MNOGI GREŠE - ŠTA TREBA URADITI SA PARICOM IZ BOŽIĆNE ČESNICE: Privucite sreću, plodnu godinu, zdravlje i blagostanje!

Šta treba uraditi sa paricom iz božićne česnice - veruje se da onaj ko je izvuče, imaće novca i sreće cele godine!

Shutterstock

Božićna česnica je tradicionalan kolač koji se u različitim delovima Srbije mesi na drugačije načine prema raznim običajima za Božić. U nekim delovima se pravi sa kvascem, u nekim se mesi presno, dok se u Vojvodini mesi slatkačesnica sa medom i orasima.

Tradicionalno se tokom mešenja u česnicu ubacuje parica, a prema verovnaju onaj ko je izvuče tokom lomljenja hleba, imaće sreće i novca cele godine. Prema običaju, onaj ko pronađe novčić nikako ne treba da ga baci ili zaboravi. Onaj ko je našao paricu u česnici može da je čuva za sreću, ali i može da je proda drugom i tako mu ustupio sreću. Onaj ko otkupljuje paricu u zamenu prema običaju treba da da drugi novac. Zatim se parica iz česnice stavlja na ikonu i čuva sve do sledećeg Božića.

Običaj je da česnicu članovi porodice okreću među sobom, a onda lome i jedu je pre ostale hrane. Svako treba da pojede svoje parče česnice za sreću i zdravlje. Pored parice, stari običaj je da se u česnicu stavlja i drvce badnjaka kao simbol plodnosti i dobrog zdravlja, a iz istog razloga se stavlja i dren.

Naši preci su u česnicu stavljali kukuruz, pasulj, ovas i zrna pšenice, kako bi životinje na imenju bile zdrave i sve dobro napredovalo. Božićna česnica se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak na Božić, kada se svi ukućani okupe oko svečane trpeze.

Recept za tradicionalnu božićnu česnicu možete pročitati OVDE!

Izvor: Sensa