Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 načina da trenirate produktivnost: poslušajte trikove uspešnih ljudi

Rasteretite mozak - tako rade uspešne, poznate ličnosti!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Današnji život brži je nego ikad, a da bismo opstali i uspešno obavljali poslovne zadatke, bitno je da uvek iznova učimo i upijamo nove informacije.

Bil Gejts i Opra Vinfri upravo to ističu kao važan deo svog uspeha.

Povezane vesti

Ako vam sve izgleda naporno, postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da u kratkom roku usavršite sve potrebne veštine.

1. Samo 50 minuta ili manje

Ako imate gomilu posla i puno radite, čak i prekovremeno ili ostajete budni do kasno u noć, malo zastanite. Istraživanja pokazuju da naš mozak usporava puno brže nego inače ako ga opterećujemo.

"Sve više od 50 minuta upijanja informacija jednostavno je previše da bi mozak uspešno upio", rekla je Elen Dun sa Univerziteta u Luisiani.

Dakle, ako se upuštate u proces učenja, nemoj preterati s vremenom koje provedete za računarom ili knjigom.

Obavezno barem deset minuta pauzirajte na svakih 40-ak minuta. Tako će se vaš mozak odmoriti.

2. Razmera 80/20

Vilfredo Pareto italijanski ekonomista je kraljem 19. veka prepoznao odnos u kojem je 20 odsto stanovništva u Italiji imalo u vlasništvu 80% zemlje.

Kasnije je to pretvoreno u zakon odnosa moći u raznim delatnostima pa se često kaže i da 80 odsto prodaje dolazi od 20 odsto klijenata. Ova razmera je danas važna i za brže učenje, a popularizivao je Tim Feris.

Fokusirajte se na 20 odsto najvažnijih informacija koje će zapravo pokriti 80 odsto svega što treba da znate. Dakle, ako učite strani jezik, prvo usvojite onih 20 odsto reči koje se koriste 80 odsto vremena.

3. Zaboravite multitasking

Naš mozak je poput računara - ako ima više otvorenih stranica, usporiće mu se rad.

Dakle, ako radite više stvari istovremeno, pa makar pritom bili i najspretniji jednostavno ne možete se svakom potpuno posvetiti. A ako vam nešto odvrati pažnju biće vam potrebno oko 25 minuta da mu se ponovo posvetite.

Isključite svoj mobilni dok učite ili obavljate neki zadatak jer će multitasking usporiti proces učenja i sprečiti vaš mozak da radi najbolje što može.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj