Tokom Vaskršnjeg posta svaka nedelja (sedmica) ima posebn duhovnu simboliku, a druga se naziva Pačista i dolazi nakon Čiste nedelje. Ova nedelja je posvećena još i Svetom Grigoriju Palami, arhiepiskopu solunskom i čudotvorcu.

Sveti Grigorije je i učitelj isihazma, mističnog pokreta nastalog na Svetoj Gori, gde se i Grigorije zamonašio. Isihasti smatraju da se sabranošću, tihovanjem i usrdnom molitvom može doživeti i ugledati božanska svetlost, kao što su to doživeli sveti apostoli pri preobraženju Hristovom na Tavoru.

Pačista nedelja nas podseća da se treba stalno i iznova duhovno razvijati. Često ljudi traže duhovnost kroz molitve i razvijanje kada nastanu teškoće. Druga nedelja je simbol da se duhovnom rastu treba posvetiti i kada je sve lepo i kada u životu vladaju svetli trenuci, odnosno da tada na duhovnost ne treba zaboraviti kako bi ta svetlost dugo trajala.

Vernici tokom Pačiste nedelje poste za čišćenje tela, ali i srca od negativnih i loših misli, kao i uzdržanje od loših dela. Posti se na vodi cele nedelje, dok se za vikend praktikuje post na ulju.

Izvor: Sensa