DANAS JE LUČINDAN - OBIČAJ NALAŽE DA JEDNU STVAR NE TREBA DA RADITE: Veruje se da su najvažniji molitva, mir i ljubav

Običaji na Lučindan - evo koja verovanja postoje na praznik posvećen Svetom Luki!

Shutterstock

Pravoslavni vernici 31. oktobra peoslavljaju Lučindan, praznik posvežen Svetom Luki, svecu koji je bio savremenik Isusa Hrista. SvetiLuka je osnovač hrišćanskog ikonopisa i zaštitnik lekara.

Rođen je u Antiohiji, uvršten je u 70 Hristovih apostola, jevanđelist je, a prema predanju bio je izuzetno obrazovan čovek koji je izučavao filozofiju, medicinu i živopis. Prema svetim spisima na putu u Emaus video je vaskrslog Gospoda.

Zajedno sa apostolom Pavlom je širio hrišćanstvo, a jevanđelje je napisao u 60. godini života. U spisima na starogrčkom i crkvenoslovenskom jeziku sveti Luka se “opisuje” kao „pouzdani lekar duše i tela”. Apostol Pavle ga je zvao "ljubljeni lekar".

Poštuje se kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika, mnogih porodica. Prema spisima, Sveti Luka je lečio besplatno, a veruje se da njegove mošti imaju posebnu moć. Neke porodice u Srbiji Lučindan proslavljaju kao krsnuslavu.

Za ovaj praznik se vezuju razni običaji, a jedan od najvažnijih je molitva. Na Lučindan se treba posebno moliti za zdravlje i mir, a jednu stvar treba izbegavati. Veruje se da na ovaj praznik posebno ne treba ulaziti u  svađe i konflikte, već se treba truditi da sačuvamo mir blagost, jer je prema predanju Sveti Luka bio blag i miran i uvek pomagao ljudima. I vi danas možete nekome učiniti dobro delo i tako širiti energiju mira i ljubavi.

Izvor: Sensa