjima koje ga saleću. Devica - Jarac ume da ostane trezvena i da vodi računa o uticaju iluzija i stvarnosti.

Kombinacija ova dva Zemljana znaka oblikuje prirodu u kojoj pre svega preovlađuje egocentričnost, i smisao za praktično. Te dve Zemlje, jedna predjesenja, druga zimska daju pomalo suvoparnu i zatvorenu prirodu. Komplementarnost ova dva znaka Zemlje, jednog Kardinalnog, drugog Promenljivog, obično rađa jednu pozitivnu, praktičnu, sređenu prirodu, zanesenu stabilnošću.

Ovo su čudne osobe koje nam se čine nepodnošljivim sve dok ih ne upoznamo, i družeći se sa njima i posmatrajući ih van njihove spoljašnjosti najzad otkrivamo da su u mnogo čemu izuzetne. Radi se o efikasnim, inteligentnim ljudima koji se ne otkrivaju celom svetu. Kako ne dozvoljavaju pristup, treba ga znati zaslužiti i sresti ih na povoljnom terenu, što za sobom povlači dodatnu teškoću, budući da izbegavaju pojavljivanje u javnosti i preziru snobovske manire.

Na poslu i pri stvaranju su genijalni organizatori, i zahtevaju red i metodičnost; dejstvuju strogo i nepopustljivo postižući izvanredne rezultate. Ipak, iako solidna osnova ovih ličnosti utiče na okolinu svojim snažnim magnetizmom, one ne uspevaju da održe prisne odnose sa drugima zbog nesposobnosti da shvate ona mala i velika "zašto" u životu, koja su drugima smernice na putu progresa, dok za ove ličnosti predstavljaju čak ozbiljne blokade. Sklone su da se gube u detaljima, da "popuju" i drže pridike, ali na nama je da im se odupremo. Uostalom, ima li ikoga da je bez mana?

Imate hladnu inteligenciju, preciznu, lucidnu. Kod vas nema mesta za iluzije. Vi ste biće koje živi u jednom ozbiljnom svetu gde lakoća nema svoje mesto. Orijentisani ste na uspeh, autoritet, savesnost i osećate potrebu da se osvedočite u konkretne rezultate svojih napora - važno Vam je da postignete uspeh na materijalnom planu i da se dokažete. Teško pokazujete svoja osećanja - imate neutoljivu, gotovo detinjastu potrebu za emocijama, ali takođe i stalni strah da to neko ne zloupotrebi.

Često shvatate da ste neshvaćeni jer zapravo sakrivate sopstvenu žeđ za pažnjom i nežnošću. Drugi vas vide kao nekoga ko je dalek, ko je visoko od svih. Uroniti u vašu intimnost zahtevalo bi mnogo truda, potrebna je veoma srdačna priroda da razbije taj led. Vaša prevelika introvertnost može da učini da sreću upoznate dosta kasno a želja za zaštitom koju tražite može dosta da vam naudi. Oslobodite se malo i pokažite da i vi umete da se radujete životu.

Opušteni, duhoviti i uporni: šta karakteriše rođene u znaku Bika...

PageBreak

Devica - Vodolija

Ovo je interesantan spoj dve instinktivno protivrečne i komplementarne prirode. Introvertnost Device i ekstravertnost Vodolije ovde nalaze neki svoj sklad zahvaljujući moći realizacije svojstvenoj i jednom i drugom znaku; Vodolija, određena, entuzijasta i uvek spremna za nove stvari, pokušava da ukloni određene blokade i odbrambene mehanizme koji isuviše često sprečavaju Devicu da ispolji svoje humanitarne i socijalne obdarenosti, većinom ugušene suviše hladnim i kritički nastrojenim intelektom.

Tako se rađa ličnost otvorena ka sopstvenim potrebama, ali i ka potrebama drugih, uvek spremna da svom životu postavi zaista visoke ciljeve, podržana konstruktivnom kritikom u sukobima ne samo sopstvenih namera već i u spoljnom svetu. Ova kombinacija daje oprezne avanturiste, savesne idealiste i iskrene prijatelje. To su gotovo uvek vanserijske i neobično snažne ličnosti, pre svega u intelektualnom pogledu. Obdarene su čudesnom intuicijom i nadprirodnom sposobnošću za analizu karaktera. Teške situacije ih retko zatiču nespremne, jer umeju da se suoče sa problemima na racionalan i uredan nacin, čuvajući optimizam i nadu.

Ponašaju se kao da su uvek svesne činjenice da pripadaju ljudskom rodu. Njihov bratski pristup i društveni entuzijazam ne idu bez izvesne moralne slobode, pod uslovom da je razmena poštena, jer sebi ne dopuštaju slučajne susrete. Mada nisu posebno nepoverljive, ovakve osobe su oprezne da ne bi ispale budale. Više su naklonjene prijateljstvu nego ljubavi, jer se plaše da ne utonu u vrtoglavicu strasti i tamo izgube svoj integritet.

Vi ste nekonvencionalni i otvoreni prema novim stvarima, skloni eksperimentisanju i verovatno živite intenzivnim životom - to je ono što Vas čini drugačijim od tipičnih predstavnika vašeg znaka, Device. Drugima možete izledati čudno jer dosta često menjate raspoloženja. Delujete samouvereno, a kada postanete zreli odišete atmosferom: "Ako vam se dopadam, baš lepo - ako Vam se ne dopadam nema problema". Međutim, vi to zapravo ne mislite. Samo uživate da budete drugačiji, čak se ponosite svojim individualizmom.

Ponekad ste ekscentrik koga ne brine šta drugi misle - idete ka sopstvenim ciljevima na svoj način. Možete biti i buntovni - ali uvek sa "razlogom". Reč je o vašem "razlogu". Vrlo ste napredni u svojim razmišljanjima a dobra koncentracija vam ide u prilog. Oko Vas uvek lebdi dašak neobičnog i jedinstvenog - volite neobične i daleke stilove. Imate složenu prirodu, tešku za upoznavanje. Jedna strana vaše ličnosti traži pre svega sigurnost dok druga sanja o slobodi, o nezavisnosti i fantaziji.

Posedujete strast za istraživanjem i za tim da se postavite u poziciju koja doprinosi drugima i opštem dobru. Imate veliku potrebu za orijentacijom i sredinom u kojoj ćete se izraziti, za bližnjima sa kojima ćete se identifikovati da bi ojačali svoju ličnost. Ukoliko u blizini imate bića koja vas razumeju, vole i znaju šta znače odricanja, sve će ići kako treba. Ukoliko je suprotno, dobićete svoju slobodu uz mnogo lomova.

Devica - Ribe

Ovo je tip Device bogat kontraverzijama i ozbiljnim suprotnostima. Ovde su svetlo i tamno, stabilno i pokretno, čvrsto i tečno, intuicija i razum, sukobljeni u jednoj međuzavisnosti koja ih tera na saradnju. U kontaktu sa osećajnim zivotom Riba, Devica postaje senzibilnija, osetljivija na utiske i otvorenija ka svemu dobrom i zlom što dolazi iz unutrašnjeg i spoljnog sveta. Kad se unutrašnje jedinstvo postigne, dobijamo jednu vrstu kompletnog ljudskog bića koje u sebi nosi lepote i bedu sveta, koje odražava i razume svoje bližnje. Tako ova dvostruka priroda ima šanse da se psihološki obogati iskustvima i samosaznanjem.

Jedna polovina ovog bića htela bi da intelektualno i logički izmiri suprotnosti, a druga pliva u dve vode, provlačeći se između hridi i pušta da je nosi kolektivni tok. Hendikepiran svojom osetljivošću, racionalista pokušava da kontroliše mistika, dok sanjar pokušava da nađe uporište na čvrstoj zemlji, a zaljubljeni oseća seksualnu radoznalost koja nije baš u skladu sa stabilnim brakom.

Ova psihološka dvostrukost razrešava se tek u naizmeničnosti između jednog, preciznog i metodičnog karaktera i jedne tečne, promenljive prirode sa slabo definisanim obrisima. Ukoliko dominira Devica, ovakvo biće se kontroliše samo - a kontroliše i druge istom prilikom. Ako, naprotiv, dominiraju Ribe, imamo posla sa efikasnim oportunistom, vrednim, velikodušnim, kadrim da sve pruži za dobra dela.

On živi jednim posebnim unutrašnjim ritmom. Ambivalentan je, osetljiv i ovo je često nezaštićena priroda koja pati baš zbog svoje nesposobnosti da reaguje. Bez obzira na to, odricanje u životu, prihvatanje da se žrtvuje za druge i podnošenje nametljivog stava drugih, uvek su nešto najbolje u ovoj osobi koja se uzalud nada da će u pažnji drugih i moralnoj podršci koju ima u sebi naći smisao života. Ali, kada ova priroda uspe da prevaziđe ovakav stav odricanja, što se ne dešava retko, pokazuje sposobnost da shvati istinske vrednosti života.

Ribe su dvostruki znak i postoje dva različita tipa. Prvi tip su delatni ljudi koji umeju da crpe energiju iz viših izvora, imaju dobru intuiciju, mirno i tiho rade, saosećajno i pomalo distancirano. Drugi tip čine sanjalice koje nisu u stanju da se suoče sa neuspehom pa onda neće ni pokušati da nešto učine, jer nisu sigurni u uspeh - teškoće ih teraju u rezignaciju i tada bivaju obeshrabrene. Lako gube snagu i energiju. Dešava se da pogrešnim ljudima ukažu svoje poverenje.

Koji god da ste tip, veoma emotivno reagujete na život. Prilicno ste pasivni i često živite u suprotnostima sa svojim željama: privlači vas ono što ne možete da imate. Imate veliku potrebu za sigurnošću u ljubavi i zato ćete možda često biti u prilici da nanesete bol drugima. Ponekad vam zato nedostaje mere i zbog toga ste u stanju da se bacite u neka nepoznata iskustva, u mistično. Imaćete mnogo nejasnih i haotičnih odnosa sa drugima. Ići ćete do kraja u borbi između bića koje je razumsko i bića koje je maštovito i iracionalno. Takav ste tip ali brak bi mogao da Vas uravnoteži.

Astrološka karta vašeg tela: slabe tačke i saveti za ravnotežu...

Izvor: Mali horoskop