Ako imate potrebu da „pritisnete pauzu“, probajte umirujuću tehniku Gently Alert Attention Wide Open koju je osmislio Sendi Njubigining (Sandy C. Newbigging), britanski učitelj meditacije. Možete je praktikovati bilo kada otvorenih očiju. Na primer, dok čitate tekst na ovoj stranici, opustite pogled proširujući vidno polje na desnu i nalevu stranu. Ne gledajte pritom direktno, ni levo, ni desno. Umesto toga, koristeći periferni vid, primećujte ono što je oko vas. Vaš pogled će verovatno biti mutan, ali ovo će vam iskustvo pokazati kakav je osećaj širom „otvoriti“ svoju pažnju i umiriti um, objašnjava autor popularnih knjiga o meditacijskim tehnikama.

Pauza za bolja rešenja

Ponekada se toliko upletemo u rešavanje nekog problema da počne da nam se čini da je nerešiv. Suštinski počinjemo da se vrtimo u krug i sve kapacitete usmeravamo u napor da rešimo neku situaciju. Najzdravija stvar koju možemo učiniti u takvim momentima jeste pauza. Zdrav period odmora je zapravo mudar potez koji će vam omogućiti da se odmaknete od problema koji vas je potpuno obuzeo. Prošetajte pola sata, uradite nekoliko joga asana ili se istežite 5 minuta.

Posebno će vam pomoći ako usmerite svest na disanje i svoje potrebe u datom trenutku. Uradite onako kako vam telo šapuće: ako ste gladni pojedite nešto, ako biste da protegnete noge uradite upravo to. Trenutak u kome ste napravili ovu vezu sa svojim unutrašnjim bićem znači da ćete problem sagledavati na drugačiji način kada mu se vratite. Sigurno ćete moći da ga sagledate sa pozitivnije strane i pronađete rešenje.

Izvor: Sensa