Novinarka i autorka Dorotea Gundtoft ispričala je svoju neobičnu priču za jedan inostrani portal - ona je emotivni oporavak nakon razvodapotražila u manastiru u kojem je naučila, kako ističe, 7 najvažnijih životnih lekcija.

Nakon bolnog razvoda otišla sam da živim u jedan manastir na 6 nedelja, a to iskustvo je u potpunosti promenilo moju percepciju ljubavi, vere i životnesvrhe.

Tokom svog boravka na mene je posebno uticao susret sa jednom monahinjom. Ona je više od 20 godina živela u manastirima širom sveta, od Rima do Jerusalima, a kontakt sa njom pomogao mi je da pronađem osećaj mira i izborim se sa teškim izazovima.

Šta svaka žena treba da uradi posle razvoda braka: sve faze za potpuno isceljenje duše

Od nje sam naučila 7 važnih životnih saveta. Ovo nije priča o religiji, već o duhovnom putu, životu i našoj misiji.

1. Svoj život posvetite ljubavi i radite stvari koje vas čine srećnim

Radite aktivnosti koje vam donose sreću. Započnite tako što ćete obavljati svoj posao iz ljubavi, a ne iz dužnosti. Slobodno vreme provodite sa ljudima koji su u nevolji, usamljeni su, bolesni ili im treba pomoć. Širite ljubav oko sebe i vaše srce ispuniće sreća.

2. Molitva i zahvalnost

Čak i ako niste religiozni, molitva nekoliko puta dnevno može vratiti fokus i smirenost. Najvažniji aspekt molitve jeste da se fokusirate na zahvalnost i budite zahvalni na svim lekcijama koje ste dobili u životu, bile one male ili velike.

3. Strah je suprotstavljen ljubavi

Bes proizilazi iz straha. Moramo naučiti kako da saslušamo druge, budemo ljubazni i pristupimo svima sa osmehom. Osmeh je lekovit, on može svima poboljšati dan.

RAZVOD TOKOM KRIZE SREDNJIH GODINA: 10 načina da nastavite srećno život bez partnera

4. Ako neprestano želite više, možete zaboraviti da cenite ono što već imate

Ljudi celog života žele i očekuje više. Od svoje želje ne mogu da uživaju u onome što imaju sada. Primetite sve što imate, sve što vas čini srećnim, posmatrajte svoj život i okruženje i budite ZAHVALNI.

5. Naše je putovanje uvijek izazovno, ali mi se na njemu neprestano razvijamo

U životu nas neće uvek očekivati samo lepe stavri, pojaviće se i neki problemi, ali pokušajte na svoje putovanje da gledate kao na svakodnevni izazov - pun iznenađenja i emocija. Uvek ga začinite sa dozom humora, čak iako vam sve izgleda negativno.

6. Bog nije pojedinac već univerzalni osećaj pripadnosti

Časne sestre veruju da je Bog u svakome od nas, a ljubav možemo upoznati samo interakcijom s drugima. Takva je snaga u osmehu, pogledu, rukovanju, reči. Svaka interakcija s drugima razmena je i prilika za širenje sreće i duševnog mira.

Čak i u najteže doba svog života, verujte da postoji neko ili nešto oko vas. Nikad niste sami.

7. Naučite da saslušate druge

Zaboravili smod a slušamo druge, a to je jedan od razloga zašto u svetu postoji toliko podela. Svako gleda samo na sebe, a saa je vreme da to promenite. Saslušajte druge kako bismo zajedno uspostavili harmoniju ljubavi.

8. Volite sebe i na kraju ćete imati sve

Volite sebe onakvima kakvi zaista jeste. Kada počnete sebe da volite, dobićete sve. Ljubav je toliko velika da će uvek oprostiti, uvek iznova.

Izvor: Lovesensa