Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 Dalaj Laminih lekcija koje će vam promeniti život

Opraštanje i saosećanje sa svim živim bićima dva su stuba učenja Dalaj Lame, učenja koja vam mogu promeniti život iz korena...

  Izvor: Foto: Profimedia

1. Budite puni saosećanja.

"Tema saosećanja uopšte nema veze sa religijom; važno je znati da saosećanje ima veze s ljudskošću i da je to, zapravo, i pitanje opstanka čovečanstva", kaže Dalaj Lama.

Savremena istraživanja pokazuju da osećaji koje imamo u trenucima saosećanja s drugima predstavljaju ono isto zadovoljstvo koje nas obuzima i kad vodimo ljubav, uživamo u nekoj dobroj hrani ili se opuštamo i odmaramo.

Tada se u telu događaju procesi koju su blagotvorni za naše zdravlje, smanjuje se stres, srčana radnja postaje pravilna, imuni sistem jača. Kako da pokažete saosećanje?

Potrudite se razumete nečija osećanja i emocije. Razgovarajte, pitajte, trudite se da shvatite i podelite sve kroz šta vaš sagovornik prolazi. Saosećanje je mnogo zahtevnije od ljubaznosti, jer se sada i emotivno vezujete i nudite pomoć.

Pokažite saosećanje prema bolesnom prijatelju, poznaniku koji je ostao bez posla, ožalošćenom rođaku, drugu koji se razvodi, beskućniku.

2. Budite ljubazni prema svima i pomažite im.

"Ovo je moja jednostavna religija. Nisu tu potrebni ni hramovi ni komplikovana filozofija. Naš mozak je hram, naše srce je naš hram, a filozofija je ljubaznost," kaže Dalaj Lama.

18 Dalaj Laminih pravila za dobar život...

Biti ljubazan i velikodušan košta nas tako malo a donosi toliko sreće. Nakon jednog zanimljivog istraživanja do takvog zaključka došao je Majkl Norton sa kolegama sa Poslovne škole na Harvardu. Naime, volonteri u eksperimentu su mogli da biraju kako će potrošiti dobijeni novac: na sebe ili na druge. Pokazalo se da su ovi drugi bili i - srećniji!

Zato, "budite velikodušni kad god je to moguće. A uvek je moguće", kaže Dalaj Lama.

3. Pronađite sreću.

"Sreća je smisao života", kaže Dalaj Lama.

Ono što svi žele, na kraju krajeva, jeste da budu srećni. Dalaj Lama kaže kako nas stalno bombarduju uputstvima po kojima moramo dosta toga materijalnog da posedujemo. Mali je broj poruka koje govore o oproštaju, saosećanju, strpljenju, toleranciji, ljubaznosti. To su vrednosti koje treba da budu na vrhu liste prioriteta kako bi čovek bio istinski srećan.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj