Kad sa Zemlje pratimo kruženje planeta oko Sunca, ima razdoblja kad nam se, zbog specifičnog položaja u odnosu na Sunce, čini da se kreću unazad. Sve planete imaju svoje „retrogradne" faze, osim Meseca koji i nije planeta. To je, naravno, samo privid. Prema tradicionalnim poimanjima, sve što je unazad, naopako, drugačije od onoga što se uobičajeno očekuje - ne može biti dobro!

Merkur se vrlo brzo kreće, pa tri-četiri puta godišnje izgleda kao da se kreće unazad. I za tog dežurnog krivca postoji vodič za preživljavanje. Neki dramatično najavljuju sve vrste komunikacijskih, transportnih i tehnoloških nevolja: propadaju poslovni dogovori, kvare se automobili i računari, izbijaju svađe i nesporazumi, gube se dokumenti, ključevi, pada se na ispitima, šire se tračevi, otkazuju sastanci...

Verni Bikovi, tradicionalni Jarčevi: kojem horoskopskom znaku najviše leže duge ljubavne veze...

Niko vas ne razume... Stvara se utisak da smo nemoćni i da je najbolje otići na bolovanje i sakriti se u kući tri sedmice - koliko obično traje retrogradna faza - dok nevolja ne prođe. Još jedna zabluda koja nas plaši.

Opšti saveti „za preživljavanje" ove prirodne pojave su revizija, provera i ponavljanje. Savetuju vam da ne započnete ništa novo, ne potpisujete nikakve ugovore, ne kupujete novi automobil.

Kao što je Merkurovo kretanje unazad privid, možda je i ovo ponašanje privid, zabluda - pripisujemo mu moć nad našim životima koju ono nema. Bez obzira na to kako se Merkur kreće, napred ili unazad, uvek je dobro proveriti što potpisujete, naučiti gradivo pre izlaska na ispit, obzirno komuniciranje i proveriti jeste li uzeli pasoš kad krećete na put u inostranstvo. Negujte svoje misli meditacijom, pozitivnim mišljenjem i borite se protiv zabluda - znanjem!

Izvor: Sensa klub