Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski pedijatar Branimir Nestorović: evo kako iz maligne bolesti izaći kao životni pobednik

Doktor Branimir Nestorović otkriva kako se stvaraju maligna oboljenja, koliku ulogu ima način ishrane i kako da zaštitimo telo od opasnih promena ćelija!

  Izvor: Foto: Profimedia

Karcinom je fizički i emotivno užasna bolest. Iako je izazivaju naše pobunjene ćelije, oboleli često govore da se osećaju kao da su napadnuti od strane neke nepoznate sile. Rad objavljen 2011. sa Univerziteta Kalifornija sugeriše da da je možda upravo ovo slučaj, piše u svom blogu prof. dr Branimir Nestorović, načelnik pulmologije u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj.

3 rizična simptoma menopauze: evo na šta žene u klimaksu obavezno treba da obrate pažnju...

"On primenjuje evoluicioni princip na bolesti. Naše telo je harmoničan sklop ćelija, koje služe po teoriji evolucije da omoguće spermatozoidima i jajnoj ćeliji da nastave vrstu. Karcinom predstavlja pobunu, u kojoj neke ćelije odlučuju da krenu sopstvenim putem, na uštrb tela. Jedan deo ćelija ovo čini promenama u sastavu DNK, mutacijama. Potrebno je desetak mutacija, pa i više da se javi maligna promena", kaže dr Nestorović.

Prema rečima jednog od naših najcenjenijih pedijatara druga teorija ukazuje na viruse.

"Zna se da je oko petine karcinoma uzrokovano infektivnim uzročnicima. U našem telu se nalazi oko 10 bakterija na svaku ćeliju organizma, ali preko 100 virusa (dakle na 10 triliona ljudskih ćelija, imamo 1.000 triliona virusa u našem organizmu). Dobro je poznat potencijal helikobaktera u želucu da dovede do karcinoma, kao i brojnih virusa (npr. hepatitis B ili C u nastanku karcinoma jetre)", kaže dr Nestorović.

mnogo_ucimo_a_tako_malo_znamo_4.jpg
Izvor: Adria Media Group

On ističe da jedna nova teorija govori o tumorima kao pobuni pojedinih ćelija protiv starenja.

"Naime, starost je jedan od osnovnih rizik faktora za maligne tumore, dve trećine se javlja posle 65 godine života. Naime, tumorske ćelije ne stare, a najstarija vrsta tumora u pasa je pokazana da prenosi svoj DNK već 100 000 godina. U svim ovim slučajevima, DNK ćelija karcinoma je različita od normalnih ćelija. Stoga se tumori mogu posmatrati i kao nova biološka vrsta. Primer za ovo je tumor koji je oktriven 1996. kod Tasmanijskog đavola (naziva se Devil Facial Tumour Disease). Ovi tumori imaju sasvim različitu genetiku, imaju 13 hromozoma umesto 14 koliko imaju zdrave jedinke. Takođe, zarazni su i prenose se ugrizom. Slični tumori su nađeni kod pasa ili hrčaka", kaže dr Nestorović.

Ponašanje tumora je takođe izuzetno inteligentno, napominje on i dodaje da oni imaju izuzetno razvijenu komunikaciju sa svim ćelijama organizma, ali i bakterijama, usmeravajući ih da pomažu rast tumora.

"Takođe, ćelije tumora se ne dele na dve ćelije, već na četiri, pa i pet istovremeno. Istovremeno, tumorske ćelije imaju izuzetno brz i efikasan metod za popravljanje oštećenja DNK, znatno efikasnije nego ćelije organizma. Tumorske ćelija pokazuju izuzetnu komunikaciju sa ćelijama organizma, čineći ih svojim pomagačima u razvoju tumora. Pokazano je da potporne ćelije mozga, glija, izuzetno pomažu razvoj malignih ćelija. Naši leukociti, koji nas brane od infekcije, kada dođu na mesto tumora, umesto da ga ubiju pomažu nastajanje metastaza.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj