"Čekaj me
Čekaj me, i ja ću sigurno doći
samo me čekaj dugo.
Čekaj me i kada žute kiše
noći ispune tugom.
Čekaj i kada vrućine zapeku,
i kada mećava briše,
čekaj i kada druge niko
ne bude čekao više.
Čekaj i kada pisma prestanu
stizati izdaleka,
čekaj i kada čekanje dojadi
svakome koji čeka.
Čekaj me, i ja ću sigurno doći.
Ne slušaj kad ti kažu
kako je vreme da zaboraviš
i da te nade lažu.
Nek poveruju i sin i mati
da više ne postojim,
neka se tako umore čekati
i svi drugovi moji,
i gorko vino za moju dušu
nek piju kod ognjišta.
Čekaj. I nemoj sesti s njima,
i nemoj piti ništa.
Čekaj me, i ja ću sigurno doći,
sve smrti me ubiti neće.
Nek rekne ko me čekao nije:
Taj je imao sreće!
Ko čekati ne zna, taj neće shvatiti
niti će znati drugi
da si me spasila ti jedina
čekanjem svojim dugim.
Nas dvoje samo znaćemo kako
preživeh vatru kletu -
naprosto, ti si čekati znala
kao niko na svetu."

Ovako je ruski pesnik Konstantin Simonov pisao iz zarobljeništva glumici Valentini Serovoj, svojoj najvećoj ljubavi. A ona, Jarac ko Jarac, tvrdoglava, disciplinovana i do groba verna, odlučila je da zaista čeka. I čekala je. Dugo. Najduže. Ali isplatilo se. Njen Saturn (13* Lava) je u trigonu sa njegovom Venerom (24* Strelca). Dati zavet (Saturn) ljubavi (Venera) i održati ga (trigon).

Tranzitna Venera je zakoračila u znak Jarca 13. novembra i tu ostaje sve do 8. decembra 2016. godine. Ovo je tranzit koji će u najvećoj meri obeležiti drugu polovinu jeseni 2016. Jarac je znak čekanja, ozbiljnosti, građenja pozicije, skupljanja i zatvaranja. Kako onda voleti dok je Venera u Jarcu?

Kako uopšte zavesti jednu Veneru u Jarcu? Kako je Anđelini Džoli pošlo za rukom da na snimanju filma ,"Mr. & Ms. Smith", zavede Bred Pita, koji ima Veneru u Jarcu? Kako zavesti nordijsku lepoticu Skarlet Johanson ili filmsku divu Džulijanu Mur? Kakve su karakteristike morale imati žene koje je zavodio veliki Frenk Sinatra? Kako su to radili Elvis Presli ili Rok Hardson?

Za Veneru u Jarcu će reći da je hladna i neumoljiva, jer Veneri, kao benefiku, nije mesto u kući Saturna, velikog malefika. Lilit zapaža da su u astrologiji Veneri sve planete prijatelji, osim Saturna. Vreme ruši ljubav, ali istovremeno, Saturn je egzaltiran/ushićen u znaku Vage (Venerino sedište), da bi izgradili ljubav, potrebno je vreme!

PageBreak

Venera u Jarcu donosi iskrenu ljubav bez igrica

Tranzitni Saturn, kao dispozitor ove Venere, je trenutno u znaku Strelca, u 12. znaku od nje. Ovo je ljubav koja odlazi u nepovrat. Maštanje, filozofiranje, uzaludno čekanje i traženje izgovora.

"Ne, neću ga pozvati sad, možda spava... ili uči! Da, sigurno uči! Ali, nije bitno... pozvaću ga sutra... možda..."
"Ne, ne mogu joj napisati poruku. Možda ona nije za mene. Da, sigurno nije, izvan je moje lige..."

Dok je Venera u Jarcu, ljubav treba da bude onakva kakva jeste, jasno definisana. Venera u Jarcu možda voli da čeka, ali ne voli prenemaganja. Ako nekog volite, recite mu to! Možda će se situacija razvijati u oba smera, a možda i neće...u svakom slučaju nećete znati ako ne pokušate. Zapamtite da je strah od neuspeha, gori od samog neuspeha. Nemojte sami rušiti svoje snove i nadanja, drugi će to učiniti za vas. A vi ćete se, naravno, svim silama boriti protiv toga.

U natalnoj astrologiji, Venera u Jarcu obično donosi ljubav prema partneru sa razlikom u godinama, tj. u mladosti donosi starije partnere, a u kasnijim godinama života mlađe partnere. Venera u Jarcu teži ozbiljnim, odgovornim, pozicioniranim osobama, skladne građe, visine nešto iznad proseka, savršenih kostiju lica, koje kao da je ostalo zarobljeno u nekom prošlom vremenu.

Bez obzira da li imate natalnu Veneru u Jarcu, ako u vašem životu postoji ovakva osoba ili ako se takva pojavi do 8. decembra, nemojte propustiti tu priliku. Ovo je vreme za ljubav zarad ljubavi, vreme za ono starinsko ašikovanje, za okamenjene/fiksirane poglede sa druge strane ulice, tople zagrljaje u zimskoj noći dok vam lice boje prve pahulje, za neizgovorene reči koje sve govore.

Ne, ovo nije vreme za ekstravagantne poklone i skupe večere, Venera u Jarcu voli racionalnost i pametno trošenje. Venera u Jarcu ne voli skupe bombonjere, dovoljne su mentol čokoladice i već ste kupili pola njenog/njegovog srca (Ukus mentola - Saturn). Jeste ta druga strana pomalo i egocentrična, ali ako vas zavoli, za vas će pomerati planine i preskakati vekove.

Iako se već početkom ovog tranzita počela osećati pojačana depresivnost, pa je nakon razigrane Venere u Strelcu , Venera u Jarcu spustila neku maglu koja se zavlači u najudaljenije uglove duše i ruši nas iznutra, uvek postoji sistem preuzimanja energija. Kako bi Suzan Sontag, vlasnica Venere u Jarcu rekla: ,"Depresija je samo melanholija bez svog šarma."

Za vreme Venere u Jarcu uživajte u klasičnoj muzici (Betoven je recimo imao Veneru u znaku Jarca), uživajte u La Divina glasu Meri Kalas ili u očaravajućim notama La Vie en Rose neponovljive šansonjerke Edit Pjaf (obe su imale Veneru u Jarcu), čitajte Dostojevskog (Venera u Jarcu) ili biografiju Stiva Džobsa (pogodili ste, još jedna Venera u Jarcu). Tu su i filmovi Entonija Hopkinsa ili Ričarda Bartona.

I preporuka za kraj, budite jednostavni... Da, tako savršeno jednostavni. Ne komplikujte svoj emotivni život, ne mučite se gotovo nemogućim finansijskim konstrukcijama, ne težite ka nemogućem, već ka onom realnom i trenutno dostupnom. Nikad ne znate gde će vas nešto sasvim obično i prosečno odvesti... iz običnog žira niče moćan hrast.

Zapamtite: "Lako je voleti ružu. ali potrebno je mnogo više da biste voleli list. Obična je stvar voleti nešto prelepo, ali je nešto prelepo voleti običnu stvar.''

Astrolog: Miloš Tomić