Pravoslavni vernici 21. jula obeležavaju Prokopijevdan, praznik posvećen Svetom Prokopiju. za ovaj praznik vezuju se razni lepi običaji, a najvažnije je razvijati duhovnost kroz moluitvu i čistu ljubav u srcu.

Sveti Prokopije rođen je u Jerusalimu po imenu Nenaije i bio je vojnik u službi cara Dioklecijana. Prema legendi, u jednom pohodu u kojem je trebalo da progoni hrišćane, imao je viziju u kojoj se susreo sa Bogom i od tada je postao hrišćanin.

Bacio je mač, krstio se i dobio ime Prokopije, a on je jedan od svetaca koji je dobio mučenički venac, pa se, pored Svetog cara Konstantina i cara Jelene, njegovoro ime spominje na crkvenom venčanju.

Još od predaka, smatralo se da je ovaj dan posebno povoljan za venčanja. Veruje se da Sveti Prokopije daje blagoslov paru koji kruniše svoju ljubav.

Prema verovanju i običajima, na današnji dan treba izbegavati kupanje u rekama. Kako je navedeno u žitiju svetitelja, Sveti Prokopije je bio blag čovek koji se trudio da u svakom čoveku vidi dobro - to je lekcija koju na ovaj praznik možemo naučiti.

Trebalo bi izbegavati svađe, osušivanja, rasprave, konflikte, a izabrati da ljudima uputimo blage reči nade, ljubavi i utehe.

Grad Prokuplje na jugu Srbije dobilo je ime po ovom svetitelju.

Izvor: Sensa