Petrovdanski post počinje prvog ponedeljka nakon Duhovske nedelje, odnosno 12. juna 2023. godine. Naziva se još i Petrovski post, a praktikuje se sve do Petrovdana koji se obeležava 12. jula - praznika koji je posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Kada će početi Petrovdanski post zavisi od datuma kada se proslavlja Vaskrs, ali se uvek završava na Petrovdan. On najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest sedmica.

Kroz post se vernici uzdržavaju od hrane životinjskog porekla, kako bi se pročistilo telo, ali to nije jedini cilj. Najvažniji je duhovni post koji podrazumeva uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli. Vernici tokom posta se trude da ispoštuju oba pravila - i duhovni i telesni post.

Kada je reč o hrani, određeni dani se poste na vodi (najčešće ponedelčjak, sreda i petak), osim ako tim danima nije drugačije određeno u crkvenom kalendaru, posti se i na ulju, a vikendom i crvenim slovom na ribi. 

Post predstavlja pročišćenje duše i tela, odnosno pripremu za Sveto Pričešće. Važno je da se tokom posta oslobodimo tereta, negativnosti, svega onog što je loše po našu dušu i zdravlje, a u sebi probudimo mir, zdravlje i harmoniju sa Bogom.

Petrovdan je praznik za koji se vezuju razni radosni običaji, a jedan od najlepši je darivanje dece jabukama.

Izvor: Sensa