Pravoslavni vernici u Srbiji 16. novembra proslavljaju Đurđic, a evo koji stari običaji se poštuju na ovaj praznik, piše Lovesensa.

SvetiGeorgije proslavlja se dva puta u godini - na dan postradanja u vreme rimskog car Dioklecijana 6. maja i na dan prenosa moštiju iz Nikomidije (sada Izmir u Turskoj) u grad Lidu Palestinsku 16. novembra.

Đurđic je gradska slava Novog Sada i grada Bora, ali je proslavljaju i mnoge porodice u Srbiji. Običaji na Đurđic važe kao i za svaku drugu krsnu slavu. Na slavskoj trpezi obavezna je slavska sveća, slavski kolač, vino i žito.

Međutim, postoje i posebni običaji koji se vezuju za Đurđic. Period od Đurđica do Mratindana naziva se vučjidani jer se veruje da je Sveti Mrata zaštitnik vukova. Prema starom običaju tokom ovih dana ništa se ne daje iz doma i žene ne obavljaju nikakve ručne radove. Nekada se govorilo da tokom vučjih dana krojači i obućari odmaraju.

Prema starom verovanju u ovoj sedmici se može predvideti vreme. Veruje se da ukoliko je vedro nebo tokom vučjih dana, zima će biti oštra i sa dosta mraza. Ali, ako bude maglovito, zima će biti promenljiva.

Izvor: Lovesensa