Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Taoizam je put osvešćivanja naše izvorne prirode: čišćenje energetskog sistema i osvešćene emocije

Na putu duhovnosti tragamo za svojom istinskom prirodom i slobodom...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ako je duhovnost vaš put, život će na razne načine da vas usmerava na njega. Možete tome da se opirete. Neko vreme možete to i da ignorišete, ali pre ili posle moraćete da ga prihvate - reči su mog mentora, kojih se često setim kada razmišljam o tome kako sam krenula putem duhovnosti. U mom životu oduvek je bila aktuelna tema boga. Odrasla sam u religioznoj porodici, pa sam u tom duhu od malih nogu i vaspitana. Ali dugo sam svemu tome pristupala kao nečemu što se mora. U crkvu sam odlazila po navici, ne zato što sam za to osećala potrebu, nego zato što su tako činili i drugi ljudi iz mog okruženja, a na jednak sam način izgovarala i svoje molitve. Čak i kada bih se svesno trudila da se dublje povežem s božanskim, deo mene bio je svestan da u toj komunikaciji postoji ogromna barijera.

Tek kad sam se našla pred većim životnim raskorakom, shvativši da sam, zbog raznih uslovljavanja, i sama učinila niz životnih grešaka, počela sam dublje da propitujem značenje boga i smisao duhovnosti. Što sam dublje u nju ulazila, to me je duhovnost više i privlačila. Ali od svih pristupa s kojima sam se u svom duhovnom traganju susrela, u taoističkoj mudrosti pronašla sam najviše odgovora - o sebi, životu i duhovnosti uopšteno. Tek sam u taoizmu dobila istinsku motivaciju za traženjem sebe pa sam, sprovodeći taoističku praksu, konačno postala spremna da se u pravom smislu suočim sa sadržajem svoje suštine.

Šta je taoizam...

Taoizam je, naime, put osvešćivanja naše izvorne prirode. Kada osvestimo svoju božansku prirodu, koju taoisti nazivaju tao bićem, postajemo jedno sa životom i jedno s izvorom. Povezani s božanskim, postajemo manje podložni zakonitostima ove materijalne realnosti pa uprkos krizama, ograničenjima i problemima, u sebi zadržavamo lakoću i mir. Zahvaljujući tome, sposobni smo da u potpunosti iskusimo lepotu sadašnjeg trenutka, a time, po taoistima, bivamo oslobođeni i od svojih karmičkih zadataka.

Da bi naša duša, koja u svom izvornom obliku postoji kao najfiniji energetski zapis, ušla u materijalni svet (koji je vibraciono puno grublji) i sama mora da zadobije grublju energetsku formu. Ta energija preko koje se inkarniramo, koja nam u ovoj dimenziji daje život i iz koje se razvija fizičko telo je naša seksualna energija (na kineskom ching). Ta energija nastaje interakcijom seksualne energije naših roditelja (čiji kvaliteti bivaju utkani u našu energetsku strukturu).

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj