Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budistički saveti: kako su povezani karma i bolna osećanja i kako da ih se oslobodite

U trenucima neugodnosti, naš mozak nagonski beži od bolnih osećanja. Prihvatite ih i pročistite svoju karmu.

  Izvor: Photo: Shutterstock

Obično je naša potreba da pobegnemo od neugodnih osećanja tako hitna da sebi ne damo dovoljno vremena za otkrivanje odakle ta osećanja zapravo dolaze. Pretpostavimo da nam neko kome smo pomogli uzvrati nezahvalnošću, ili nam partner ne uzvratiti naklonost, ili da nas kolega, ili šef, neprestano omalovažavaju ili nam potkopavaju samopouzdanje.

Te stvari bole, a naša je nagonska reakcija da odmah pokušamo da pobegnemo od bolnih osećanja u svom umu, postajući odrambeno nastrojeni, kriveći drugog, uzvraćajući, ili jednostavno otvrdnjujući svoje srce. Na žalost, reagovajući tako brzo ne dajemo sebi dovoljno vremena da vidimo ono što se zapravo zbiva u našem umu. U stvarnosti, bolna osećanja koji se javljaju u takvim prilikama i nisu nepodnošljiva.

To su samo osećanja svega nekoliko trenutaka ružnog vremena u umu, bez moći da nam prouzrokuju ikakvu trajnu štetu. Nema ih potrebe uzimati tako ozbiljno. Mi smo samo jedna osoba među bezbrojnim živim bićima, a nekoliko trenutaka osećaja neugodnosti koji se javljaju u umu samo jedne osobe nije neka velika katastrofa.

Mentalni detoks: 9 načina da se oslobodite opterećujućih misli

Baš kao što na nebu ima dovoljno prostora za oluju, tako i u velikom prostoru našeg uma ima mesta i za nekolicinu bolnih osećanja; i baš kako oluja nema moć da uništi nebo, tako ni osećanja neugodnosti nemaju moć da unište naš um.

Kada se u našem umu jave osećanja bola, nema potrebe paničiti; možemo ih strpljivo prihvatiti, iskusiti ih i istražiti njihovu prirodu i odakle dolaze. Kada to učinimo, otkrićemo da bolna osećanja ne dolaze k nama od spolja, već se javljaju iz unutrašnjosti našeg uma. Okolnosti ili drugi ljudi nemaju tu moć da nas nateraju da se loše osećamo; najviše što oni mogu učiniti jeste da podstaknu potencijale za osećanje bola koji već postoje unutar našeg uma.

Ti su potencijali, ili karmički otisci, talog negativnih dela koja smo stvorili u prošlosti jer nam je um bio pod kontrolom zabluda, koje se sve granaju iz sopstvenog neznanja. Strpljivim prihvatanjem bolnih osećanja, bez sjedinjavanja sa njima, negativni karmički potencijali iz kojih su proizašli su pročišćeni, i mi više nikada nećemo ponovo morati da proživimo tu karmu.


Izvor: bc-kailash

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj