Kaledarski gledano, januar je mesec boginje Morane. Ona je bila staroslavenska boginja zime, transformacije i smrti i, baš kao i zima, smatra se da ona zamrzava i hladi prirodu i priprema je za sledeći ciklus. To je razdoblje u kojem bismo trebali biti smireni pokraj ognjišta, ne bismo li skupili snagu za nove pobede i poduhvate.

Sa 1. januarom vrlo često odlučujemo promeniti životne navike. To su trenuci i u kojima se suočavamo sa teškoćama otpuštanja iz života svega onoga što nam onemogućava napredak. Um se često poigrava sa nama, bacajući sumnju na našu duboko iskrenu potrebu za iskrenom promenom.

Zanimljivo je da je Moranin simbol tamni Mesec. On simbolično predstavlja naše nesvesno, našu senku, odnosno onaj deo bića sa kojim se žena odbija suočiti. Zato početak godine pruža jedinstvenu priliku da se suočimo sa sobom i poslušamo intuiciju u donošenju novogodišnjih odluka jer se kaže da sa Moranom sasvim prirodno odlazi sve ono što je staro, nepotrebno i ono što nas sprečava da se dalje razvijamo.

Žena koja osvesti boginju Moranu u sebi ona je žena koja je prihvatila svoj instinkt i potpuno osvestila svoju tamnu stranu. Ona je slobodna u sebi, pomirena sa prirodnom transformacijom i razume da je samo deo prirodnog toka, prihvatajući ga takvim kakav jeste, a ne onakav kakvog bi ona želela da bude.

Takva žena razume simboliku Moranine vrane koja poručuje da je neprekidna promena i preobražaj neizbežan deo naše lične legende. To je žena koja je oslobođena društveno nametnutog pojma stida i koja svesno korača putem svojih dubokih uverenja, ne bojeći se posledica.

Boginja Morana predstavlja u ženama onu snagu koja prevladava sve teskobe kao zimzeleno drveće koje se opire zimi. Žena Morana je neko ko je spreman mirno da čeka i kad dođe pravi trenutak, otpustiće sve stege koje joj stežu dušu. I opet se rodi. Nova i jača.

Izvor: Sensa.hr