Svi imamo neke snove i želje koje ponekad ne želimo izreći naglas u strahu da se u sudaru s realnošću ne raspuknu kao balončić od sapunice. Međutim, njihovo ostvarenje možete podstaći ako ih stavite upravo u balončić, ali onaj mentalni.

Vizualnu meditaciju za ostvarenje želja predlaže Jassna Luna Jozić, life coach i učiteljica Heal Your Life metode.

Udobno se smestite, opustite se i zatvorite oči. Zamislite da je ono što biste hteli da postignete već ostvareno, sliku ispunjenja želje ili cilja stavite u ružičasti balončić i zatim ga oslobodite – pustite ga da leti u nebo sa vašom vizijom u njemu.

Neka slobodno lebdi svemirom privlačeći i skupljajući energiju za realizaciju želje.

Izvor: Sensa.hr

Kako da za nekoliko minuta aktivirate hormon sreće: evo šta se dešava u telu kada slušate omiljenu muziku

Na euforično stanje prilikom slušanja određene muzike utiče hormondopamin kojeg luči mozak, podstičući osećaj zadovoljstva, sličan onome koji izaziva omiljena hrana. Prilikom slušanja omiljenih pesama dolazi do povećanog lučenja dopamina u takozvani strijatum, koji se nalazi u prednjem delu mozga.

Tako nešto se ne dešava ukoliko se pušta muzika koja nam se naročito ne sviđa, ističu stručnjaci Univerziteta u Montrealu, nakon obavljenih istraživanja.

Taj poseban osećaj zadovoljstva meren je skenerom na kome su, osim količine dopamina, praćeni i broj otkucaja srca, telesna temperatura i disanje. Na osnovu dobijenih rezultata naučnici su ustanovili da bi dopamin mogao da bude ključni sastojak za preživljavanje čovečanstva.

On proizvodi zadovoljstvo u životno važnim momentima, kao što je trenutak konzumiranja hrane. Shodno tome, ako je čovek zadovoljan dok jede, stimulisan je i da živi.

Međutim, uprkos svemu muzika predstavlja i dalje enigmu, jer ona nije ni vazduh, ni hrana, niti neka druga sekundarna potreba ovaploćena, recimo, kroz novac, koji podstiče zadovoljstvo izazvano dopaminom. Naučnici su utvrdili da Mocartovamuzika posebno pozitivno utiče na opuštanje mozga.

Slušaoci muzike ovog genijalnog kompozitora pokazali su veću inteligenciju u odnosu na one koji su slušali modernumuziku. To je zato što Mocartova muzika ima jedinstvene matematičke uzorke koji aktiviraju logički deo mozga, ističu istraživači.

Izvor: Novosti