Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

13 citata Glorije Štajnem za istoriju feminizma

"Nema baš mnogo poslova za koje se zaista traži penis ili vagina, a osim njih, sva druga zanimanja bi trebalo da budu svima na raspolaganju," samo je jedan od citata po kojima ćemo pamtiti slavnu Gloriju...

  Izvor: Foto: Profimedia

Osamdeseti rođendan Glorije Štajnem, proslavljen 26. marta 2014. godine prilika je za mnoge magazine da se podsete njenih slavnih citata koji su uvek bili inspririsani željom da žene napreduju što dalje u svom ličnom razvoju i što više na društvenoj lestvici.

Evo izabranih:

"Žene uvek ponavljaju kako su u stanju da urade sve ono što mogu muškarci. Međutim trebalo bi da muškarci budu ti koji kažu kako mogu ono što mogu žene."

"Još nisam čula kako neki muškarac traži savet o tome kako da uskladi brak i karijeru."

"Oslobođena žena je ona koja ima seks pre udaje, a posao posle nje."

"Žena bez muškarca je kao riba bez bicikla."

"Žene neće biti jednake van kuće sve dok muškarci ne budu jednaki u kući."

"Još uvek nas razlikuju po tome kako izgledamo, a ne po tome kakvi su nam srce ili mozak. Upravo zato je toliko bolje kad se krše pravila. Kad bi pravila bila dobra, mi bismo mogli da to vidimo."

"Za žene su... grudnjaci, gaćice, kupaći kostimi i drugi stereotipni dodaci samo vizuelni podsetnik na komercijalizovanu, idealizovanu žensku sliku u koju se naša realna i različita ženska tela nipošto ne mogu uklopiti. Bez tih vizuelnih referenci, svako žensko telo zahteva da ga prihvate pod njegovim uslovima. Prestajemo da budemo uporedive. Postajemo jedinstvene."

"Nema baš mnogo poslova za koje se zaista traži penis ili vagina, a osim njih, sva druga zanimanja bi trebalo da budu svima na raspolaganju."

"Kad nema uzleta mašte i sanjarenja, gubimo svako uzbuđenje raznih mogućnosti. Sanjarenje je, u krajnjoj liniji, jedan vid planiranja."

"Još nisam gostovala na nekom fakultetu a da većina devojaka tamo nije brinula o nekom aspektu uklapanja braka, dece i karijere. Još nisam bila na mestu gde bi mnogo muškaraca brinulo o tome."

"Pa, šta god da želite da učinite, prosto, učinite... Apsolutno je neophodno da napravite budalu od sebe."

"Moć se može osvojiti, ali se ne može dobiti od drugog. Sam proces osvajanja moći je osvajanje moći."

"Ženu koja nečemu teži zovu kučkom."

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj