Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da očuvamo libido i probudimo strast u vezi: 14 razloga za smanjenje seksualne želje

Da li se seksualna želja jednako često smanjuje kod muškaraca i kod žena? Koji strahovi igraju ulogu u tom procesu? Kakve „znakove" treba da ustanove partneri da bi u potpunosti uživali u seksualnim odnosima...?

  Izvor: Foto: Profimedia

Na sva ova pitanja odgovara vrlo sažeto Sue Johanson, istaknuta seksualna terapeutkinja koja je tokom više od tri decenije odgovarala na pitanja hiljada Kanađana o seksualnom ponašanju. Sue je autorka je brojnih radio emisija, kao i popularnog televizijskog izdanja nedeljom uveče, a uz to je i sertifikovana medicinska sestra, majka i baka.

Od 2002. do 2008. godine njen program emitovan je i u Americi, a prenosi se i u Brazilu, Izraelu i još dvadesetak evropskih zemalja na pet jezika. Za svoj rad, nagrađena je i prestižnom medaljom Kanadskog reda.

Na svom sajtu, Sue Johanson ne odgovara na individualna pitanja, ali je među najčešće postavljenim pitanjima navela i ovo: zašto opada seksualna želja? Šta činiti da bismo očuvali libido i probudili strast u vezi?

Evo njenih odgovora...

Više od 80 odsto žena koje potraže pomoć seksualnog terapeuta žali se na nizak stepen seksualne želje ili na njen potpuni izostanak.

Smatra se često da je to, prosto, "ženski problem", jer je manje poznato da se broj muškaraca koji se žale na takve teškoće nimalo ne razlikuje od broja žena.

U prošlosti, navodi Sju Johanson, smatralo se da je prosečan broj seksualnih odnosa partnera tokom nedelje 2,2. Danas je "norma" jedan odnos nedeljno i to za parove koji se smatraju "srećnima", kaže ona.

Mnogo je razloga za ovakvu situaciju, a terapeuti navode sledeće:

1. 2PNS (dve plate = nema seksa) skraćenica je koja istovremeno znači i da par obično mora da vodi računa i o deci koja rastu, roditeljima koji stare i finansijskim problemima, tako da bi partneri u ovakvoj situaciji radije slatko spavali i odmorili se umesto da se pozabave igrom među čaršavima.

2. Seks postaje dosadan, naročito ako partner ne reaguje na predloge i inicijativu i ako nije dovoljno pažljiv.

3. Nerazrešene situacije ispunjene ljutnjom i prezirom pune vezu neprijateljstvom. Ukoliko žena oseća da preuzima lavovski deo obaveza u kući i porodici na sebe, teško se od lavice može pretvoriti u mačkicu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj