Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako nam filozofija može pomoći da budemo slobodni i autentični: profesor Lu Marinof otvoreno za Sensu

Profesor Lu Marinof, autor bestselera "Platon a ne prozak", knjige koja je i napravila preokret u našem odnosu prema filozofiji i shvatanju da je ljubav prema mudrosti više nego dobro opremljena da nam ponudi rešenje, nam otkriva ...

  Izvor: Dalibor Danilović

"Istorija sveta je napredovanje svesti o slobodi," rekao je Hegel i čini se da ova maksima sve lakše i prijatnije naleže na nedoumice modernog čoveka. Kao da svest o sopstvenoj autentičnosti krade deo naše hrabrosti da se toj individuaciji i posvetimo. Često nas lome, a prečesto i slome dileme koje leže u uverenjima kojih nismo čak ni posve svesni. Emotivna traganja i pitanja kako se osećamo ili kako bismo se osećali kada bi nas odluka odvela na sever ili jug životnog kompasa često nam dodatno otežavaju procese odlučivanja. Kad god smo u mučnoj poziciji neodlučnosti, zapravo patimo u lancima koje smo sami sebi stavili na ruke. Glavno pitanje je kako skinuti lance, doneti odluku, udahnuti duboko i prepoznati svoj lik u ogledalu i, što je najvažnije, biti zadovoljan viđenim.

Motivaciona filozofija uspeha Alaina de Bottona: kako da lepo živimo

Na životnom putu sve nas čeka niz odluka koje, kakve god da su, dalje oblikuju naše ličnosti i usmeravaju energiju u određenom pravcu. Moralni imperativ da ne povredimo druge, da budemo ispravni i da svako veče spavamo snom pravednika često nas odvede u potpuno drugu dimenziju. Tamo nas te bojazni gurnu u krajnost iz koje nam je kasnije teško da se izvučemo i pokažemo svetu šta zapravo želimo i šta nam je potrebno. Prolongiramo to trpno stanje i neodlučivanjem štrpkamo dragocene komade sopstvene ličnosti i krijemo ih na mračnom tavanu autentičnosti dok na kraju ta menažerija ne počne da pritiska naš konstruktivni sklop koji kad tad popusti. Šta učiniti da naša arhitektura bude postojana i snažna, da napokon dostignemo savršen odnos celine prema delovima i obratno.

Odnos čoveka prema sebi i drugima kroz vekove je bio dominantno pitanje kojim su se bavile sve velike filozofije sveta. Akademsko interesovanje za prirodu morala, slobode, duha i duhovnosti u poslednjih nekoliko decenija prešlo je u domen prakse kroz metodu filozofskog savetovanja, što je jedinstven način da se okrenemo rešavanju problema na racionalan i svrsishodan način.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj