Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Instinkt, intuicija i sinhronost: kako da vodite dnevnik intuicije i pojačate 6. čulo

Zdrav razum i logično razmišljanje su poželjan ali ne i jedini način da idemo kroz život. Unutrašnji glas, instikt, odnosno intuicija je prirodni dar koji nam nekada može pomoći u donošenju pravih odluka i stoga treba da ga koristimo ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Nije sasvim poznato kako deluje intuicija. Ali svima nama sigurno se mnogo puta dogodilo da nas, baš kada pomislimo na neku osobu, ona istog trenutka nazove ili je ubrzo sretnemo u gradu. Neki od nas misle da je to čudo, drugi su uvereni da je slučajnost, a treći smatraju da je to sasvim normalna pojava.

Patricia Einstein, autorka knjige "Intuicija - put ka unutrašnjoj mudrosti", tvrdi da intuicija i jeste sasvim normalna pojava. Pitanje je samo koliko smo spremni da vežbamo tu nepravedno zanemarenu sposobnost ljudskog uma koju baš svako od nas poseduje.

Moć misli: kada smo na višem a kada na nižem nivou svesti

Kako kaže, praktična primena intuicije u svakodnevnom životu daće nam odgovore na mnoge dileme koje nas muče, često bolje od logičnog razmišljanja i racionalizovanja. Jer, razumskim mišljenjem čovek je napravio čuda. Napravio je raketu kojom je stigao do Meseca i nazad. Smislio je čak i bombu koja može da ubije stotine hiljada ljudi. Ali takvim razmišljanjem nikada nećemo saznati da li je naš partner tužan kad nas nema.

Dakle, intuicija je najveće bogatstvo koje imamo kao ljudska bića, prirodna sposobnost kojom možemo shvatiti mnogo više od onoga što doživljavamo sa svojih pet čula i samom logikom. Kad se taj neverovatno bogat rezervoar otvori, može da nam pruži duboku oštroumnost, znanje i nadahnuće koji će nam pomoći da naslutimo koja su rešenja za nas najbolja, nauči nas da čitamo između redova i prepoznamo šta se događa iza kulisa.

Uz pomoć intuicije moći ćemo da požnjemo neprocenjive kreativne ideje iz svojih snova, biramo prave poteze u karijeri i donosimo najpametnije poslovne odluke, bolje upoznamo misli i osećanja prijatelja, kolega i partnera i poboljšamo svaki odnos. U svakoj situaciji znaćemo kako da reagujemo s više sigurnosti i pouzdanja u vlastite unutrašnje spoznaje, pa čak i prepoznamo svog savršenog partnera.

Kao što sama autorka kaže (ona je savetnik i trener intuitivnog razvoja za pojedince i korporacije), njene savete traže ne samo ljudi zaokupljeni privatnim problemima već i uspešni menadžeri. Intuicija im pomaže u svim vrstama poslova, od onih kreativnijih poput marketinga, do onih egzaktnijih kao što je vođenje i planiranje finansija. Profesionalci se koriste intuicijom da bi sklapali bolje ugovore i poboljšali veštine uprave i svojih radnika.

Lujza Hej: afirmacija koja leči vaše unutrašnje dete

A kako doći do intuicije? Prvi odgovor nije ohrabrujuć: razvijanje intuicije nije nikakva zabava. I drugo, ne postoji univerzalan način da se bude intuitivan. Intuitivnih stilova ima koliko i ljudi. Ali ohrabrujuća je činjenica, kaže Patricia Einstein, da jednako kao što nas razvijanje mišića na aerobiku, gimnastici i trčanju dovodi do fizičke kondicije, tako nas i razvijanje intuicije vežbama zapisanim u njenoj knjizi unutrašnjim putem vodi do kondicije intuicije. Razvijanjem šestog čula otkrićemo da možemo savršeno nadopunjavati svoje svakodnevne zalihe razborite logike.

Intuicija se manifestuje kao predosećaj i nadahnuće koji nas uvek iznova vode do dodatnih spoznaja i teraju da budemo u pravo vreme na pravom mestu. Na primer, da li ste nekad ujutro poželeli da se obučete nešto elegantnije nego obično a da ni sami niste znali zašto? Nešto kasnije šef vas je iznenada poslao na sastanak s važnim klijentima, a vi ste bili presrećni što ste poslušali ranojutarnji predosećaj. E, pa to je intuicija!

Ako je tako korisna, kako joj se prepustiti i imati je što češće kao svog saveznika? Patricia Einstein uvodi pojam "stanje strujanja", koje povezuje s vrhunskom kreativnošću kad nam se čini da automatski radimo prave stvari bez obzira na to da li je reč o mišljenju ili akciji. U tom stanju misli i osećanja koja nam u svakodnevnom životu smetaju odjednom nestaju, a zamenjuje ih snažna mentalna koncentracija. Ona tvrdi da je svako od nas barem jednom doživeo to stanje dok je čitao dobru knjigu, igrao posebno zanimljivu partiju kartaške igre ili radio nešto što ga je toliko zanelo da je lako isključio okolinu - slično muzičaru koji na koncertu svira solo deonicu.

Bavljenje sportom, slikanje, plesanje, dobra knjiga ili dobar seks, kao i neki zanimljiv posao, mogu nas dovesti u stanje strujanja slično lebdenju, skladu, dubokoj smirenosti i opuštanju. Čak i kad se prisećamo tih trenutaka, postajemo sanjarski raspoloženi, što nije ništa drugo nego instinktivan pokušaj da se ponovo dovedemo u to stanje.

No u takvo stanje možemo da se dovedemo i vežbama. Jedna od njih je "treniranje bezumnosti" da bismo podstakli intuiciju. Savršena je uz trčanje, plivanje, veslanje, tuširanje ili obavljanje kućnih poslova, dakle radnji koje obavljamo mehanički. Ako usisavate, prepustite se jednoličnom zvuku usisivača i ponavljajte u sebi: "Otvaram se svojoj intuiciji". Uhvatite ritam onoga što radite i prepustite se. Možda će vas iznenaditi spoznaje koje prate takve "bezumne" aktivnosti.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj