Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE PRAVILNO PRIPREMA I UKRAŠAVA BOŽIĆNA ČESNICA: Običaj koji donosi sreću, blagostanje i zdravlje

Prema narodnom verovanju za Božić treba pripremito poseban kolač, a evo šta po običajima treba da se stavi u česnicu!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema narodnim običajima na Božić je neophodno pripremiti česnicu, odnosno pogaču koju porodica jede tokom prazničnog doručka, piše Lovesensa.

Kao slavski kolač koji je simbol slave, česnica je simbol Božića i priprema se rano ujutru na dan Božića. Običaj je da se u česnicu stavi novčić, dren ili bagrem, dok su se nekada stavljali i zrno pasulja ili kukuruza.

Kada se porodica okupi za Božićnom trpezom, česnica se "lomi" i deli među članovima porodice. Veruje se da će onaj koji pronađe novčić biti srećan i pratiće ga pozitivna energija cele godine, a ukoliko pronađete bagrem ili dren, sačuvaćete zdravlje.

Povezane vesti

Nekada su ljudi koji su se bavili poljoprivredom u česnicu stavljali zrno kukuruza, pšenice ili pasulja, pa ukoliko bi ova zrna pronašli u česnici to bi značilo da će godina biti rodna i puna blagostanja.

Pronađeni bagrem i dren čuvajte na posebnom mestu, a šta treba da uradite ako u česnici pronađete novčić - pročitajte OVDE!

Česnica se ukrašava raznim simbolima poput krsta, krugovima, zvezdama, a od testa se prave oblici ptica. cveća, listova, grozda...

Česnica se najčešće pravi od belog ili integralnog brašna, a u zavisnosti od želje i ukusa, možete u testo dodati jaja ili mleko.

U Vojvodini su običaji malo drugačiji, pa se za Božić priprema slatkačesnica. Veruje se da će posluženje slatkog kolača na Božić doneti blagostanje i "slatku" godinu. Ovakva česnica pravi se od kora za pitu i fila od oraha, meda i šećera. Često se u kolač dodaju orašasti plodovi i suvo voće. Iako je slatka i u ovu česnicu se stavlja srećan novčić koji svaki član porodice želi da izvuče.

Recept za integralnu pogaču za Božić

Sastojci:

  • brašno - 450 g, integralno
  • brašno - 3 kašike, belo pšenično
  • voda - 200 ml, hladna
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike
  • kvasac - 1/3 kocke, svež od 42 g

Povezane vesti

Priprema:

U mlakoj vodi umutite 3 kašike kiselog mleka. Dodajte u ovu smesu izmrvljeni kvasac, šećer i 3 kašike belog pšeničnog brašna. Ostavite 5 do 10 minuta da se kvasac aktivira. Čim je kvasac aktivan, dodajte ulje i so. Umesite meko testo od integralnog brašna koje se ne lepi.

Dodavanje belog brašna kod aktiviranja kvasca pomaže da bolje naraste vaša integralna pogača. Veću posudu premažite uljem i ostavite testo u noj da dobro naraste. Ne zaboravite da pokrijete posudu krpom ili providnom folijom. Testo treba da 3 puta uveća zapreminu.

Gotovo testo premesite šakom integralnog brašna i napravite oblik pogače. Stavite papir za pečenje u pleh, pospite ga sa malo brašna i preko stavite pogaču. Pospite pogaču odozgo sa još malo brašna i napravite nekoliko površinskih rezova.

Ostavite ponovo pogaču da naraste oko 15-20 minuta. Pecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta, ne manje. Hleb od ovog tipa brašna traži duže vreme za pečenje. Gotovu pogaču umotajte u krpu i ostavite 20-30 minuta da odmori. Ova vrsta hleba ima specifičan ukus i strukturu.

Recept piše: Bonapeti

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj