Pravoslavni vernici za Božić i Badnji dan poštuju više lepih i porodičnih rituala i običaja, a jedan od njih je svakako unošenje svetog drveta, badnjaka u dom, piše Lovesensa.

Običaj je da se rano ujutru na Badni dan seče badnjak, a u nekim mestima u Srbiji po badnjak ide po nekoliko muških članova porodice iz različitih kuća. Njihovo druženje, smeh i pesma tokom seče badnjaka nagovaštavaju dolazak najradosnijeg hrišćanskogpraznika Božića.

Isećen badnjak se donosi u dom dan pred Božić i mnogi ga mažu medom kako bi se ispunilo verovanje da će naredna godina biti slatka ili drvetu prinose vino. Dok traje Badnji dan i ritual seče, unošenja u dom i paljenje badnjaka u kući prema verovanju ne treba da se čuje svađa i vlada negativnaenergija, već da se oseti energija ljubavi, sloge i mira.

Badnjak se stavlja u vatru, a ovo drvo je izabreno i zbog mnogo varnica koje stvara, pa postoji običaj da članovi porodice dok gori badnjak uzvikuju: Kolikov varnica toliko sreće i ljubavi u ovom domu.

Badnjak simboliše drvo koje je zapaljeno u vitlejemskoj pećini kada je rođen Isksu Hrist kako bi se zagrejao, a varnice iz vatre simbolišu njegovo rođenje, radostan događaj za hrišćane. Takođe, u dom se unosi slama koja se stavlja ispod stola ili se na njoj postavlja posna trpeza za Badnje veče.

Međutim, oni koji žive u gradu i nemaju uslove za paljenje badnjaka, ukrašavaju dom grančicama badnjaka ili od slame, badnjaka, cveća i suvog voća prave divne praznične aranžmane.

Mnogi veruju da je paljenje badnjaka povezano sa paganskim verovanjem starih slovena veličanjem hrasta kao svetog drveta. Verovalo se da se paljenjem badnjaka priziva novo rađanje, obnavljanje prirode, dok se vatra palila kako bi se povratila snaga bogu Sunca.

Običaji paljenja Badnjaka nisu ustanovljeni samo u srpskoj tradiciji, već je zapisano i da su Kelti nekada palili badnjak kao kult čekanja sledećeg leta.

Ovaj običaj se zadržao kod mnogih evropskih naroda, pa tako Srbi i Rusini pale badnjak, Rusi i Bugari lože jelku, a nekada su ložili hrast, a Francuzi kao badnjak lože trešnjino drvo.

Izvor: Lovesena