Pitanje da li postoji prijateljstvo između muškarca i žene godinama predstavlja dilemu. Dok neki tvrde da je nemoguće da muškarac i žena budu najbolji prijatelji bez flerta, iskustvo mnogih drugih pokazuje da ovo može biti kvalitetno prijateljstvo za ceo život.

Svakodnevno iskustvo pokazuje da su neromantična prijateljstva između muškaraca i žena ne samo moguća, već i uobičajena.

Kako nastaje prijateljstvo između muškarca i žene?

Muškarci i žene žive, rade i uče jedni pored drugih. Međutim, uvek ima mesta za romantiku. Prijateljstva između muškaraca i žena mogu nastati na različite načine. Često se formira kada ljudi pokušavaju da izađu i shvate da jednostavno ne postoji se**ualna kompatibilnost. U drugim slučajevima, muškarac i žena postaju prijatelji na poslu ili komuniciraju o zajedničkim interesovanjima ili hobijima.

Svaki čovek ima potrebu za komunikacijom, socijalizacijom, kontaktom sa drugim ljudima. Prijateljstvo pomaže u zadovoljavanju ove potrebe.

Zašto je muškarcu potrebno prijateljstvo sa ženom?

Prijateljstvo može biti potrebno da dobijete podršku, da se ne osećate sami, da razgovarate o svojim problemima, da povećate samopoštovanje, da tražite savet, da podelite radost i tugu, da razgovarate, da prošetate ili da se zajedno zabavljate. Muškarcima je, kao i ženama, potrebna emocionalna podrška, prihvatanje i empatiju. Sve ovo se mogu dobiti u prijateljstvu.

Prijateljstvo je neophodno za dobrobit u svakoj fazi života. Pomaže vam da postavite i postignete ciljeve i motiviše vas da se razvijate.

Na primer, poznati glumac Leonardo Dikaprio je dugi niz godina prijatelj sa Kejt Vinslet , iako je glumica već dugo u braku. Podržavaju jedni druge na filmskim događajima, komuniciraju i ne stide se da se zajedno pojavljuju u javnosti. I sve zato što u njihovom prijateljstvu nema romantike, ali postoji emotivna podrška i prihvatanje. Takođe, holivudske zvezde Džulija Roberts i Džordž Kluni održavaju tople prijateljske odnose, ojačane uzajamnim poštovanjem i interesovanjem jedni za druge.

Šta istraživanje kaže na ovu temu?

Prijateljstvo između muškaraca i žena takođe pozitivno utiče na zdravlje. Mnoga istraživanja pokazuju da zdrava prijateljstva imaju zaštitni efekat i pomažu u suočavanju sa problemima starenja. Takođe, društvene veze, odnosno druženje sa prijateljima, smanjuju depresiju i anksioznost. Često prijateljstvo takođe stimuliše zdravo ponašanje i sport.

Ali ne treba zaboraviti da prijateljstvo između muškaraca i žena može imati svoje karakteristike i izazvati neke poteškoće. Društvo i stereotipi utiču na obe strane, pa je važno da verujete jedno drugom i razumete svoja prava osećanja da biste bili prijatelji sa suprotnim polom.

Prijateljstvo između muškarca i žene zapravo postoji i važan je deo naših života. Pomaže nam da zadovoljimo našu potrebu za komunikacijom, podrškom i razumevanjem. Takvi odnosi stimulišu razvoj i promovišu psihičko i fizičko blagostanje. Odgovor na pitanje da li postoji prijateljstvo između muškarca i žene je očigledan – da, prijateljstvo može postojati i bez romantične veze.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

caka za flertovanje tiktok.com/@elliebratt