Da li postoji ključ za večni mir i sreću?

Budističkimonasi vekovima tragaju za odgovorom na ovo pitanje. Iskreno, sva budistička filozofija posvećena je pronalaženju odgovora na pitanje kako pronaći sreću u sebi i ne obraćati pažnju na negativnosti našeg sveta. I zaista: kako se usredsrediti na lepotu i originalnost sadašnjeg trenutka? Kako živeti ovde i sada? Na kraju krajeva, naša sreća je stalna.

Činjenica je da, kao i u svemu drugom, ako zaboravimo na izvor radosti, naša se sreća topi kao dim. Nestaje, kao da nikad nije bilo.

Sreću treba negovati, sreću treba maziti. A za početak - usredsredite se na to kako da prepoznate i prihvatite one istine koje će vam pomoći da živite smiren i srećanživot.

Pravilo broj 1. Izbacite nepotrebnu spoljašnjost

Veoma je važno da prekinemo određene konekcije sa materijalnim svetom. Znamo da privlači svakog od nas i da želimo da imamo hiljadu stvari odjednom, ali sve to treba pustiti.

Činjenica je da ako se držimo materijalnog, nećemo moći duhovno da se razvijamo. Zato je prvi korak duhovnog putovanja otpuštanje materijalizma.

Pravilo broj 2. Oslobodite nepotrebnu unutrašnjost

Kada konačno izbacimo sve nepotrebno spolja, vreme je da pređemo na interno „čišćenje“. Činjenica je da, baš kao i naše okruženje, um ne stvara ništa manje nereda.

Čim prestanemo da budemo robovi svemu površnom, prestajemo da brinemo o sitnicama. Kao rezultat toga, um će postati otvoren za važnije stvari. Na ovaj način postižete izvanredno stanje smirenosti i spokoja.

Budistički monasi su naučeni sve da rade iskreno, sa radošću i dobrim namerama. Kada meditiraju, umesto da se fokusiraju samo na sebe, razmišljaju o miru na celoj planeti i opštem prosvetljenju.

Pravilo broj 3. Meditacija kao način života

Jedno od najvažnijih pravila za pronalaženje mira i sklada je "smirivanje" uma meditacijom ili "svesnom percepcijom sadašnjosti".

Drugi trik je učenje da smimo um pravilnim disanjem. Ovo je tehnika koju monasi koji su izabrali put duhovnog buđenja praktikuju vekovima.

Umesto da slobodno vreme posvećujete surfovanju internetom, vežbajte meditaciju. Samo 10 minuta dnevno dovoljno je da promenite svoj život na bolje.

PageBreak

Prihvatite 7 pravila budističkih monaha i zauvek promenite život: evo kako da se oslobodite uznemirujućih misli
Foto: Shutterstock prihvatite-7-pravila-budistickih-monaha-i-zauvek-promenite-zivot-evo-kako-da-se-oslobodite-uznemirujucih-misli3

Pravilo broj 4. Sledite mudrost predaka

Budistički monasi doživljavaju starije ljude kao velike i mudre učitelje. Oni veruju da mudrost dolazi stečenim iskustvom i znanjem. Monasi na svom duhovnom putovanju uvek pokušavaju pronaći iskusnog mudrog mentora koji će im pomoći u potrazi za istinom.

Činjenica je da svaki susret na našem životnom putu ima svoj smisao. Svi znaju nešto što mi ne znamo. Nikad ne zaboravite na to. Čak i ako ne razumete šta vam je rekao novi poznanik, iza njegovih reči može se sakriti velika mudrost. Nikada ne propustite priliku da razgovarate sa mudrom osobom.

Pravilo broj 5. Nikada ne osuđujte

Ljudi imaju tendenciju da prosuđuju reči i dela drugih. Međutim, prema budizmu, svrha komunikacije je pažljivo "slušanje", bez prosuđivanja. Samo u ovom slučaju možete naučiti nešto novo i osloboditi um od nepotrebnih i uznemirujućih misli.

Pravilo broj 6. Promena je najviši zakon Univerzuma

Promena je temelj našeg bića. Ništa i niko ne ostaje konstantan. Sve se na kraju podvrgne nekoj promeni. Naš život, prijatelji, okruženje, odnosi - sve se to vremenom menja. Ipak, svaki put kada naiđemo na čak i manje promene, opiremo se i ne prihvatamo ih.

Bez obzira koliko strašne promene mogu da vam se čine, i bez obzira koliko vremena vam je bilo potrebno da se naviknete na njih, one su neizbežne i neophodne za vaš rast. Duhovni razvoj i promene treba da budu prihvaćene kao deo našeg života.

Pravilo broj 7. Živite u sadašnjosti

Za neke ljude je veoma teško da se oslobode misli koje ih okupiraju svake sekunde, poput dosadnih muva, i fokusiraju se na lepotu sadašnjeg trenutka.

Vežba svesnosti pomoći će da uživate u životu u svakoj minuti i svakoj sekundi. Ona će vaše misli preusmeriti u pravom smeru. Monasi nikada ne razmišljaju o prošlosti i ne brinu o budućnosti. Oni žive u sadašnjem trenutku, zato su uvek mirni i spokojni.

Da bismo život ispunili srećom, veoma je važno živeti u sadašnjem trenutku. Ako stalno razmišljate o prošlosti, dobićete samo žaljenje, a ako ćete preterano razmišljati o budućnosti, anksioznost.

Izvor: Lovesensa