Ljudi su oduvek bili fascinirani lepotom kristala i interesovali su se za njih. Kroz istoriju su im pripisivana neka magična i božanska svojstva. Korišćeni su u mnogim ritualima za zaštitu od negativnih sila, ali i zloupotrebljavani u magijske svrhe. Još od drevnih civilizacija, Asteka i Maja, preko egipatske i grčko-rimske kulture, kristali su se upotrebljavali kao kamenčići ili nakit (amajlije) koji štiti i isceljuje. Mnoge religije imaju pozitivan stav prema kristalima. U hrišćanstvu se, u Jovanovom Otkrovenju, pominju kao temelji budućeg Hristovog grada. Jaspis je prvi temelj, a ametist dvanaesti – najduhovniji. Indijska filozofija ih vezuje za energetske centre u čoveku i sedam osnovnih čakri.

Safir za veru, ahat za nadu: koji je najbolji kristal za vaš horoskopski znak

Kristali imaju višestruku namenu. Možemo ih koristiti kao terapijske kamenčiće, zatim kao nakit, koji osim dekorativne ima i energetsko-isceliteljsku ulogu, kao ukrasne predmete i kao elemente za energetsko stimulisanje i čišćenje.

9 KRISTALA ZA HARMONIZACIJU

AMETIST je kamen duha. Predstavlja kristal zaštite, nesebičnosti, plemenitosti, duhovne svesnosti, meditativnosti, ravnoteže i unutrašnjeg mira. On unosi mir i harmoniju u prostor. Budi intuiciju i jasnoću. Poboljšava koncentraciju, pojačava pamćenje, leči glavobolju, smanjuje strahove, deluje antidepresivno, razvija mentalne sposobnosti. Smanjuje tugu i bol. Štiti um od psihoza. Ametist reguliše lučenje hormona, čisti krv, reguliše krvni pritisak, smiruje nerve, čuva srce, leči poremećaj sluha, blagotvorno utiče na probavni sistem, opušta i omogućava lak san. Ametist poboljšava i rast kose, čisti kožu i pore.

ROZE KVARC je kristal nežne ljubavi, olakšava emotivne probleme i leči srce. Budi u nama životnu radost, podstiče na vernost i ljubav, jača smisao za lepotu. Pomaže pri uspostavljanju emocionalne ravnoteže, ljubavi, smirenosti, praštanja, ljubaznosti, samopoštovanja. Uz njega se lakše podnose gubitak, stres, povređenost, strah, ozlojeđenost, ljutnja. Pomaže kod slabosti organizma, umora, niskog pritiska, emotivnih i mentalnih problema. Zovu ga kamen ljubavi, jer podstiče voljenje sebe i voljenje drugih. Uči nas kako da damo i primimo ljubav. Roze kvarc lekovito deluje na celo telo, naročito na srce i krvotok. Regeneriše kožu, sprečava bore i omogućava lep ten.

TURMALIN je poludragi kamen koji inspiriše, donosi sreću, zdravlje i prijateljstvo. Pojačava osećanje samouverenosti i ljubavi. On se javlja u gotovo svim bojama. Neki od njih mogu imati karakteristične paralelne grebene koji se protežu celom dužinom kristala i njihova energija može biti veoma moćna. Pomažu u neutralisanju energetskih blokada prouzrokovanih stresom i konfuzijom, donoseći mir i jasnoću. On jača nervni sistem, što je od velike važnosti za zdravlje celog organizma, jer su nervi ti koji snabdevaju organe, tkiva i žlezde vitalnom energijom. Jača i srce, reguliše krvotok i leči kožu. Crni turmalin je izuzetno koristan protiv štetnih elektromagnetnih zračenja.

GORSKOM KRISTALU se pored intuitivnih i duhovnih moći na ljude, pripisuju i snažna lekovita svojstva. On predstavlja najmoćniji isceljujući kamen svih namena, kamen Sunca, zdravlja, blagostanja i sreće. On pojačava energiju svih ostalih kristala. Ima sposobnost prihvatanja svih ostalih kristala i zato može da ih zameni. Lako čuva i pamti informacije ili energije u sebi. Pojačava ih i njima leči. Može i da prima i da šalje energije. Donosi emocionalnu jasnoću i čistoću srca i uravnotežuje energije u organizmu.

ŽAD je poznat kao kamen sreće, prosperiteta i dugovečnosti. Donosi mir tako što nas oslobađa negativnih misli, a donosi i mudrost i ravnotežu, smiruje nervozu i emocije zasnovane na strahu. Veruje se da donosi dug i plodonosan život. Žad omogućava da se sazna istina u svim situacijama. Pomaže nam da ostvarimo svoje snove i sve stvari čini mogućim. Sve postavlja u pravu perspektivu i sugeriše fokusiranje na ono što je najvažnije. Ohrabruje samouverenost, samodovoljnost, samostalnost i jača poverenje. On je delotvoran za srce, bubrege, jetru, nadbubrežne žlezde, slezinu, timus i podiže imuni sistem. Čisti krv, normalizuje pritisak, pomaže skeletnom sistemu, kukovima, smanjuje bore i omekšava i zateže kožu. Pomaže u ostvarenju želja.

Kristali koji privlače ljubav i otklanjaju nervozu: ova 3 kristala treba da imate kod sebe

CITRIN je kamen uspeha i izobilja. Ovaj kamen nas uči kako da otkrijemo i privučemo bogatstvo i napredak, uspeh i sve dobre stvari. Donosi sreću i optimizam. Predstavlja kamen nade, mladosti, zdravlja i vernosti. On je snažan regenerator i pročistač. Citrin stimuliše varenje, slezinu i pankreas, poboljšava cirkulaciju. Sprečava noćne more i donosi miran san. Ovo je jedan od retkih kristala kojima nikada nije potrebno čišćenje. On apsorbuje, preobražava, raspršuje i uzemljuje negativnu energiju.

TIGROVO OKO je poludragi kamen koji pojačava ličnu snagu volje, štiti prilikom putovanja, pojačava sigurnost i samopoštovanje. On donosi prosperitet, najčešće u materijalnom obliku i dobar je emocionalni harmonizator. Ovo je kamen zaštite i uzemljenja. Uvećava odlučnost, budnost, hrabrost, strpljenje, donosi sreću. Povećava samopouzdanje u vlastitu sposobnost ostvarivanja snova, spoznaje i budi unutrašnje resurse za postizanje cilja.

MESEČEV KAMEN je kamen koji izuzetno podstiče žensku energiju i intuiciju, budi senzitivnost i jasnovidost. Donosi sreću i emocionalnu ravnotežu, pojačava psihičke sposobnosti i podržava mladalački izgled. On ima i sposobnost da smiruje i ublažava emocije. Dovodi emocije pod kontrolu volje, umesto njihovog potiskivanja ili manifestacije. Nežno ih neutralizuje. Mesečev kamen dovodi u ravnotežu srce i um, a da se pri tome ne izgubi nežnost. Može da izazove i lucidne snove, naročito za vreme punog meseca. Usklađuje hormonalni sistem, hipofizu i metabolizam.

AVENTURIN je poludragi kamen utehe i prosperiteta. Kao kamen moći, odličan je za privlačenje obilja i bogatstva. On oslobađa od emotivnog pritiska, bola i stresa, uravnotežuje emocije, smanjuje nervozu i bes, pomaže da se ostane pribran u napetim situacijama. Leči strah i neodlučnost. Pomaže u donošenju pravih odluka.

Izvor: Sensa