Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo jedna reč može da spase život: šta je satsang

Kažu da je satsang toliko važan da samo jedna reč sa satsanga može spasti život, a o tome postoji i bezbroj priča i bhađana.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Satsang je doslovno "susret sa istinom". Sat na sanskritu znači istina, a sanga je društvo. Satsang predstavlja susret sa najvišom istinom i prosvetljenim guruom.

Povezane vesti

Satsang je jedan od devet delova bhakti joge prema Naradinim Bhakti sutrama, a nasuprot satsangu (dobro društvo u kojem negujemo svoju duhovnost i bhakti, a vodi nas Uttana – napred u duhovnoj evoluciji) postoji i kusang (loše društvo, Patana – koje nas vodi u propadanje u duhovnoj evoluciji).

Povezane vesti

Rečeno je da je satsang toliko važan da samo jedna reč sa satsanga može spasiti život, a o tome postoji i bezbroj priča i bhađana.

Kako navode na sajtu Ananda,  "Svi duhovni učitelji ističu da je satsang, što znači druženje sa ljudima sa kojim delite ideale, glavni pomagač na duhovnom putu. Kao što je Jogananda često govorio: „Okolina je jača od snage volje“.

Satsang je i vežba Bhakti  joge: "Satsang znači živeti u istini. To znači i biti u društvu pozitivnih, uzvišenih, duhovnih ljudi. Jogin više zazire od negativnog čoveka nego od zmije otrovnice. Svaka stvar koja nas dovede bliže duši jeste satsang. Sve što nas uvlači u mulj nižeg uma je suprotno od satsanga. Ružne vesti, mračan film, zavidna prijateljica, muž koji nas ubija u glavu, ogovaranje, grub, razdražujući govor – sve su to stvari koje jogin pažljivo izbegava. Pročitati pasus mudre knjige, voditi inspirativni razgovor sa prijateljem, slušati govor duhovnog čoveka, to je satsang."

Izvor: Sanatan kultura

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj