Pranje zuba posle svakog obroka visoko je preporučeno od strane stomatologa, ali ipak mehanizmi ljudskog organizma funkcionišu na malo složeniji način, pa se iz tog razloga prvo treba dopustiti telu da samo obavi funkcije koje su njemu neophodne, pa da tek onda koristimo četkicu i pastu za zube.

Zube treba prati najmanje dva puta dnevno, posle doručka i pre odlaska na spavanje. Dr Hauard R. Gembl, predsednik Akademije opšte stomatologije, sproveo je sa svojim timom istraživanje koje je pokazalo da pranje zuba u prvih trideset minuta nakon jela ili pića čini da zubi postaju osetljiviji na karijes. U tom razdoblju, usled povišene kiselosti, zubna gleđ je posebno osetljiva, pa se zbog čišćenja četkicom za zube može oštetiti, posebno nakon konzumiranja jela koja sadrže šećer ili kiselinu, kolača i voća.

Neke namirnice kao što su nar, cvekla i borovnica, sadrže mnogo polifenola koje štite organizam od brojnih bolesti, ali i menjaju boju zuba. Dodatnu štetu na svojim belim zubima napravićete ako odmah nakon konzumacije tih plodova operete zube. Umesto toga, pričekajte neko vreme i dopustite da pljuvačne žlezde obave svoj posao razgradnje bakterija i kiselina u ustima, a tek onda posegnite za četkicom.

Kada perete zube, činite to kružnim pokretima četkice, jer će to pomoći da uklonite štetne bakterije između desni i zuba.

Izvor: Lisa