Boginja Živa predstavlja samu silu života ili život sam po sebi. Njen naziv se vezuje za sve što se kreće, teče, deluje, pulsira, živi... Koren je mnogih reči, kao što su: život, živ, živeti, oživeti, nadživeti, preživeti...

Ži, kao životna energija, ono što na istoku zovu ći, ki ili prana. To je energija koja prolazi kroz sve stvari i povezuje ih u jednu celinu, pa je nekad zato vezuju i za boginju sudbine, mada to nije njena primarna uloga. Ži energija se nalazi svuda, a često je za čoveka nedokučiva i neuhvatljiva. Iako ona teče vrlo neosetno, ipak je prisutna i čovek svakako oseti kada je nema.

Slovenski horoskop: saznajte koji ste cvet...

Onaj momenat kada se povežemo sa sobom, sadašnjim trenutkom i jednostavno budemo osećanje prožimanja sa svim stvarima. Tada nismo ni u prošlosti, ni u budućnosti. Jednostavno smo budni. Kada se sve stiša i život samo teče bez ometanja, prepreka i poteškoća, momenat koji je teško rečima uhvatiti i opisati. On traje.

Šta je ono što pokreće cvet ili drvo da raste, koja to sila gura napred u pokret, nikad ne stoji, istovremeno miruje i donosi spokoj?

PageBreak

Boginja Živa se povezuje sa trudnoćom, letom, pripremom za jesen

Sloveni su toj sili dali oblik i ime u oličenju ove boginje, jer su kao i sa svim ostalim bogovima, verovali da se energiji koja je veća i jača od njih samih može obratiti za pomoć, da se sa istom može napraviti kontakt. Tada bi često bio žrtvovan petao, kao vid razmene.

Nasuprot tome, njena životinja je ptica kukavica za koju se verovalo da zna koliko će ko da živi, odnosno, da je svojim cvrkutom oglašavala dolazak novog života ili dolazak smrti, i da je pratilac duša u Irij, tj. slovenski raj.

Takođe, ukoliko želi, ova boginja može skratiti ili produžiti život. Mi često kažemo, živećemo koliko nam je dato, što je upravo jedna od uloga ove naše boginje, te mogu slobodno da kažem da ju je poželjno imati za prijatelja. Koliko dajemo životu, toliko nam se vraća.

Tako da, životu je bolje prvo dati, a posle tražiti nešto zauzvrat. Ako ne dajemo negde gde treba ili uzimamo više nego što nam je potrebno, često nam život uzme tamo gde ne očekujemo i gde smo se najviše uplašili gubitka i nešto nama dragoceno uz sebe stegli.

Kao i kod prethodne boginje, Lade, Živina kosa je dominantna, plava, duga i predstavlja jak solarni simbol. Živu još povezujemo sa trudnoćom, letom, pripremom za jesen. Kada je Sunce najjače? Leti.

Paolo Koeljo: evo kako se brani ratnik svetla i vere...

Život na ruskom znači stomak, ono što daje i rađa život. Predstavlja silu mladosti, trudnu ženu u naponu snage kojoj hormoni rade za dvoje. Vreme kada žena buja i obnavlja svoje telo u potpunosti. Trenutak kada se žena istinski podmlađuje.  Žene bi trebalo da na to drugo stanje gledaju kao blagoslov i da prate šta se u njihovom telu dešava. To je period kada se žena uzemljuje i donosi život. Pokušajte tada da osetite vašu bebu, pričajte joj.

Naučite da slušate svoje telo, razumite i volite ga. Dajte mu ono što mu je potrebno. Osetite blagoslov nošenja života u sebi, saznajte šta znači biti majka, biti odgovoran za biće koje u početku u potpunosti zavisi od vas. Doživite moć materice koja nas je sve nosila i štitila i u koju se vraćamo kada nam je najteže.
Naša Živa, život koji teče.

Izvor: Sensa klub