Nije sasvim poznato kako deluje intuicija. Ali svima nama sigurno se mnogo puta dogodilo da nas, baš kada pomislimo na neku osobu, ona istog trenutka nazove ili je ubrzo sretnemo u gradu. Neki od nas misle da je to čudo, drugi su uvereni da je slučajnost, a treći smatraju da je to sasvim normalna pojava.

Patricia Einstein, autorka knjige "Intuicija - put ka unutrašnjoj mudrosti", tvrdi da intuicija i jeste sasvim normalna pojava. Pitanje je samo koliko smo spremni da vežbamo tu nepravedno zanemarenu sposobnost ljudskog uma koju baš svako od nas poseduje.

Moć misli: kada smo na višem a kada na nižem nivou svesti

Kako kaže, praktična primena intuicije u svakodnevnom životu daće nam odgovore na mnoge dileme koje nas muče, često bolje od logičnog razmišljanja i racionalizovanja. Jer, razumskim mišljenjem čovek je napravio čuda. Napravio je raketu kojom je stigao do Meseca i nazad. Smislio je čak i bombu koja može da ubije stotine hiljada ljudi. Ali takvim razmišljanjem nikada nećemo saznati da li je naš partner tužan kad nas nema.

Dakle, intuicija je najveće bogatstvo koje imamo kao ljudska bića, prirodna sposobnost kojom možemo shvatiti mnogo više od onoga što doživljavamo sa svojih pet čula i samom logikom. Kad se taj neverovatno bogat rezervoar otvori, može da nam pruži duboku oštroumnost, znanje i nadahnuće koji će nam pomoći da naslutimo koja su rešenja za nas najbolja, nauči nas da čitamo između redova i prepoznamo šta se događa iza kulisa.

Uz pomoć intuicije moći ćemo da požnjemo neprocenjive kreativne ideje iz svojih snova, biramo prave poteze u karijeri i donosimo najpametnije poslovne odluke, bolje upoznamo misli i osećanja prijatelja, kolega i partnera i poboljšamo svaki odnos. U svakoj situaciji znaćemo kako da reagujemo s više sigurnosti i pouzdanja u vlastite unutrašnje spoznaje, pa čak i prepoznamo svog savršenog partnera.

Kao što sama autorka kaže (ona je savetnik i trener intuitivnog razvoja za pojedince i korporacije), njene savete traže ne samo ljudi zaokupljeni privatnim problemima već i uspešni menadžeri. Intuicija im pomaže u svim vrstama poslova, od onih kreativnijih poput marketinga, do onih egzaktnijih kao što je vođenje i planiranje finansija. Profesionalci se koriste intuicijom da bi sklapali bolje ugovore i poboljšali veštine uprave i svojih radnika.

Lujza Hej: afirmacija koja leči vaše unutrašnje dete

A kako doći do intuicije? Prvi odgovor nije ohrabrujuć: razvijanje intuicije nije nikakva zabava. I drugo, ne postoji univerzalan način da se bude intuitivan. Intuitivnih stilova ima koliko i ljudi. Ali ohrabrujuća je činjenica, kaže Patricia Einstein, da jednako kao što nas razvijanje mišića na aerobiku, gimnastici i trčanju dovodi do fizičke kondicije, tako nas i razvijanje intuicije vežbama zapisanim u njenoj knjizi unutrašnjim putem vodi do kondicije intuicije. Razvijanjem šestog čula otkrićemo da možemo savršeno nadopunjavati svoje svakodnevne zalihe razborite logike.

Intuicija se manifestuje kao predosećaj i nadahnuće koji nas uvek iznova vode do dodatnih spoznaja i teraju da budemo u pravo vreme na pravom mestu. Na primer, da li ste nekad ujutro poželeli da se obučete nešto elegantnije nego obično a da ni sami niste znali zašto? Nešto kasnije šef vas je iznenada poslao na sastanak s važnim klijentima, a vi ste bili presrećni što ste poslušali ranojutarnji predosećaj. E, pa to je intuicija!

Ako je tako korisna, kako joj se prepustiti i imati je što češće kao svog saveznika? Patricia Einstein uvodi pojam "stanje strujanja", koje povezuje s vrhunskom kreativnošću kad nam se čini da automatski radimo prave stvari bez obzira na to da li je reč o mišljenju ili akciji. U tom stanju misli i osećanja koja nam u svakodnevnom životu smetaju odjednom nestaju, a zamenjuje ih snažna mentalna koncentracija. Ona tvrdi da je svako od nas barem jednom doživeo to stanje dok je čitao dobru knjigu, igrao posebno zanimljivu partiju kartaške igre ili radio nešto što ga je toliko zanelo da je lako isključio okolinu - slično muzičaru koji na koncertu svira solo deonicu.

Bavljenje sportom, slikanje, plesanje, dobra knjiga ili dobar seks, kao i neki zanimljiv posao, mogu nas dovesti u stanje strujanja slično lebdenju, skladu, dubokoj smirenosti i opuštanju. Čak i kad se prisećamo tih trenutaka, postajemo sanjarski raspoloženi, što nije ništa drugo nego instinktivan pokušaj da se ponovo dovedemo u to stanje.

No u takvo stanje možemo da se dovedemo i vežbama. Jedna od njih je "treniranje bezumnosti" da bismo podstakli intuiciju. Savršena je uz trčanje, plivanje, veslanje, tuširanje ili obavljanje kućnih poslova, dakle radnji koje obavljamo mehanički. Ako usisavate, prepustite se jednoličnom zvuku usisivača i ponavljajte u sebi: "Otvaram se svojoj intuiciji". Uhvatite ritam onoga što radite i prepustite se. Možda će vas iznenaditi spoznaje koje prate takve "bezumne" aktivnosti.

PageBreak

Sinhronizovanje s okolinom i dnevnik intuicije

Svako od nas imao je iznenadan predosećaj i neosporan trenutak vizije događaja koji tek slede. To su trenuci u kojima se pomičemo iz svog svakodnevnog poimanja vremena koje je definisano kao prošlost, sadašnjost i budućnost i prelazimo u bezvremeno. U tom trenutku vidimo delić budućnosti kao deo nečega što je upravo sad. Dakle, uz pomoć intuicije ulazimo u kontinuum vremena. Pokušajte da se setite što više takvih situacija iz vlastitog života. Zapišite ih i vodite dnevnik.

Intuicija ne pomiče samo vremenske nego i prostorne granice. Osoba koja će vas nazvati telefonom u trenutku kad na nju pomislite ne mora da živi u vašem gradu. Ona može u tom trenutku da bude i na drugom kontinentu. Ono što su mnogi iskusili jeste da se intuicija najčešće javlja u izrazito emocionalnim situacijama. Za to postoji relativno jednostavno objašnjenje: i emocije i intuicija funkcije su desne moždane hemisfere, pa što su osećanja dublja, bolje se savladavaju prirodne prepreke intuiciji, a unutrašnje poruke glasnije dopiru do nas.

Još je ugledni psiholog Carl Gustav Jung definisao sinhronost kao "značajnu slučajnost". Ona se može opisati kao niz događaja za koje se čini da dolaze kao grom iz vedra neba. Ipak, sinhronost je proces usklađivanja sa širom svešću, pa nam se čini da smo sinhronizovani sa sudbinom.

Duhovni učitelj i mistik Osho poručuje: ovo je suština srećne ljubavi i ispunjenog života

Na primer, ako vam se ikad činilo da vas proganja neki broj, neka reč ili predmet, a tek posle ste utvrdili da oni za vas imaju dublju poruku, zapravo ste se savršeno sinhronizovali s okolinom. I deja vu je oblik sinhronosti. Mesto ili situacija u kojoj nikad pre niste bili mogu vam biti poznati do detalja.

U trećem poglavlju "Sve je energija" Patricia Einstein objašnjava da je intuitivni tok neprekinuto strujanje energije i da je usklađivanje s intuicijom slično traženju stanice na radiju. To je usklađivanje talasne dužine s nekom frekvencijom. Što smo senzibilniji za frekvenciju intuicije, to se bolje možemo uskladiti s vlastitom intuicijom, a u tome će nam pomoći energetsko polje koje okružuje naš organizam. Pošto uz pomoć vežbi naučimo da osećamo vlastito energetsko polje, autorka nas podučava kako da svojih sedam čakri složimo u niz koji će u nama stvoriti osećaj harmonije.

PageBreak

Preduslovi za razvijanje intuicije

Jedan od važnih preduslova za razvijanje intuicije jeste sposobnost fokusiranja. Fokusiranjem, koncentrisanim mišljenjem i govorenjem, kao i stvaranjem jasnih mentalnih slika, na prirodan način razvijamo intuiciju. A da bismo se bolje fokusirali, pomoći će nam vežbe za jačanje daha, vežbe opuštanja i oslobađanja vrata i kičme. To će doprineti koncentraciji kojom ćemo, uz nekoliko vežbi, isključiti i svakodnevno mišljenje.

Sledeći korak je vizualizacija, kojom se koriste i vrhunski sportisti. Na primer, skakači uvis će zastrašujuću mentalnu sliku visoko postavljene letvice zameniti konstruktivnijom slikom sebe kako bez problema preskaču tu letvicu. Naravno, da bi se stekla moć vizualizacije, takođe su potrebne vežbe.

Kao što je autorka napomenula na početku knjige, intuicija nije nimalo laka ni zabavna. Jer sve dosad nabrojano bili su tek alati na putu do cilja, a to je primanje i primenjivanje intuitivnih informacija. A do njih ćemo doći tek kad razvijemo šesto čulo razvijanjem ostalih pet kojima se svakodnevno koristimo.

Tek kad naša pojačana čula počnu da prikupljaju informacije iz desne hemisfere mozga, intuitivno čulo te će deliće početi da slaže u jasne i celovite slike, jer je objedinjavanje informacija od presudne važnosti za intuiciju. Sve to dovešće nas na intuitivni put ka kreativnosti. Svi imamo urođenu sposobnost za kreativno izražavanje koja dolazi do izražaja svaki put kad upotrebimo domišljatost da dovršimo neki zadatak.

Cvetne mandale za vaše duhovno putovanje

Intuicija i kreativnost blisko su povezane jer se i kreativnost rađa u desnoj moždanoj hemisferi. Kreativno mišljenje zapravo je alternativno razmišljanje, pa ćemo ga razviti različitim vežbama asocijacije, humorom, vežbama upoređivanja i slično.

Budući da su snovi trajno doživljavanje strujanja, velika je verovatnoća da ćemo biti najkreativniji odmah posle buđenja. I na kraju, muzika je podjednako važna za kreativnost. Svi koji su gledali Sherlocka Holmesa setiće se kako je on, uvek kad bi bio nadomak rešenju nekog problema, otišao na koncert da bi izbrusio misli.

Vežba povezivanja sadašnjosti s prošlošću:

Setite se nekog važnog predmeta iz detinjstva: plišanog medvedića, šolje za kakao, najdražih cipela... Kad počnete o njemu da razmišljate, shvatićete koliko asocijacija budi. Vidite li svaku pojedinost i osećate li isto što ste osećali u trenutku kad ste taj predmet držali u rukama? Koliko je još zaboravljenih uspomena u vama evocirala i sama pomisao na taj predmet? Ceo svet i potpuno zaboravljeno razdoblje života može se evocirati uz pomoć jednog, naizgled beznačajnog predmeta.

Vežba jačanja daha:

Kaže se da svesno disanje dovodi u vezu sa samom silom života. Sedite ili stanite u udoban položaj pazeći da su vam leđa ravna i dobro poduprta. Zatvorite oči i sasvim se usredsredite na disanje dok udišete i izdišete tri vrlo duboka, gotovo preterana daha.

Kad postanete svesni disanja, nastavite da dišete duboko i ritmički, ali ne preterano kao prva tri puta. Sad stavite palac na desnu nozdrvu i zatvorite je. Dišite duboko i ritmički kroz levu nozdrvu. Zatim pomerite palac i srednjim prstom zatvorite levu nozdrvu i ponovite postupak. Menjajte nozdrve barem tri puta, a vežbu ponovite najviše 12 puta ako vam prija. Sad biste već mogli da se osećate ošamućeno, pa nemojte da žurite: krećite se vlastitim tempom i stanite kad god vam se čini prikladnim.

Ova vežba pročišćava obe moždane hemisfere. Tim su se postupkom s velikim uspehom koristili i drevni učitelji joge i savremeni poslovni ljudi. Isprobajte ga u bilo koje doba dana kad želite da razbistrite glavu. Brzo će ukloniti mentalne blokade i gotovo odmah otvoriće vas struji intuicije.

Vežba asocijacija:

Kreativne ideje dolaze iz neopterećenog uma. Kad su prvacima napisali prve delove dobro poznatih poslovica, dobili su neočekivano istinite i duhovite nastavke poput: Ako laže koza... laže i jarac; Ko drugome jamu kopa... biće vrlo prljav; Složna braća... na kraju se posvađaju.

Probajte i sami takve vežbe, jer i humor je jedan od načina razvijanja intuicije. I za njega je potrebna sloboda duha. Evo nekoliko početnih izraza koje možete kreativno dovršiti: U laži su...; Vuk dlaku menja...; Ispeci pa...; Koliko ljudi...