Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saznajte kojih 9 lica duše postoje: eneagram pomaže da otklonite sve životne blokade

Sistem Eneagrama navodno potiče od sufijskih mistika, a može da pomogne u procesu samospoznaje, pružajući ispunjeniji oi slobodniji život.

  Izvor: Shutterstock

Spoznaj samoga sebe – izrekao je u 5. veku p.n.e. čuveni starogrčki filozof Sokrat, pozivajući nas da otkrijemo mističnu tajnu koju svakodnevno zanemarujemo – tajnu sopstvenog unutrašnjeg bića. I dve hijade hodina nakon Sokrata često se u životu pretvaramo da u nama ne postoji nikakva tajna pa sebe i druge poistovećujemo samo s onim što znamo iz svoga i njihovog ponašanja (koje najčešće s užitkom i kritikujemo). Ipak slutimo, a i priželjkujemo, da smo mnogo više od tog površnog utiska i da on nije prava, ili barem jedina, istina o nama. Čeznemo da poslušamo Sokrata i spoznamo svoju dubinu, upoznamo mističnu stranu svoga bića...

Sve se vidi u očima: ovo je znak da ste upoznali dušu iz prošlog života

Gurđijev - otac eneagrama

U tome nam može pomoći eneagram, sistem stvoren u nameri da čoveku pomogne u duhovnom otkrivanju sebe. On pojedincu otvara put ka doživljaju sopstvene božanske dubine, ali tako da pre toga dobro upozna svoje nesavršeno i lažno ja. Iako se mudrost eneagrama u duhovnim zajednicama prenosila usmeno još od davnih vremena, svoj današnji oblik i tumačenje ovaj sistem je dobio tek počekom 20. veka.
U to vreme je duhovni učitelj Georgij Ivanovič Gurđijev prvi počeo da koristi simbol eneagrama povezujući ga s duhovnim napredovanjem pojedinaca, ali iscrpna istraživanja različitih tipova ličnosti i njihovo povezivanje s elementima eneagrama sproveli su Oskar Ičazo (Oscar Ichazo) i psihijatar Klaudio Naranho (Claudio Naranjo) tek u drugoj polovini 20. veka. Na radionicama su proučavali različite tipove ličnosti polaznika i u praksi usavršavali tumačenja eneagrama, te su ovom sistemu dali njegov današnji oblik.

9 nesavršenih i lažnih ja:

Eneagramu je danas svrha da pomogne pojedincu da otkrije svoje dublje ja (možemo ga nazvati i duša, jastvo ili Biće) usmeravajući ga da prvo razotkrije i dobro upozna svoju ličnost, svoj ego i sve ono što ga sprečava na putu prema sopstvenoj dubini. Prema eneagramu, čovek ima devet mogućnosti zastranjenja, devet različitih načina odvajanja od božanske celine i svako od nas, iako u sebi nosi pomalo od svih energija, dominantno pripada jednom od tih devet tipova. Stoga i naziv eneagram (grč. ennéa: devet + grámma: znak, oblik) označava sistem koji imenuje, opisuje i tumači devet oblika (tipova) ličnosti i predlaže praktične načine osvešćivanja njihovih negativnih mehanizama, te načine izlaženja iz uskih obrazaca kojima svaki tip ličnosti robuje. Simbol eneagrama ima devet povezanih tačaka označenih brojevima, a svaka tačka, odnosno broj, označava jedan tip ličnosti. Crte koje povezuju tačke označavaju veze između pojedinih tipova ličnosti i načine njihovog delovanja.

10 znakova da je vaša duša na visokoj vibraciji: ovi ljudi imaju najviše sreće u životu

Pronađite svoj tip ličnosti eneagrama

Ovaj drevni sistem nas uči da smo puno više od svoje ličnosti s kojom se svakodnevno poistovećujemo. Kad se proširimo izvan njenih granica, mi smo bića prisutnosti i u svakome od nas postoji individualna iskra božanskog. Tu božansku prirodu u nama eneagram naziva esencijom (suštinom, Bićem). Svako dete na svet dolazi sjedinjeno sa svojim Bićem. Ali, doživljavajući verbalne i neverbalne poruke koje dobija od svoje okoline, ono stvara zaključke o tome šta je u toj okolini dobro, a šta nije. Ti zaključci postaju njegovi unutrašnji glasovi koji mu u početku života pomažu da se svojoj okolini uspešno prilagodi. Oni, na primer, govore: "Jako je loše napravim li grešku, ne smem da grešim, moram da budem savršen. Ne treba pokazivati svoje potrebe i njima gnjaviti okolinu, treba se stalno brinuti za druge i njima biti zaokupljen. Ne smem da protivurečim, kazniće me. Nsmem da pokažem ranjivost, ismejaće me…"

Iako nas ponašanje koje smo uskladili s porukama iz okoline u početku života štiti i omogućava nam da se osećamo sigurno, vremenom ta unutrašnja pravila postaju zidovi naše ličnosti, koji nas, poput svih zidova, štite, ali i odvajaju od sveta sprečavajući nas da izađemo izvan svojih ograda i udahnemo svež vazduh slobodnog prostora.

Izvor: Sensa.hr

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj